Płyty CD-R - co słyszą audiofile?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Zbynia

Re: Płyty CD-R - co słyszą audiofile?

Post autor: Zbynia » czwartek 09 paź 2008, 12:50

no to samo robi właśnie mój realtek ślą sygnał do EMU

podejrzewam że im przed drugim testem płyta się namagnesowała i dane szybciej wypłynęły....to częste zjawisko

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » czwartek 09 paź 2008, 13:33

...dalej:

"Można z niego wysłać sygnał 24/192, utworzony z 16/44,1 (a więc CD) za pomocą podwójnego łącza AES2 (dwa kable AES/EBU) i Weiss to zaakceptuje. Taki sam schemat przesyłu był miedzy Purcellem i Deliusem, a efekty były znakomite. Moim zdaniem znacznie lepsze niż przy obecnie stosowanej przez firmę konwersji PCM-DSD. W ten sposób otrzymamy absolutnie szczytowe źródło CD."

Dobrze rozumiem? Przerabia w locie sygnał 16/44.1 na 24/192 zewnętrznym konwerterem i otrzymuje jak to nazwał "absolutnie szczytowe źródło CD"
...
Teoretycznie, jeżeli algorytm upsamplera jest bardzo dobry, a przetwornik jest skonstruowany tak, że znacznie lepiej działa w 24/192 (co jest raczej trudne do wyobrażenia, bo skonstruowanie perfekcyjnego 24-bitowego przetwornika PCM jest trudniejsze od 16-bitowego, a zawartość sygnału przecież się nie zmienia, niskie 8 bajtów to zera), to na tym konkretnym urządzeniu może być lepiej.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » czwartek 09 paź 2008, 13:39

A tak generalnie, jak czytam wrażenia z testów takich super-hiper elementów, to mam wrażenie że ktoś tam wsadził w tor kompresor ze zmiennym kolanem, niskim progiem i gainem +0,5dB. Nagle wszystko jest "okrąglejsze", "precyzyjniejsze", "jaśniejsza góra", "więcej dołu" etc:)

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » czwartek 09 paź 2008, 13:40

...A tak generalnie, jak czytam wrażenia z testów takich super-hiper elementów, to mam wrażenie że ktoś tam wsadził w tor kompresor ze zmiennym kolanem, niskim progiem i gainem +0,5dB. Nagle wszystko jest "okrąglejsze", "precyzyjniejsze", "jaśniejsza góra", "więcej dołu" etc:) ...
Zmiennym ratio. Na kolanie toto było pisane...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 09 paź 2008, 14:00

w RCA mamy nieco miększy dźwięk

Moze to wykorzystac jakos w studiu? Jak np. akustyczna gitara troche za twarda wychodzi, to ja puscic przez cinche

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 09 paź 2008, 17:02

...Zauwazylem dwie rzeczy,jesli chodzi o cd-romy,plyta przegrana w NERO na cd-roma (zrobiony obraz plyty na dysk i wypalona)z oryginalu nieznacznie rozni sie brzmieniowo na skrajach pasma od oryginalu ale slysze to tylko na monitorach Genelec,na zwyklym konsumenckim sprzecie tego nie ma po prostu!Natomiast nie wiem czemu plyta po wytloczeniu w tloczni brzmi troche cieplej od plyty matki ktora idzie do tloczni(na cd-romie)!!!SL....
A moze to być związane z tym , w czym dany plik jest odtwarzany. Zauwazyłem że wav puszczony w Sonarze brzmi inaczej niż w SoundForge'u a jeszcze inaczej gra w Media player pokładowym odtwarzaczu Windowsa. Tego akurat nie kapuję, ale SF jest ciut jasniejszy od Sonara a MP jest ciut oddalony sygnał, jakby z minimalnym pogłosem. Ktoś potrafi to wyjasnić?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 paź 2008, 18:24

dziwne moze cos ze sterownikami nie tak?u mnie to co idzie na emu jest identyczne z sonara sf czy wmp..rowniez z winampa

specjalnie taki test robilem jak niektorzy chorzy komputerowi audiofile zaczeli sie podniecac jak to wspaniale gra ten ichni programik obslugujacy asio(zapomnialem kurde nazwy)

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 09 paź 2008, 20:11

...dziwne moze cos ze sterownikami nie tak?u mnie to co idzie na emu jest identyczne z sonara sf czy wmp..rowniez z winampa

specjalnie taki test robilem jak niektorzy chorzy komputerowi audiofile zaczeli sie podniecac jak to wspaniale gra ten ichni programik obslugujacy asio(zapomnialem kurde nazwy)...
To nie są drastyczne zmiany. Mam dobre monitory więc to słyszę. Dawno dawno temu nie słyszałem. Gdybym miał okreslić to liczbami, to wave z SF w stosunku do sonara ma tak z 0,5 dB więcej góry. Ma się wrażenie ze brzmi ostrzej. Natomiast dzwiek z WMP jest bardziej przestrzeny i jakby cały zespół był oddalony z pół metra dalej. Trochę jest to nieporęczne, bo mając gotowy miks w sonarze i wszystko zapiete na ostatni guzik wrzucam do SF i mam jasniej, a tego nie chciałem. Wrzucam do WMP i mam dalej a chciałem blizej I teraz nie wiem jakie zrobiłem nagranie

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 09 paź 2008, 21:01

Ja uważam że to prawda że jedne płyty są lepsze a drugie gorsze oczym można się przekonac podczas ripowania ścieżek audio czy też robiąc testy na błędy C1/C2 itp itd. Tak samo jak lasery, soczewki oraz silniki krokowe są różnych jakości. Może zdarzyć się sytuacja że na jednym cd/dvd romie będzie odtwarzać płyte a na innym nie nawet jesli nie będzie rys! To samo tyczy się wypalania.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 09 paź 2008, 21:57

...Ja uważam że to prawda że jedne płyty są lepsze a drugie gorsze oczym można się przekonac podczas ripowania ścieżek audio czy też robiąc testy na błędy C1/C2 itp itd. Tak samo jak lasery, soczewki oraz silniki krokowe są różnych jakości. Może zdarzyć się sytuacja że na jednym cd/dvd romie będzie odtwarzać płyte a na innym nie nawet jesli nie będzie rys! To samo tyczy się wypalania....
Tak , ale tyczyc się moze tylko kwesti jakosci nośnika.

Jeżeli uda się skopiowac obraz danych i zawartość zero jednynek bedzie ta sama - nie moze byc zadnych rozniz w brzmieniu. O czym piszą ci niedouczeni (co poniektorzy) audiofile. Mialem krotką dyskusje kiedys z podobnym typem, i wrazenia mile nie zostały.
Nie lubie kiedy ktoś kieruje się wiarą, przesądami i mitami. Zauwazylem ze jakaś więsza część ludzi z tej grupy nie rozumie na czym polega zapis cyfrowy. Myślą chyba ze kopiowanie CD-rów dziala na tej samej zasadzie co przegryweanie z tasmy na tasme. No chyba ze uzywamy dwóch nagrywarek audio połaczonych analogowo - wtedy mozna mowic o jakims podobienswie.
Hehe, wogole strasznie smieszne to wszytsko, strasznie.

ODPOWIEDZ