Witam wszystkich. Mam problem w moim TC finalizerze plus przestaje mi działac pokrętło obrotowe. Czy ktos miał podobny problem ?
Nie posiadam gwarancji. Prawdopodobnie rozkręce i postaram sie przeczyścic ale jeśli to nie pomoże?
TC FINALIZER - pokrętło
TC FINALIZER - pokrętło
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
Re: TC FINALIZER - pokrętło
...Witam wszystkich. Mam problem w moim TC finalizerze plus przestaje mi działac pokrętło obrotowe. Czy ktos miał podobny problem ?
Nie posiadam gwarancji. Prawdopodobnie rozkręce i postaram sie przeczyścic ale jeśli to nie pomoże?...
Jesli masz na mysli encoder, to sam element nie jest drogi. Problem tylko, by dostac odpowieni wymiarami, aby pasowal do urzadzenia, oraz pasowal elektrycznie i logicznie (ilosc koncowek i zwiazany z nim tzw. kod Graya).
Udaj sie z tym problemem do jakiegos dobrego elektronika (chyba ze serwis TC). Mam ten sam problem, bede musial wymienic enkoder, ale w innym urzadzeniu.
Nie posiadam gwarancji. Prawdopodobnie rozkręce i postaram sie przeczyścic ale jeśli to nie pomoże?...
Jesli masz na mysli encoder, to sam element nie jest drogi. Problem tylko, by dostac odpowieni wymiarami, aby pasowal do urzadzenia, oraz pasowal elektrycznie i logicznie (ilosc koncowek i zwiazany z nim tzw. kod Graya).
Udaj sie z tym problemem do jakiegos dobrego elektronika (chyba ze serwis TC). Mam ten sam problem, bede musial wymienic enkoder, ale w innym urzadzeniu.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
......Witam wszystkich. Mam problem w moim TC finalizerze plus przestaje mi działac pokrętło obrotowe. Czy ktos miał podobny problem ?
Jest jeszcze inne wyjście.Miałem problem z encoderami w yamaha A3000 a ponieważ mieszkam w uk tak niemam pod ręką żdnego elektronika który mógłby mi doradzić jakie nowe encodery i gdzie kupić(pozostał jedynie serwis gdzie chcieli ponad 100f za naprawę.ehhhh).Jest firma "caig laboratories"która produkuje serie cleanerów audio(spraye,maści,narzędzia do czyszczenia).O ile chce ci się czyścić encoder to polecam zakupić spray "cramolin"lub"deoxit".pare psiknięć i wszystko chodzi jak nowe.
Jest jeszcze inne wyjście.Miałem problem z encoderami w yamaha A3000 a ponieważ mieszkam w uk tak niemam pod ręką żdnego elektronika który mógłby mi doradzić jakie nowe encodery i gdzie kupić(pozostał jedynie serwis gdzie chcieli ponad 100f za naprawę.ehhhh).Jest firma "caig laboratories"która produkuje serie cleanerów audio(spraye,maści,narzędzia do czyszczenia).O ile chce ci się czyścić encoder to polecam zakupić spray "cramolin"lub"deoxit".pare psiknięć i wszystko chodzi jak nowe.
co moog to żaden inny nie moog
Jest firma "caig laboratories"która produkuje serie cleanerów audio(spraye,maści,narzędzia do czyszczenia).O ile chce ci się czyścić encoder to polecam zakupić spray "cramolin"lub"deoxit".pare psiknięć i wszystko chodzi jak nowe....
Niestety, sprawdzone w praktyce, ze:
- nie zawsze da sie tak 'naprawic'
- nie kazda chemia do elektroniki powszechnego uzytku nadaje sie do wszystkiego
Niestety, sprawdzone w praktyce, ze:
- nie zawsze da sie tak 'naprawic'
- nie kazda chemia do elektroniki powszechnego uzytku nadaje sie do wszystkiego
Zobaczymy
Napewno poratuje sie jakąś chemia a jak nie to serwis TC.
Napewno poratuje sie jakąś chemia a jak nie to serwis TC.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
...Zobaczymy
Napewno poratuje sie jakąś chemia
Jesli sie uda. Niekiedy faktycznie sie udaje, niekiedy nie. Niedalej jak ze dwa miesiace temu probowalem czyscic enkoder. Bezskutecznie.
Napewno poratuje sie jakąś chemia
Jesli sie uda. Niekiedy faktycznie sie udaje, niekiedy nie. Niedalej jak ze dwa miesiace temu probowalem czyscic enkoder. Bezskutecznie.
Witam ponownie , aż sie spociłem rozebrałem TC finalizer (tyle kasy za niego dałem) teraz jeszcze go nie poskładam , słuchajcie czy na podstawie tych zdjęc można ocenic jaki to potencjometr?
i jak go przeczyścic trzeba by sie jakos do jego środka dostać?
Tutaj link do zdjęć.
http://rapidshare.com/files/155436002/TC_finalizer.zip.html
Prosze o pomoc.
i jak go przeczyścic trzeba by sie jakos do jego środka dostać?
Tutaj link do zdjęć.
http://rapidshare.com/files/155436002/TC_finalizer.zip.html
Prosze o pomoc.
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
-
Niestety nieznam sie na elektronice,ale widze tam jakis numer ,model itp.Napewno ktos na forum wie co to za model.Co do czyszczenia to tak:w su700 i a3000 poprostu napsikałem obficie cleaner w szczeline pomiędzy plastikowym bolcem a obudową,nic nierozkręcałem,nadmiar cieczy wytarłem chusteczką iwszystko było ok.Niewiem czy to dobry sposób ale u mnie zadziałało.Masz tutaj link jak to zrobić z A3000:http://todbot.com/a3k/knobs/
mam nadzieje że to pomoże
pozdrawiam
co moog to żaden inny nie moog