nexus i sprzęt z podobnymi brzmieniami?

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
pyza

nexus i sprzęt z podobnymi brzmieniami?

Post autor: pyza » czwartek 30 paź 2008, 19:49

Witam....
Może ktoś by mi podpowiedział jaki sprzęt ma podobne brzmieniami jak w nexusie.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: nexus i sprzęt z podobnymi brzmieniami?

Post autor: Velu » czwartek 30 paź 2008, 19:54

polowa brzmień w nexusie to brzmienia zrobione na acces virus ti. Manuel Schleis je w większości programował i nie ukrywał tego. reszta kręcona na różnych innych sprzętach - popatrz na ofertę firmy Vengeance - te biblioteki brzmień często są wkładane do nexusa.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 30 paź 2008, 20:01

...Witam....
Może ktoś by mi podpowiedział jaki sprzęt ma podobne brzmieniami jak w nexusie....
Najbardziej wyeksploatowany synth w brzmieniach NEXUSa to Virus TI.

W rozszerzeniach pewnie dziesiątki innych. w Analog Expansion: Minimoog, Alesis Andromeda, Oberheim, TB303 ...

W Total Piano : Sample z kolekcji Petera Sedlaczka itd. itp ...

Zbyt ogólne pytanie żeby odpowiedzieć jednym zdaniem .

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » czwartek 30 paź 2008, 20:21

To zależy czy pytasz o odpowiednik w postaci hardwaru czy instr., vst.
Hardware został opisany wyżej, natomiast instr., vst, to oprócz tych z firmy reFx masz jeszcze kilka innych np., Psyn II, Pentagon, kilka zaimplementowanych we Fruity loops. Tylko po cóż używać tamtych i szukać brzmienia, jesli takie są właściwie w Nexusie ?
Zaopatrz się poprostu w banki brzmień do Nexusa i masz nieograniczone możliwości. Tych banków jest kilkanaście.

Pozdrawiam
[addsig]

pyza

Post autor: pyza » czwartek 30 paź 2008, 21:34

No właśnie szukam sprzętu a nie programu
Tylko że faktycznie w nexusie to fajnie poukładali bo w virusie na PowerCore troszke chaotycznie to jest wżucone.I troszke inaczej brzmi.
Właśnie chcę sprzedać PowerCore wraz z virusem dołożyć kasy i kupić najmniejszego TI.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » czwartek 30 paź 2008, 21:57

Ja miałem w domu Virusa snow ( czy jakoś tak - taki biały ).
I mogę ci jedynie powiedzieć, że vst ( Nexusom i innym ) baaaaardzo daleko do brzmienia z oryginału !
Mogą sobie inni pisać, że vst to super i algorytmy i matematyka i ble ble ... ludzkiego ucha nie oszukasz.
To tak jakbyś porównał gitarę z "peceta" do oryginału.

Loopwiz

Post autor: Loopwiz » czwartek 30 paź 2008, 22:11

...Ja miałem w domu Virusa snow ( czy jakoś tak - taki biały ).
I mogę ci jedynie powiedzieć, że vst ( Nexusom i innym ) baaaaardzo daleko do brzmienia z oryginału !
Mogą sobie inni pisać, że vst to super i algorytmy i matematyka i ble ble ... ludzkiego ucha nie oszukasz.
...
Zależy jaką gitarę do jakiego oryginału.Weż do ręki wiosło i nagraj partię gitary żeby zabrzmiała w miksie tak jak ta z Omnisphere. Niewiele chyba jeszcze słyszałeś skoro wypisujesz podobne opinie.
Odnośnie Virusa to zgodzę się że Nexus nim nie jest ale za swoją cenę wykonuje bardzo dobrą robotę.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » piątek 31 paź 2008, 01:17

......Ja miałem w domu Virusa snow ( czy jakoś tak - taki biały ).
...
Zależy jaką gitarę do jakiego oryginału.Weż do ręki wiosło i nagraj partię gitary żeby zabrzmiała w miksie tak jak ta z Omnisphere. Niewiele chyba jeszcze słyszałeś skoro wypisujesz podobne opinie.
Odnośnie Virusa to zgodzę się że Nexus nim nie jest ale za swoją cenę wykonuje bardzo dobrą robotę.
Pozdrawiam....
O Dźizus co to za brednie - Omnisphere, Stylux RMX i inne. Powiedz jeszcze, że REal Strat z Amplitube >?!
Kolego używałem tego i jeszcze więcej ... 18 lat w branży i wiem co mowię. Zresztą .. pogadaj z dźwiękowcami i realizatorami nagrań... mi wierzyć nie musisz. Powiedz im, że przyjdziesz do studia nagrać partie gitar za pomocą Omnisphere

Loopwiz

Post autor: Loopwiz » piątek 31 paź 2008, 01:34

.........Ja miałem w domu Virusa snow ( czy jakoś tak - taki biały ).
...
Pozdrawiam....
O Dźizus co to za brednie - Omnisphere, Stylux RMX i inne. Powiedz jeszcze, że REal Strat z Amplitube >?!
Kolego używałem tego i jeszcze więcej ... 18 lat w branży i wiem co mowię. Zresztą .. pogadaj z dźwiękowcami i realizatorami nagrań... mi wierzyć nie musisz. Powiedz im, że przyjdziesz do studia nagrać partie gitar za pomocą Omnisphere ...
Właśnie ostatnio nagrywałem coś ostatnio m/in na Omni i RMX-sie,ale ja mieszkam w NY a tutaj jak sam wiesz dżwiękowcy są do bani...
Dzięki że mnie oświeciłeś,18 lat w branży tylko nie napisałeś w jakiej kolego,krawiectwa lekkiego???

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » piątek 31 paź 2008, 09:03

............Ja miałem w domu Virusa snow ( czy jakoś tak - taki biały ).
...
Pozdrawiam....
Kolego używałem tego i jeszcze więcej ... 18 lat w branży i wiem co mowię. Zresztą .. pogadaj z dźwiękowcami i realizatorami nagrań... mi wierzyć nie musisz. Powiedz im, że przyjdziesz do studia nagrać partie gitar za pomocą Omnisphere ...
Właśnie ostatnio nagrywałem coś ostatnio m/in na Omni i RMX-sie,ale ja mieszkam w NY a tutaj jak sam wiesz dżwiękowcy są do bani...
Dzięki że mnie oświeciłeś,18 lat w branży tylko nie napisałeś w jakiej kolego,krawiectwa lekkiego???...
Panowie, naprawdę sie nie ma o co kłucić i obrażać wzajemnie!
Najważnieszy jest cel wykożystania danego instrumentu w okreslonej sytuacji oraz efekt końcowy. Satysfakcja z robory i gratyfikacja, a kto i naczym ukręci to juz inna sprawa.
Wszystkie te instrmenty które powymienialiście mają swoje zastosowanie i przy umiejętnym scaleniu tych źródeł wyjdzie naprawdę kapitana muza.
Ale ponad tym wszystkim jest człowiek, który nadaje temu wszystkiemu kształt.
Proszę nie obrażać się na faorum bo ono nie temu ma służyc. Wymieniajcie się poglądami jak....zrobić by było fajnie i miło i czy mozna zrobić lepiej:)

ODPOWIEDZ