......Jedne z pierwszych jingli do RMF były robione w Stanach w studio gdzie nagrywali tacy wykonawcy jak Michael Jacson. Jeśli dobrze pamiętam była to kwota ok. 2 mln dol. ale jest to info zasłyszane więc nie wiem czy to prawda....
Tak, zgadza się, Tyczyński się kiedyś tym chwalił, teraz sobie przypomniałem.
...
No to z tymi jinglami to jest tak...
Do mniej więcej końca 2003 roku jingle dla RMF FM oraz Radia ZET produkowała firma Groove Addicts z Los Angeles. Na temat tej firmy można poczytać na jej głównej stronie internetowej:
www.grooveaddicts.com oraz na stronach siostrach:
www.groovejingles.com (strona dotycząca stricte jingli) oraz
www.whodidthatmusic.com (strona poświęcona bibliotekom muzycznym produkowanym przez Groove Addicts). Po 2003 roku drogi RMF FM i Groove Addicts chyba nieco się rozeszły, bo stacja tułała się z jinglami po rozmaitych studiach: Studio Spot (www.studiospot.com.pl), Nieustraszeni Łowcy dźwięków (www.nld.com.pl), Killer Tracks (www.killertracks.com) i TM Centrury (www.tmstudios.com).
Jeśli chodzi o ceny, to kilka lat temu Groove Addicts brało 1000 USD "per cut" (jingiel lub podkład), ale należy wziąć pod uwagę, że każdy "kawałek" dostawali w 5-ciu do 10-ciu wersjach (tzw. mix-outs).
Kwota 2 mln dolarów za oprawę muzyczną RMF FM (jingles & beds) wydaje mi się nieco przesadzona, ale podejrzewam, że milion USD za muzykę to RMF mogło wyłożyć.
Jeśli chodzi o ZETkę, to był taki okres, że jingle dla tej stacji po połowie robili Groove Addicts i Nieustraszeni Łowcy dźwięków. Później ZETka chyba zrezygnowała z usług Groove Addicts i teraz oprawę dla niej robi chyba wyłącznie studio Nieustraszonych Łówców Dźwięków.
Pozdrowienia,
wolodia