Procesor Soundcraft EFX8 vs procesory do 1000 zł

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
borkos81

Procesor Soundcraft EFX8 vs procesory do 1000 zł

Post autor: borkos81 » niedziela 30 lis 2008, 00:56

Witam. Posiadam Soundcrafta EFX8. Ma on wbudowany procesor efektu (niby ma coś wspólnego z Lexiconem) . To jest w narazie jedyna ingerencja w mój wokal, który charakteryzuje sie bardzo dobrą intonacją, ale niestety nie idealna barwą:) I niestety to za mało. Przydałoby sie coś lepszego...kompresja, reverb, delay??? Pytanie brzmi czy procesory do 1000 zł są dużo lepsze od tego co mam w mikserze? Czy warto wydać te pieniądze?

A jeśli tak, to co kupić? Coś w stylu mpx200, czy TC M350 ? A może coś z TC Helicona? A może poglosy zostawić z miksera, a dokupić coś w stylu TC Helicon Corect?

Chcę grać chałturki. Sam i w duecie. Dlatego też zastanawiam się czy lepszy będzie procesor podłogowy, czy rack'owy? I jeszcze jedno...wiem,że np. m350 może być przydatny w homerecordingu...czy np. Digitech Vocalist300 tez może służyć jako wtyczka?

Proszę o pomoc w wyborze modelu. Chce kupic to szybko. dzieki z góry i pozdrawiam.

P.S. Liczę na Wasze doświadczenia, bo mam juz dość błędnych zakupów, a ostatnio miałem ich mnóstwo niestety:)

borkos81

Re: Procesor Soundcraft EFX8 vs procesory do 1000 zł

Post autor: borkos81 » wtorek 02 gru 2008, 00:51

No tak, zapomniałem,że to forum dla specjalistów...:(

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » wtorek 02 gru 2008, 15:42

...Witam. Posiadam Soundcrafta EFX8. Ma on wbudowany procesor efektu (niby ma coś wspólnego z Lexiconem)...
No własnie-lexicon ,czy "niby coś wpsólnego z lexiconem"...jak to jest z tymi procesorami "wkomponowanym"i w mixery..?
Całkiem niedawno tez myślałem o Soundcrafcie ze względu na procek wokalny Lex-a...
Jestem nauczycielem muzyki

DCG

Post autor: DCG » środa 03 gru 2008, 00:00

Może popatrz w rider, a znajdziesz tam odpowiedź, co dobre.
Najtańsze, a dobre procki to TC M ONE XL i YAMAHA SPX 990, niżej może Lexicon MPX1 lub MPX 550.

borkos81

Post autor: borkos81 » środa 03 gru 2008, 19:20

...Może popatrz w rider, a znajdziesz tam odpowiedź, co dobre.
Najtańsze, a dobre procki to TC M ONE XL i YAMAHA SPX 990, niżej może Lexicon MPX1 lub MPX 550....
Ok, zgadzam się. Zanim napisałem posta przejrzałem forum i dowiedziałem się, które procesory są riderowe. I faktycznie, wymieniłeś te, które pojawiaja się najczęściej. Ale to nie są procesory do 1000 zł. A problem, jaki postawiłem, to ... jak maja się procesory zintegrowane w mikserach (u mnie Soundcraft EFX8) do procesorów do 1000 zł. Czyli czy jeśli wydam ok 800 zł na tanie TC lub budżetowego Lex'a, uzyskam uzyskam znacząca poprawę w stosunku do tego co mam w mikserze? Czy faktycznie dopiero zakup spx990, TC M One lub Lex'a z serii MPX ma sens? Dlatego tez spytałem , czy może nie warto płacić za ten sam poziom efektów, który prezentuje efekt w Soundcrafcie, a zamiast tego zestawić reverb z miksera z zakupionym TC Correct (kompresja i korekcja)? Nie każdego stać na riderowy sprzęt? Ale być może własnie biednego nie stać na kupno najtańszych procesorów? Pamiętajcie, że estrada to także scena w Domu Kultury w Pcimiu Dolnym lub co sobotę parkiet remizy w Płóczkach Dolnych....

P.S. Przepraszam mieszkańców wymienionych miejscowości. Wszelkie podobieństwo przypadkowe.

DCG

Post autor: DCG » środa 03 gru 2008, 20:38

SPX 990 już chyba wycofana ze sklepów i mozna szukać w używkach, podobnie jak starszego brata TC M ONE, który widziałem niejednokrotnie za 1000 zł, a żaden z procków w półprofesjonalnycj mixerach analogowych, nie jest wart uwagi jak o główny, są to raczej zastepcze, awaryjne procki, bardziej do instrumentu niż vocalu.

borkos81

Post autor: borkos81 » poniedziałek 15 gru 2008, 22:36

Dzięki za pomoc.Pozdrawiam:)

ODPOWIEDZ