RME vs Apogee - przetworniki

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
igs

Re: RME vs Apogee - przetworniki

Post autor: igs » czwartek 04 gru 2008, 14:55

Dwadziescia razy przez Motu 828 Mk2. Plik nieprzypadkowy.

http://wyslijto.pl/plik/zgttss1opd

[addsig]
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 04 gru 2008, 15:35

Dlaczego 32 bity? Plik nieprzypadkowy 20 razy po ADA8000. Tobie spadlo o decybel, mi wzroslo. Nie da rady lepiej ustawic poziomu, od patrzenia na te galeczki sie on zmienia

http://www.yousendit.com/download/TTZsM25BdWNwTVVLSkE9PQ

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 04 gru 2008, 15:37

Ja nie wiem, czy to sa roznice o ktore warto sie bic......

No tak, tylko ze gorzej, gdy przetwornki sa wykorzystane do wysylania na sprzet, ktory mocno ingeruje w brzmienie. Na duzej kompresji juz moze byc inaczej.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 04 gru 2008, 15:54

http://www.yousendit.com/download/TTZsM25EQ0NrYUIzZUE9PQ

96IO

Dluzsze nie moglo byc?

Moze i po kompresji bedzie inaczej, ale to jest 20x, wiec i tak sporo wiecej niz normalnie, a po drugie trzeba by to bylo robic na nizszym poziomie - takie przetworzenie zmienia poziom, a poza tym artefakty bylyby lepiej slyszalne. Nie da sie wyslac na kompresor i wrocic z niego utrzymujac poziom -1dBFS...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 04 gru 2008, 16:17

Moze i po kompresji bedzie inaczej, ale to jest 20x, wiec i tak sporo wiecej niz normalnie,

Mi wystarczy, jak uslyszalem (a wlasciwie uslyszelismy - a wiec o bledzie nie ma mowy), ze jednokrotne przejscie przez zestaw A-D-A moze inaczej brzmiec. A ze wcale nie chodzilo o sprzet budzetowy, i ze uslyszalem to nie w warunkach studyjnych, a na wysokiej klasy naglosnieniu (co sie potem potwierdzilo w studio), to jednak wole byc ostrozny, jezeli chodzi o przetworniki ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

matia

Post autor: matia » czwartek 04 gru 2008, 18:36

ja wkrotce musze kupic nowy komputer.dla mnie to aktualny temat.

posiadalem guillemot maxi studio isis...piec lat temu kupilem 9632 +karta 8 wejsc.roznica byla spora.

zastanawiam sie co byloby idealnym rozwiazaniem.
minimum 8 wejsc,4 wyjscia.
lubie 9632...nigdy sobie nie radzila z latencjami ktore widzialem na ulotkach reklamowych,ale czasem nawet 3 ms..
zastanawiam sie czy kupic 9632 plus adi.
9632 plus rosetta. albo w ogole inna karte...zastanawiam sie czy starsza konstrukcja(9632) jest dobrym rozwiazaniem....planuje komp na 4-5 lat uzytkowania.

9632 jest fajna,przedworniki aeb8 sa ok ale zastanawiam sie czy produkty typu adi lub rosetta daja wyraznie lepsza jakosc.
czy w warszawie jest mozliwosc przetestowania adi i apogee?
przynoislbym zabawke ktora znam od dawna,podlaczylbym , porownalbym.

pzdr
lubie halas

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 05 gru 2008, 14:00

...zastanawiam sie czy kupic 9632 plus adi.
9632 plus rosetta. albo w ogole inna karte...zastanawiam sie czy starsza konstrukcja(9632) jest dobrym rozwiazaniem....planuje komp na 4-5 lat uzytkowania.

9632 jest fajna,przedworniki aeb8 sa ok ale zastanawiam sie czy produkty typu adi lub rosetta daja wyraznie lepsza jakosc.
czy w warszawie jest mozliwosc przetestowania adi i apogee?...
Ja bym karty nie zmieniał. Stara ale jara! Z ADI jakiejś kolosalnej różnicy nie poczujesz. Z Rosettą napewno (ale oczywiscie nie będzie to taki skok jak z ISIS - też ją miałem ). Zresztą będziesz miał wtedy okazję porównać sobie bezpośredznio.

W Warszawie nie sądzę zeby gdzieś te oba sprzęty stały sobie razem do przetestowania. Za drogie jednak są.

I_W_O

Post autor: I_W_O » niedziela 04 sty 2009, 13:06

witam.

test dotyczył Apogee AD8000 (nie Rosetty 800) i RME ADI 8 DS.
i znajduje sie na ... stronie RME :)
http://www.rme-audio.com/english/review/a8dscomp.pdf

wg pomiarow - faktycznie RME wypada lepiej.
ale jak dla mnie brzmieniowo - przewage ma Apogee.
AD8000- jest starym juz konwerterem, ale nigdy nie mialem do niego zadnych zastrzezen - slady brzmialy bardzo fajnie
Najbardziej osluchany jestem z PSX-100 - i na nim roznica z RME jest taka - ze RME wydaje mi sie ciut zbyt agresywne - to wszystko.
Rosetta 800- to juz inna bajka - nowy clock i sekcja analogowa. Nie posiadam, lecz uzywalem ich przy nagraniach w studiu Radia Gdansk - i wszelkie slady brzmialy tak jak powinny (lub tak jak nie powinny gdy popelnialem bledy w torze analogowym :)
tak czy owak dla mnie roznica jest taka
- 16 kanalow perkusji wbijane przez rosetty 800 - i odpalone naraz bez zadnego mixu - klei sie ze soba
- 16 kanalow perkusji przez RME adi 8DS - brzmi super na solo, ale odpalone naraz bez miksu - kluje w uszy troche.

roznica jest subtelna - napewno nie taka jak miedzy Dynaudio a ADAM'ami , czy neve a ssl'em - ale wlasnie w tym stylu: miekko - ostro

co kto lubi
[addsig]
Panic Room - studio realizacji dźwięku.
www.panicroom.pl

Leff

Post autor: Leff » niedziela 04 sty 2009, 15:01

Chłopaki, a testował ktoś z Was RME OctaMic II?
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ