Alesis M1 Active 620 - zamienić na tańsze?
Re: Alesis M1 Active 620 - zamienić na tańsze?
To się gryzie z ideą odsłuchu bliskiego pola.
Spróbuj odsunąć monitory jak najdalej od ściany. Kiedyś, kiedy kupiłem standy monitorowe i odsunąłem monitory od ściany to nie poznałem ich brzmienia! Tak pozytywnie mnie zaskoczyły.
Zadbaj o odpowiednie ustawienie wszystkiego:
- monitory jak najdalej od ściany
- zasada trójkąta równobocznego
- symetryczne ustawienie monitorów względem ścian po Twoich bokach
- może jakaś adaptacja akustyczna (relatywnie niedrogie zestawy do adaptacji VICOUSTIC już dostępne w Polsce, albo coś własnej roboty: Jak zrobić prosty i skuteczny ustrój akustyczny domowym sposobem
- podręcznik akustyki Everesta
Sposobów jest dużo - niekoniecznie downgrade monitorów....
Oj zgadzam się całkowicie, to prawda - monitory bliskiego powinne byc oddalone od scian, ja mam akurat monitorki z bassreflexem z tylu a w takim przypadku odsuniecie od sciany jest szczegolnie zalecane. Poza tym sprawdz w instrukcji jaka jest zalecana odleglosc minimalna od scian ( w moich było bodajże metr).
Najwlasciwsze jest jednak solidne i przemyslane umieszczenie monitrów, a najwłaściwsze miejsce dla nich to STANDY i nie ma innej opcji. Zadne biurka, meterbridge mixera, tylko dobre solidne i masywne statywy.
Ja swoje wykonałem własnoręcznie, wzorując się na poniższym projekcie:
http://www.audioprop.co.uk/page1.html
Tak więc dołączam się - nie zmieniaj tych monitorów tylko znajdz dla nich odpowiednie miejsce w pomieszczeniu to raz, a dwa chociaż z grubsza zaadaptuj pomieszczenie.
- Soundscape
- Kontakt:
Ja swoje wykonałem własnoręcznie, wzorując się na poniższym projekcie:
Ładne
Tak więc dołączam się - nie zmieniaj tych monitorów tylko znajdz dla nich odpowiednie miejsce w pomieszczeniu to raz, a dwa chociaż z grubsza zaadaptuj pomieszczenie.
...
Ja tu jednak wtrącę swoje. Trzeba powiedzieć prosto - M1 Active 620 nie są udanymi monitorami. I jak już wspominałem, lepiej pod względem brzmienia wypadaja model 520. (Pracowałem na jednych i na drugich.)
I polecam nadal Fostexy, jeśli ma być tanio. Plus jeszcze KRK. (Nie wiem jak się mają G2, niestety nie udało mi się jeszcze ich posłuchać.) Jedno jest pewne - i Fostexy i KRK pierwsza seria RP to przepaść dźwiękowa porównując je do oba modeli Alesisów.
Ładne

...
Ja tu jednak wtrącę swoje. Trzeba powiedzieć prosto - M1 Active 620 nie są udanymi monitorami. I jak już wspominałem, lepiej pod względem brzmienia wypadaja model 520. (Pracowałem na jednych i na drugich.)
I polecam nadal Fostexy, jeśli ma być tanio. Plus jeszcze KRK. (Nie wiem jak się mają G2, niestety nie udało mi się jeszcze ich posłuchać.) Jedno jest pewne - i Fostexy i KRK pierwsza seria RP to przepaść dźwiękowa porównując je do oba modeli Alesisów.
niestety alesisowi zadne monitory sie nie udaly - takm to trzeba powiedziec - ode mnie - omijac alesisa szerokim łukiem
- Soundscape
- Kontakt:
...niestety alesisowi zadne monitory sie nie udaly - takm to trzeba powiedziec - ode mnie - omijac alesisa szerokim łukiem...
Nie no z 520 aż takiej tragedii nie było. Fakt, trzeba było umieć na nich pracować a to i tak potrzebowało poprawki, ale obecnie za 700 pln to się wacham czy nie kupić je znów do multimediów i jako alternatywa. Za to kiedyś cena z początku 1400, potem 1150, to była cena mocno przesadzona.
Nie no z 520 aż takiej tragedii nie było. Fakt, trzeba było umieć na nich pracować a to i tak potrzebowało poprawki, ale obecnie za 700 pln to się wacham czy nie kupić je znów do multimediów i jako alternatywa. Za to kiedyś cena z początku 1400, potem 1150, to była cena mocno przesadzona.
...niestety alesisowi zadne monitory sie nie udaly - takm to trzeba powiedziec - ode mnie - omijac alesisa szerokim łukiem...
chyba jednak wiele osob nie przyzna Ci racji.. w tym ja..
m1 sa jaknajbardziej solidnym zrodlem dzwieku - nie, zeby mowic o jakis super hiper rewelacjach, ale slowo "nieudane" bynajmniej nie jest dobrym ich okresleniem..
[addsig]
m1 sa jaknajbardziej solidnym zrodlem dzwieku - nie, zeby mowic o jakis super hiper rewelacjach, ale slowo "nieudane" bynajmniej nie jest dobrym ich okresleniem..
[addsig]
the Sun Personality
jak dla mnie zdecydowanie za mocno przebasowane - stlumione
lubie bas ale jednak ten zdecydowanie nizszy
lubie bas ale jednak ten zdecydowanie nizszy
...jak dla mnie zdecydowanie za mocno przebasowane - stlumione
lubie bas ale jednak ten zdecydowanie nizszy ...
w jednym ze sklepow porownywalem je niegdys m.in. z o wiele drozszymi krk v8 i w tej konfrontacji narawde nie musialy sie niczego wstydzic..
a co do basu - racja, ale na cale szczescie otwory bass reflex (ktore sa z przodu) mozna zapchac - wowczas zupelnie inny monitor, a bas nalezyty..
[addsig]
lubie bas ale jednak ten zdecydowanie nizszy ...
w jednym ze sklepow porownywalem je niegdys m.in. z o wiele drozszymi krk v8 i w tej konfrontacji narawde nie musialy sie niczego wstydzic..
a co do basu - racja, ale na cale szczescie otwory bass reflex (ktore sa z przodu) mozna zapchac - wowczas zupelnie inny monitor, a bas nalezyty..
[addsig]
the Sun Personality
- Soundscape
- Kontakt:
...
No w sumie. Ja tam ich i tak nie lubię.
Ale! Tu znów wchodzą w grę osobiste wymogi i preferencje. Jednak należy pamiętać iż w cenie MKII są inne, zaryzykował bym powiedzieć, że lepsze alternatywy.
...

W takim razie moglbys sprecyzowac jakie by doradzic pytajacemu koledze, azeby Twoje powyzsze stwierdzenie nie bylo goloslowne
......niestety alesisowi zadne monitory sie nie udaly - takm to trzeba powiedziec - ode mnie - omijac alesisa szerokim łukiem...
m1 sa jaknajbardziej solidnym zrodlem dzwieku - nie, zeby mowic o jakis super hiper rewelacjach, ale slowo "nieudane" bynajmniej nie jest dobrym ich okresleniem.....
Ja przyznam. Żadne Alesisy do mnie nie przemawiają. Wszystkie są mniej lub bardziej przebasowane. MK 2 do tego są jakieś takie nieszczegółowe, z kolei 620 i 520 aż kłują w uszy. Oczywiście można (a nawet trzeba) zdjąć górę, ale wtedy nadal coś jest nie tak. Środka brak. W życiu Warszawy bym czegoś takiego nie kupił. Paradoksalnie w swojej klasie cenowej (i gabarytowej) najmniej zastrzeżeń mam do 320.
A jaka alternatywa? Sporo jest przyzwoitych monitorów, na których da się pracować. Wg. mnie rosnąco cenowo: ESI nEar 05, KRK, no i ostatnie moje odkrycie Mackie MR5 - jestem naprawdę pod dużym ich wrażeniem - od Alesisów tak ze dwie klasy wyżej.
m1 sa jaknajbardziej solidnym zrodlem dzwieku - nie, zeby mowic o jakis super hiper rewelacjach, ale slowo "nieudane" bynajmniej nie jest dobrym ich okresleniem.....
Ja przyznam. Żadne Alesisy do mnie nie przemawiają. Wszystkie są mniej lub bardziej przebasowane. MK 2 do tego są jakieś takie nieszczegółowe, z kolei 620 i 520 aż kłują w uszy. Oczywiście można (a nawet trzeba) zdjąć górę, ale wtedy nadal coś jest nie tak. Środka brak. W życiu Warszawy bym czegoś takiego nie kupił. Paradoksalnie w swojej klasie cenowej (i gabarytowej) najmniej zastrzeżeń mam do 320.
A jaka alternatywa? Sporo jest przyzwoitych monitorów, na których da się pracować. Wg. mnie rosnąco cenowo: ESI nEar 05, KRK, no i ostatnie moje odkrycie Mackie MR5 - jestem naprawdę pod dużym ich wrażeniem - od Alesisów tak ze dwie klasy wyżej.