ESI Julia - trzaski przy graniu VSTi
ESI Julia - trzaski przy graniu VSTi
Witam Wszystkich,
Kiedy gram instrumentami VST czasami słychać lekkie trzaski (np. przy puszczaniu klawiszy). Ostatnio kupiłem (na kredyt!) Omnisphere i krew mnie zalewa, bo trzaski są wyraźniejsze, a w trybie multi, kiedy chcę zagrać kilkoma instrumentami naraz, trzaski są tak głośne i częste, że granie w ogóle traci sens. To samo jest z Rare Instruments, którymi grać się nie da, bo słychać tylko jakiś wizg i pisk.
Mój sprzęt to: Karta ESI Julia, 3GB efektywnej pam. RAM (XP 32-bit), Core2Duo 2,44Ghz.
Znajomy twierdzi, że karta muzyczna jest niewydolna. Teraz pytanie do Was: jaką kartę polecacie? Zależy mi na tym, żeby dobrze radziła sobie z VST. Nie będę raczej korzystać z możliwości nagrywania audio z zewnątrz, tylko VST i MIDI, przy czym instrumenty mam wymagające i jest tego na dysku ok. 300GB.
Spotkałem się z opinią, że najlepsze są sprzęty zewnętrzne, bo nie są narażone na działanie pola elektromagnetycznego, jakie jest w obudowie. Zakup też chciałbym od razu dopasować do inwestycji jaką planuję na przyszłość (może za trzy lata nazbieram) czyli do komputera Mac Pro.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.
Kiedy gram instrumentami VST czasami słychać lekkie trzaski (np. przy puszczaniu klawiszy). Ostatnio kupiłem (na kredyt!) Omnisphere i krew mnie zalewa, bo trzaski są wyraźniejsze, a w trybie multi, kiedy chcę zagrać kilkoma instrumentami naraz, trzaski są tak głośne i częste, że granie w ogóle traci sens. To samo jest z Rare Instruments, którymi grać się nie da, bo słychać tylko jakiś wizg i pisk.
Mój sprzęt to: Karta ESI Julia, 3GB efektywnej pam. RAM (XP 32-bit), Core2Duo 2,44Ghz.
Znajomy twierdzi, że karta muzyczna jest niewydolna. Teraz pytanie do Was: jaką kartę polecacie? Zależy mi na tym, żeby dobrze radziła sobie z VST. Nie będę raczej korzystać z możliwości nagrywania audio z zewnątrz, tylko VST i MIDI, przy czym instrumenty mam wymagające i jest tego na dysku ok. 300GB.
Spotkałem się z opinią, że najlepsze są sprzęty zewnętrzne, bo nie są narażone na działanie pola elektromagnetycznego, jakie jest w obudowie. Zakup też chciałbym od razu dopasować do inwestycji jaką planuję na przyszłość (może za trzy lata nazbieram) czyli do komputera Mac Pro.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...
Re: ESI Julia - trzaski przy graniu VSTi
Pracuję prawie wyłącznie w MIDI i korzystam jedynie z instrumentów VSTi, niekiedy wielu w jednym projekcie.
1. Mam E-mu 1212
2. Nie mam żadnych trzasków
1. Mam E-mu 1212

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pytanie dlaczego? Mnie mniej wymagające instrumenty chodzą jak złoto. Problem zaczyna się przy tych co mają po kilkadziesiąt GB i trybie multi.
Jaki host VST? Jakie masz ustawienia latencji i czy próbowałeś je zwiększyć?
Spotkałem się z opinią, że najlepsze są sprzęty zewnętrzne, bo nie są narażone na działanie pola elektromagnetycznego, jakie jest w obudowie.
Gdzie się spotkałeś z taką opinią?
Spotkałem się z opinią, że najlepsze są sprzęty zewnętrzne, bo nie są narażone na działanie pola elektromagnetycznego, jakie jest w obudowie.
Gdzie się spotkałeś z taką opinią?

Była niedawno spora dyskusja na ten temat.
Takie trzaski przy VST mogą wynikać z kilku powodów:
- zbyt niska latencja ustawiona na karcie, powodująca zbyt duże użycie CPU (zwiększ i sprawdź czy pomaga, sam zazwyczaj pracuję przy latencji 8-10ms i nie wydaje mi się, że do komponowania potrzebujesz dużo niższej)
- po prostu, za duże obciążenie CPU (za dużo szczęścia na raz ;)
- nie wyrabia się dysk w strumieniowaniu sampli - jak wiadomo, możliwości dysku są ograniczone, ma na to wpływ przede wszystkim czas dostępu (regularne dyski SATA II mają go na poziomie 12ms - tu patrz też temat latencji) i prędkość random read. Można trochę na to poradzić grzebiąc w ustawieniach DFD (lub po prostu Disk Streaming) instrumentów VST. Zazwyczaj zmniejszenie wielkości bufora powinno poprawić sytuację.
- Piotr
Takie trzaski przy VST mogą wynikać z kilku powodów:
- zbyt niska latencja ustawiona na karcie, powodująca zbyt duże użycie CPU (zwiększ i sprawdź czy pomaga, sam zazwyczaj pracuję przy latencji 8-10ms i nie wydaje mi się, że do komponowania potrzebujesz dużo niższej)
- po prostu, za duże obciążenie CPU (za dużo szczęścia na raz ;)
- nie wyrabia się dysk w strumieniowaniu sampli - jak wiadomo, możliwości dysku są ograniczone, ma na to wpływ przede wszystkim czas dostępu (regularne dyski SATA II mają go na poziomie 12ms - tu patrz też temat latencji) i prędkość random read. Można trochę na to poradzić grzebiąc w ustawieniach DFD (lub po prostu Disk Streaming) instrumentów VST. Zazwyczaj zmniejszenie wielkości bufora powinno poprawić sytuację.
- Piotr
to nie problem karty - kazda karta pro/semi pro(tym bardziej na pci) da sobie rade ze wszystkim
problemow szykaj w oprogramowaniu/systemie ewentualnie na koniec w biosie
problemow szykaj w oprogramowaniu/systemie ewentualnie na koniec w biosie
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Moj host to Sonar 7.
Zwiekszylem latencje i problem znikl przy ok.80ms, ale to juz jest troche za duzo, niby da sie grac, ale jakos juz mniej dokladnie i komfortowo.
Opinie o wyzszosci zewn. sprzetow nad wewnetrznymi z powodu braku zaklocen magnetycznych slyszalem od fachowca, ktory robi muze do filmow i jest autorytetem sprzetowym. Nomina sunt odiosa, jak to sie mowi.
Jeszcze jakies pomysly?
Moj host to Sonar 7.
Zwiekszylem latencje i problem znikl przy ok.80ms, ale to juz jest troche za duzo, niby da sie grac, ale jakos juz mniej dokladnie i komfortowo.
Opinie o wyzszosci zewn. sprzetow nad wewnetrznymi z powodu braku zaklocen magnetycznych slyszalem od fachowca, ktory robi muze do filmow i jest autorytetem sprzetowym. Nomina sunt odiosa, jak to sie mowi.
Jeszcze jakies pomysly?
PS. Jak uzywam Omnisphere to mi strasznie ogolnie zamula Sonara (zapis trwa minute, podczas gdy EastWesty zapisuja sie od razu). Uzycie CPU przy zamuleniu ok.5% wg Sonara. Dziwy...
...PS. Jak uzywam Omnisphere to mi strasznie ogolnie zamula Sonara (zapis trwa minute, podczas gdy EastWesty zapisuja sie od razu). Uzycie CPU przy zamuleniu ok.5% wg Sonara. Dziwy......
No, 80ms to już dużo.
Omnisphere ogólnie jest dość cieżkie. U mnie, jak zamknę okno, otwiera się ono potem jakieś 10 sekund, wyszukiwanie instrumentów jest bardzo ociężałe. Ale zapisuje się i gra całkiem ok. (ale w Cubase)
Kilka rzeczy do sprawdzenia:
- czy masz aktualną wersję softu, zainstalowane wszystkie update-y
- czy zmiana ustawień silnika Omnisphere daje jakiekolwiek rezultaty.
- czy jest to głównie problem Omnisphere, czy RA też.
- czy dysk na którym masz biblioteki pracuje w trybie DMA. (wejdź w menedżer urządzeń)
- Piotr
No, 80ms to już dużo.
Omnisphere ogólnie jest dość cieżkie. U mnie, jak zamknę okno, otwiera się ono potem jakieś 10 sekund, wyszukiwanie instrumentów jest bardzo ociężałe. Ale zapisuje się i gra całkiem ok. (ale w Cubase)
Kilka rzeczy do sprawdzenia:
- czy masz aktualną wersję softu, zainstalowane wszystkie update-y
- czy zmiana ustawień silnika Omnisphere daje jakiekolwiek rezultaty.
- czy jest to głównie problem Omnisphere, czy RA też.
- czy dysk na którym masz biblioteki pracuje w trybie DMA. (wejdź w menedżer urządzeń)
- Piotr
-
- Kontakt:
Jeszcze jakies pomysly?...
w moim przypadku pomogła inna wersja win$hita ale bez sp3...
http://www.myspace.com/audiophone