Płyta serwerowa + 2 x Quad
Płyta serwerowa + 2 x Quad
Witam.
Jak myślicie. Czy warto inwestować w taki zestaw? Chodzi mi o taka konfiguracje:
- płyta główna serwerowa
- dwa fizyczne procesory quad (Intel, lub AMD - 2.4)
- 4 giga ram dla każdego procka (razem 8 giga)
System oczywiste że Vsta - ze względu na niedoróbkę Xpeka pod względem obsługi tylu ram.
Jak myślicie. Czy warto inwestować w taki zestaw? Chodzi mi o taka konfiguracje:
- płyta główna serwerowa
System oczywiste że Vsta - ze względu na niedoróbkę Xpeka pod względem obsługi tylu ram.
Re: Płyta serwerowa + 2 x Quad
no zasadniczo, jezeli masz/uzywasz oprogramowanie ktore widzi 2,4 lub 8 rdzeni i jest w stanie wykorzystac tyle ramu.. to oczywiste jest ze warto...
tyle ze na dzien dzisiejszy oprogramowanie czesto nie radzi sobie poprawnie z 2, a co dopiero z 4 lub 8 rdzeniami...
[addsig]
tyle ze na dzien dzisiejszy oprogramowanie czesto nie radzi sobie poprawnie z 2, a co dopiero z 4 lub 8 rdzeniami...
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Generalnie nie napisałeś w ogóle, jakie zastosowania masz na myśli i jakiego oprogramowania chcesz używać.
Przedmówca dotknął zasadniczego problemu. Możemy sobie postawić nawet klaster, ale jeżeli nie będziemy mieli oprogramowania, które to wykorzysta, to będzie on mógł służyć co najwyżej za grzejnik.
Po 8 GB RAM wykorzystasz tylko stosując 64-bitowy system i odpowiednie do niego oprogramowanie. Vista - jeżeli będzie 32-bitowa - nic Ci nie da.
Przedmówca dotknął zasadniczego problemu. Możemy sobie postawić nawet klaster, ale jeżeli nie będziemy mieli oprogramowania, które to wykorzysta, to będzie on mógł służyć co najwyżej za grzejnik.
Po 8 GB RAM wykorzystasz tylko stosując 64-bitowy system i odpowiednie do niego oprogramowanie. Vista - jeżeli będzie 32-bitowa - nic Ci nie da.
DAW to Sonar 8 który spokojnie będzie sobie radził z ośmioma core na 32 bitowym systemie. Zresztą to jedyny jak na razie DAW pracujący z 64 rozdzielczością. Komp będzie pracował z sesjami audio, jak tez i z VST.
na 32 bitowym systemie
32-bitowy Windows nie obsłuży 8 GB RAM.
Komp będzie pracował z sesjami audio, jak tez i z VST
Nie każdy VSTi wykorzysta 8 GB RAM.
...DAW to Sonar 8 który spokojnie będzie sobie radził z ośmioma core na 32 bitowym systemie. Zresztą to jedyny jak na razie DAW pracujący z 64 rozdzielczością. [...]
64-bitowy jest Reaper. Każda jego odsłona ma taką wewnętrzną dokładność ("64 bit audio engine and signal path end-to-end"), choć wersje na 64-bitowe systemy są w fazie beta (link).
[addsig]
64-bitowy jest Reaper. Każda jego odsłona ma taką wewnętrzną dokładność ("64 bit audio engine and signal path end-to-end"), choć wersje na 64-bitowe systemy są w fazie beta (link).
[addsig]
[Użytkownik usunął konto]
...na 32 bitowym systemie
...
No racja. 32 nie będzie obsługiwała tyle ramu, nawet 4 nie obsłuży.
No ale pomijając nawet ram, chyba raczej na dwóch quadach wydajność powinna być superowa i powiedzmy do tego po 2 gigusie na procka ramu. Szkoda ze Duende nie ma sterów pod Vista x64
, bo XP x64 to tylko taka przeróbka x86 (XP nie był nawet pisany pod 64 bitowe sprzęty). Ehhhh.
...
No racja. 32 nie będzie obsługiwała tyle ramu, nawet 4 nie obsłuży.

No ale pomijając nawet ram, chyba raczej na dwóch quadach wydajność powinna być superowa i powiedzmy do tego po 2 gigusie na procka ramu. Szkoda ze Duende nie ma sterów pod Vista x64

...Witam.
- płyta główna serwerowa
System oczywiste że Vsta - ze względu na niedoróbkę Xpeka pod względem obsługi tylu ram....
A ja mam takie proste pytanie : na ch.. Ci to wszystko i co potrzebuje wg. Ciebie takiej mocy na dzień dzisiejszy ?
Za 2 lata może bym zastanawiał się nad połową takiego zestawu ale dziś ? Do czego Ci tyle mocy ? Wg mnie pieniądze wyrzucone w błoto. Przynajmniej spora ich część.
[addsig]
- płyta główna serwerowa
System oczywiste że Vsta - ze względu na niedoróbkę Xpeka pod względem obsługi tylu ram....
A ja mam takie proste pytanie : na ch.. Ci to wszystko i co potrzebuje wg. Ciebie takiej mocy na dzień dzisiejszy ?
Za 2 lata może bym zastanawiał się nad połową takiego zestawu ale dziś ? Do czego Ci tyle mocy ? Wg mnie pieniądze wyrzucone w błoto. Przynajmniej spora ich część.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
Ja tez jestem zdania ze tak monstrualny sprzet nie przyda Ci sie do niczego... Sam pracuje na Q6600... i jak narazie podczas standardowej pracy przy miksach jedyny moment kiedy cos sie cielo to gdy chcialem za jednym zamachem zrobic miks i mastering i na sume zapinalem 2x IZotope Ozone 3, PSP VW2 i PSP Mastering EQ... (silnik sonara działa tak że caly efekt bin pojedynczej sciezki idzie na jeden rdzen) i to przy probkowaniu 88,2kHz... a z tego co widze wiekszosc i tak preferuje nagrywanie w 44,1kHz...
A co do Sonara, jesli nieumiejetnie zapchasz projket wtyczkami i instrumentami wirtualnymi, to nawet na super kompie bedzie potrafil miec dziwne zamuly...
[Post edytowany przez Admina w dniu 14/12/2008]
A co do Sonara, jesli nieumiejetnie zapchasz projket wtyczkami i instrumentami wirtualnymi, to nawet na super kompie bedzie potrafil miec dziwne zamuly...
[Post edytowany przez Admina w dniu 14/12/2008]
Z Sonarem mam do czynienia już jakiś czas (od Sonar 1..., wcześniej Pro Audio...) wiec raczej pomijam zamysły na nieumiejętne i bezsensowne ładowanie wtyk. Bardziej stawiam na ilość uruchomionych VST. Dziś na quadzie 2,4 muszę frezować ścieżki bo komp nie daje rady ciągnąć w realu projektów. Do tego dodać należy kilkanaście ścieżek audio i mój zamysł na inwestycje w taki sprzęt, mówi sam za siebie.
Co do projektów, to mowie o takiej ilości wtyczek: 14 x Nexus, 4 x LegacyCell, 2 x Hypersonic 2, 2 x Battery3, 9 x z3ta+. Do tego, dla każdego instrumentu fx, w rożnych zestawieniach: Duende, TRacks3, SonitusFX, i inne... Przy latencji 6ms komp się poci i nie daje rady.
Co do projektów, to mowie o takiej ilości wtyczek: 14 x Nexus, 4 x LegacyCell, 2 x Hypersonic 2, 2 x Battery3, 9 x z3ta+. Do tego, dla każdego instrumentu fx, w rożnych zestawieniach: Duende, TRacks3, SonitusFX, i inne... Przy latencji 6ms komp się poci i nie daje rady.