Marian Trace 8 - restart kompa

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Marian Trace 8 - restart kompa

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 15 gru 2008, 21:46

Jeżeli komputer bez karty Marian pracuje stabilnie, to ewidentnie problem leży po stronie tej karty. Ew. jej konfliktu z "resztą komputera". Na odległość trudno powiedzieć. Niestety nie miałem nigdy nic do czynienia z taką kartą.
Może to być też kwestia driverów. Masz najnowsze? A może właśnie trzeba jakieś "trochę" starsze (czasem się tak zdarza).
A może jesteś w stanie spróbować użyć tej karty w innym kompie?

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » poniedziałek 15 gru 2008, 21:48

Z RAMem juz kombinowalem...mam 4 kosci i zdaja sie pracowac prawidlowo...

'Najgorsza opcja jest taka, ze ta karta muz. moze miec jakis konflikt z chipsetem płyty głównej'

A mozna to jakos sprawdzic?

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » poniedziałek 15 gru 2008, 21:51

...Jeżeli komputer bez karty Marian pracuje stabilnie, to ewidentnie problem leży po stronie tej karty. Ew. jej konfliktu z "resztą komputera". Na odległość trudno powiedzieć. Niestety nie miałem nigdy nic do czynienia z taką kartą.
Może to być też kwestia driverów. Masz najnowsze? A może właśnie trzeba jakieś "trochę" starsze (czasem się tak zdarza).
A może jesteś w stanie spróbować użyć tej karty w innym kompie?...
Powinienem miec jakiegos Creativa z tych 'elite' na weekend i wtedy sie nieco rozjasni... Tylko meczy mnie juz to czekanie:(
Stery do karty i stare i nowe probowalem.

DZ1

Post autor: DZ1 » poniedziałek 15 gru 2008, 21:54

Tak jak pisze Pan_Jabu najpewniejszym sposobem jest zainstalowanie jej w innym kompie.
Puki co zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony producenta do płyty głównej.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 15 gru 2008, 22:12

...Z RAMem juz kombinowalem...mam 4 kosci i zdaja sie pracowac prawidlowo...

'Najgorsza opcja jest taka, ze ta karta muz. moze miec jakis konflikt z chipsetem płyty głównej'

A mozna to jakos sprawdzic?
...

Nie wiem co kolega miał na myśli... jeżeli konflikt przerwań, to ... można i nie można.
Można spojrzeć w BIOS, czy i ew. z czym współdzieli przerwanie IRQ nasza karta... W zależności od BIOS można też tu czasem trochę pomanipulować. Włożenie karty do innego slotu PCI też może zmienić przypisania przerwań. Generalnie jest to orka na ugorze, niemniej jednak wydaje mi się taki konflikt jednak mało prawdopodobny. Najczęściej widywane przeze mnie konflikty objawiały się już przy pierwszym użyciu urządzenia, Ty natomiast piszesz, że jakiś czas grasz bez przeszkód.

Generalnie teraz najwięcej dałby eksperyment pt. włożenie karty do innego kompa. Wskazałby kierunek dalszych poszukiwań (czy sama karta plus drivery, czy jej współpraca z konkretną konfiguracją).

Awatar użytkownika
Panter

Post autor: Panter » wtorek 16 gru 2008, 01:16

Niedawno na pewnej stronie natrafiłem na hasło reklamowe "jesli twór pecet sprawia problemy, to czas najwyższy przesiąść się na Maka". Piękne słowa to były...

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 16 gru 2008, 03:54

maczki są wspaniałę
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 16 gru 2008, 06:56

...Niedawno na pewnej stronie natrafiłem na hasło reklamowe "jesli twór pecet sprawia problemy, to czas najwyższy przesiąść się na Maka". Piękne słowa to były......

Po pierwsze to nie na temat, a po drugie to przysłowiowa g... (...uzik) prawda.

I piszę to jako użytkownik równiez Maca.

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » piątek 02 sty 2009, 02:05

Swieta, swieta i po swietach...A komp ciagle szaleje.

Sprawdzilem karte na na kompie z marnym P4 i czesciami zlozonymi 'aby dzialal' i nie bylo zadnych problemow...zero restartow itp.

I mam kolejne zagadkowe objawy:
Dzisiaj gralem na gitarze wpietej do Mariana przez kostke Bossa prosto w linie...Wyjscie ustawione na 'master' czyli odtwarza wszystko co sie w kompie dzwiekowo dzieje...gram dlugo czasu i nic. Odpalilem internet , po parunastu minutach restart.
Stawialbym na sterowniki, czy cos w tym rodzaju...ale nie mam zielonego pojecia jak to ewentualnie zdiagnozowac.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 sty 2009, 10:21

moj komputer->prawy klawisz myszy->zarzadzaj->podglad zdarzen

przejrzyj ten log - powinny byc jakies bledy
poszukaj tez zrzutow pamieci zgrywanych tuz przed restartem(tylko jesli jest bluescreen)

ps.masz zdecydowanie za mocny zasilacz - 500 wat sprawowaloby sie zdecydowanie lepiej i wydajniej

programem memtest przeskanuj pamiec
programem orthos obciaz pamiec i procka na maksa i zostaw na 3 godzinki

wgraj najnowsze sterowniki do karty sieciowej tak na wszelki wypadek i przelec wszystko antywirem

ODPOWIEDZ