Pytanie o iMac-a

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bean

Re: Pytanie o iMac-a

Post autor: bean » niedziela 28 gru 2008, 21:09

Powiedzieli PC-towcy ;)
[addsig]
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 28 gru 2008, 22:38

...Powiedzieli PC-towcy ;)
...

Ponad pół roku miałem iMaca alu 20", ale pozbyłem się go już. Cały czas mam MacBooka (godny kandydat do Grand Prix za najgorszy stosunek jakości do ceny). Ale ostatnio coraz mniej używam Maków, z wielu przyczyn. Niedługo MacBook się zupełnie rozsypie i tyle z tego będzie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 28 gru 2008, 22:42

wiatrak do zwyklego peceta na procek to nie klopot...
na grafike bardzo powazny...w laptopach rownie bardzo klopotliwe....

taki urok

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » niedziela 28 gru 2008, 23:19

...Sprawa hałasu wygląda podobnie jak w każdym sprzęcie komputerowym. Nowy jest cichy, prawie bezgłośny. Z biegiem czasu na wentylatorach osiada kurz, a łożyska się wycierają i zaczyna je być coraz bardziej słychać. Mój znajomy ma 2-letniego iMaca, który nawet bez obciążenia bardzo wyraźnie szumi.

Podobnie sprawa wygląda z modelami Mini. Pierwsze wersje były bez wentylatorów, teraz seryjnie montuje się tanie chińskie wiatraczki. Wystarczy odpalić coś co obciąża chip Rosetta, który się ogromnie grzeje i szum staje się dokuczliwy....

Normalna odpowiedź, na temat i w samo sedno. Dziękuje! Na Maca Pro mnie nie stać a jakiegoś Maca muszę mieć bo się nim zaraziłem... trudno, może to z czasem jakoś zniosę a może w przyszłości będzie mnie już stać to sobie kupię Maca Pro Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » niedziela 28 gru 2008, 23:21

...Dodac nalezy fakt ze na iMaca jest duzo mniejszy wybór softu niz na blaszaka...
ta.. ta... np Logic jest tylko na PC Wy zatwardziali PoCotowcy będziecie bronić blaszaka do upadłego... PoCo Wam to? Jeden woli piwo, drugi żyto

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » niedziela 28 gru 2008, 23:32

Trzeba też pamiętać, że b. ograniczone są możliwości rozbudowy, to też jest kompromis....

a w Pececie są większe możliwości rozbudowy? ta ta ta... skonfigurowalem sobie Peceta jakiś czas temu i ... po roku, dwóch lat stwierdziłem że trzebaby było go rozbudować, mówię sobie kupie pamięć i procesor i jak chciałem to zrobić to stwierdziłem że muszę kupić tez płytę czyli jednym słowem cały komputer (płyta, procesor, pamięć) reszta to groszowe sprawy i w sumie też się zestarzały. Dzisiaj nie ma za bardzo różnicy czy masz Maca czy Peceta. Jak się starzeje to wszystko na raz... A skonfigurowac kompa można na samym początku jak sobie dusza marzy

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 28 gru 2008, 23:42

jakiegoś Maca muszę mieć bo się nim zaraziłem...

Skoro musisz, to sobie kup
Jeżeli kasa nie gra roli, nie widzę problemu...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 28 gru 2008, 23:50

...Trzeba też pamiętać, że b. ograniczone są możliwości rozbudowy, to też jest kompromis....

a w Pececie są większe możliwości rozbudowy? [...]

Przecież ja tylko stwierdziłem oczywisty fakt, po co się tak zapieniać?

Moja płyta główna ma 1,5 roku i mam na niej już 3 procesor. Mam też dwa dyski, także uprzednio wymienione. W iMaku miałem jeden, 250 GB, wymiana na większy tylko w serwisie.

A ponadto chodziło mi nie tylko o stricte rozbudowę, ale wszelkie modyfikacje. Jeżeli ktoś się mniej-więcej zna, w PC większość rzeczy może sobie błyskawicznie sam wymienić, np. w razie awarii. Cokolwiek się stanie z iMakiem - go to service.

Ja tylko stwierdzam fakt - dla niektórych osób mogący być po prostu jednym z argumentów. Jeżeli dla Ciebie nie jest - luzik.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 29 gru 2008, 00:03

Wszystko kwestią ceny. Kumpel ma imaca i jest zadowolony. Kupił '20 za 1500zł z core duo.
Ceny nowych dla mnie to sporo za dużo. W tej cenie to można znaleźć quada + super monitor + peryferie, a dostajemy core2 duo + nienajgorszy monitor (matowe były lepsze) i taką sobie nagrywarkę super drive. Dysków również sobie nie dołożysz, chyba, że w dość powolnej zewnętrznej obudowie.
Ja mam macbooka pro i też jestem zadowolony. Ale mam też dwa laptopy PC i co?.... jestem zadowolony.
Z logickiem chodzi dobrze.
A co do rozbudowy, to jest faktem, że za wiele sie w nim nie wymieni.
Dopóki wszystko działa, to super. Ale były serie z padniętymi zasilaczami, plamami na matrycy i kurzem za szybą :)
Muzyk, gitarzysta

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 29 gru 2008, 11:18

problemu by nie bylo tylko ze obecnie mak to pecet - a placenie 3 razy tyle za peceta to raczej zdecydowanie nieporozumienie.....

zainteresuj sie tez czy (jesli bedzie karta nvidii) karta nvidii nie jest wadliwa......bo bedzie goraco i glosno

rozbudowa peceta zdecydowanie latwiejsza - ale ktos moze miec problem gdy kupuje najnowszy sprzet - intel nie zmienil podstawki przez pare lat ale fakt plyty trzeba bylo wymieniac
no ale plyta - plus ram plus proc - stare sprzedajesz - i co koszta?jak dobrze trafisz to naprawde nieduze
na maku bedziesz zdecydowanie bardziej w plecy przy sprzedazy

ODPOWIEDZ