Tani kompresor do karaoke

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
tox

Re: Tani kompresor do karaoke

Post autor: tox » niedziela 04 sty 2009, 01:10

akurat na te okazie (tzn karaoke) marnuje zestaw mikrofonowy AKG. jedynym problemem podczas tego typu imprez oprócz tego że wole nie patrzeć co robią z mikrofonem, jest fakt, iż nie potrafią śpiewać w ogóle i mówiąc prosto i dosadnie - drą te japy jak opętani szczególnie na niektórych utworach - kto miał z tym do czynienia towie jakie niebezpieczne sa niektóre utwory - choćby taki barane kultuk itd ;] no nie ważne. po prostu chce mieć spokój z tym, żeby nie musiał uciszać delikwenta bo mi kliping na końcówce napierdziela aż strach.

ok do sedna:
Dzieki za wszelakie sugestie., ale co w końcu wziąć?
Mysle nad tym Alto albo ewentualnie Alesis lub MDX może nawet jakiś wyzszy model np 4600.
koszt do 6 stów to nie problem. wyżej już ciężko bo kosztów co nie miara ;(

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » niedziela 04 sty 2009, 03:01

Proponuję lekturę tego wątku :) z tego co pamiętam, na tym forum było dużo więcej pochlebnych opinii na temat MDX2600, ale to pierwszy przykład z brzegu :) No i mieścisz się w 600zł :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 04 sty 2009, 10:03

Jesli juz kompresor to postaraj sie kupic taki który posiada w bloku jeszcze bramke. Odpowiednio ustawiona pomoze ominąć wiele sprzeżęń.

count_tbd

Post autor: count_tbd » niedziela 04 sty 2009, 11:36

ciekawy jest fakt, ze widocznie w sofcie do karaoke nie ma standardowego software'owego limitera...

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » niedziela 04 sty 2009, 12:28

Witam
Jeżeli masz do wyboru między ALTO,ALESIS a BEHRINGER to bierz ALESISA.
Bawiłem się nimi i najbardziej do gustu przypadł mi ten ALESIS.
Biorąc pod uwagę opinie forumowiczów, że każdy z nich będzie O.K. to Alesis jest przynajmniej najsolidniejszy( jakość montażu,elementy,itd...).
BEHRINGER jest z nich najbardziej podatny na awarie !!!!!(trochę tego już naprawiałem to wiem co mówię)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 04 sty 2009, 12:33

Alesis jest przynajmniej najsolidniejszy( jakość montażu,elementy,itd...).
BEHRINGER jest z nich najbardziej podatny na awarie !!!!!(trochę tego już naprawiałem to wiem co mówię)

Hehehe
Uwazaj na uszkodzenia sekcji linijki diod w Alesis, ktora to nie tylko blokuje wskaznik, ale i blokuje cale audio
(Troche tego juz naprawialem to wiem co mowie)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 04 sty 2009, 12:51

...Przecież ten alesis to jeden z największych bubli an runku pro-audio...
...

Taki on pro, jak ja Alojzy Pomponik
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » niedziela 04 sty 2009, 13:36

......Przecież ten alesis to jeden z największych bubli an runku pro-audio...
...

Taki on pro, jak ja Alojzy Pomponik ...
Nie miałem do czynienia od strony serwisowej z tym ALESISEM (po prostu nigdy go nie naprawiałem a zaglądałem do niego z czystej ciekawości i na oko zrobił dobre wrażenie) ale zgadzam się ,że nie jest to sprzęt pro tak samo jak ten BEHRINGER ,który nie jest najlepszy od strony projektowej (elektronicznej).Te same scalaki używane są w urządzeniach innych producentów i się nie psują!!!
Jeśli ktoś z was serwisował te kompresory to wie o co chodzi.
Więc chcąc koledze pomóc tak aby kwota nie przekroczyła 600zł mamy problem.
Piszecie,że ALESIS to bubel, pozostaje Alto(które wg mnie jest Behringero podobne) i TC Electronic C300 za ok. 650pln,który wcześniej proponowałem
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 04 sty 2009, 16:59

Chyba zdecyduje się na tego MDX 4600.- ten sprzęt jest bardzo combo - jak to u behra bywa zresztą.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » niedziela 04 sty 2009, 17:15

....... nie jest to sprzęt pro tak samo jak ten BEHRINGER ,który nie jest najlepszy od strony projektowej (elektronicznej).Te same scalaki używane są w urządzeniach innych producentów i się nie psują!!! ...
A co masz do strony projektowej kompresorów Behringera?

Na marginesie, w Behringerze używane są od lat układy THAT, Alesis ma przestarzałe, nie robione już DBX (Behringer też je kiedyś używał, ale szybko się przestawił). Na google znajdziesz pełno przykładów modyfikacji 3630, takie dość drastyczne opisy jak zrobić z tego badziewia coś co będzie mogło trafić choćby na półkę "średnią"...
...
Od strony projektowej mam do nich to,że ciągle wymieniam w nich te same wzmacniacze operacyjne,które łatwo się przewalają.
Co do DBX kontra THAT to inna bajka.Być może modyfikacje w 3630 załatwiają problem awaryjności podnosząc jednocześnie jego parametry.
Nigdy go nie modyfikowałem bo nikt nie chciał mieć kombinowanego(a szkoda).
Wolą mieć takie to niech mają.
To jaki kompresor proponujesz koledze?
Ja proponuję ponownie TC o który już pisałem.

ODPOWIEDZ