Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
pierro1984

Re: Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Post autor: pierro1984 » sobota 17 sty 2009, 22:29

...
http://pl.youtube.com/watch?v=S0EnzRoVY6Y&feature=related

Adaś posłuchaj tego dema :D 1:41 niesamowity bass line mogę tego zawsze słuchać przed zaśnięciem ...

Wybacz , ale chyba jestem przygłuchy , bass line nie usłyszałem w 1:41 co nie zmienia faktu , ze andromeda brzmi ślicznie. Ogólnie jak najbardziej jestem za tym synthem, z tym że kupując go trzeba wiedzieć czego można się po nim spodziewać i co mu czasami dolega. Pewnie wcześniej czy później dołączy do mojej "trzódki" ...
a jakie masz obecnie w swoim studio syntezatory ?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 sty 2009, 22:33

a jakie masz obecnie w swoim studio syntezatory ? ...

sygnaturka :
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

pierro1984

Post autor: pierro1984 » sobota 17 sty 2009, 22:37

...
a jakie masz obecnie w swoim studio syntezatory ? ...

sygnaturka :
...
z którego anjbardziej jesteś zadowolony i nie żałujesz zainwestowanych pieniędzy ?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 sty 2009, 22:49

z którego anjbardziej jesteś zadowolony i nie żałujesz zainwestowanych pieniędzy ? ...

Każdy ma jakąś historie ... Są takie, których nie używam po 2 lata i potem nagle do nich wracam, odkrywam na nowo lub przypadkiem wpadam na coś czego wcześniej z nimi nie robiłem

Virus TI - pozycja dożywotnia
Prophet '08 - to samo
Minimoog - 4 ever
Juno 106 , JX8P niezastąpione

Instrumenty bez których mógłbym się obejść to JP-8000 , Alpha Juno1 - chociaż nie do końca, od kiedy mam minimooga mógłbym żyć bez Waldorfa Pulse , reszta łącznie z D550 czy JD 800 raczej dożywotnio ... Yamaha CS-30 też strasznie pogmatwana , jednak ostatnio po wpuszczeniu OSC2 do INPUT w OSC1 dostała takiego kopa że znów ją polubiłem Yamaha EX5 używana głównie jako master keyboard , chociaż potrafi z siebie wykrztusić genialne brzmienia.

Każdy instrument sprawdza się w czym innym. Nie mam jednego ulubieńca. Nie ma też instrumentu idealnego , do wszystkiego. Niby Virus TI ma wszystko a nawet zbyt dużo , ale są rzeczy których za cholerę się z niego nie wyciśnie.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

pierro1984

Post autor: pierro1984 » sobota 17 sty 2009, 22:57

...
z którego anjbardziej jesteś zadowolony i nie żałujesz zainwestowanych pieniędzy ? ...

Każdy ma jakąś historie ... Są takie, których nie używam po 2 lata i potem nagle do nich wracam, odkrywam na nowo lub przypadkiem wpadam na coś czego wcześniej z nimi nie robiłem

Virus TI - pozycja dożywotnia
Prophet '08 - to samo
Minimoog - 4 ever
Juno 106 , JX8P niezastąpione

Instrumenty bez których mógłbym się obejść to JP-8000 , Alpha Juno1 - chociaż nie do końca, od kiedy mam minimooga mógłbym żyć bez Waldorfa Pulse , reszta łącznie z D550 czy JD 800 raczej dożywotnio ... Yamaha CS-30 też strasznie pogmatwana , jednak ostatnio po wpuszczeniu OSC2 do INPUT w OSC1 dostała takiego kopa że znów ją polubiłem Yamaha EX5 używana głównie jako master keyboard , chociaż potrafi z siebie wykrztusić genialne brzmienia.

Każdy instrument sprawdza się w czym innym. Nie mam jednego ulubieńca. Nie ma też instrumentu idealnego , do wszystkiego. Niby Virus TI ma wszystko a nawet zbyt dużo , ale są rzeczy których za cholerę się z niego nie wyciśnie....
zauważyłem ze teraz nastąpiła mocna ekspansja na moogi... wczesniej oczywiscie były bardzo pożadane ale teraz to jest epidemia każdy chce je mieć. zastanawiałem się nie raz porównując mooga voyagera do SE1X. SE1X jest jakby mniej promowany , to są tylko moje osobiste refleksje

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 sty 2009, 23:09

zauważyłem ze teraz nastąpiła mocna ekspansja na moogi... wczesniej oczywiscie były bardzo pożadane ale teraz to jest epidemia każdy chce je mieć. zastanawiałem się nie raz porównując mooga voyagera do SE1X. SE1X jest jakby mniej promowany , to są tylko moje osobiste refleksje ...

Od dłuższego czasu przymierzałem się do voyagera i chodziło mi o to moog-owskie brzmienie. Nie coś co ma brzmieć jak moog , ale o oryginał.
SE byćmoże brzmi bardzo blisko, na pewno ma więcej funkcji ( chociaż OS w mini jest wciąż udoskonalany) jednak najzwyczajniej nie jest moogiem. A tego właśnie szukałem. Poza tym , nie wiem jak wygląda sprawa z rozbudowywaniem SE o kolejne moduły. Wiem za to , że voyagera w przyszłości mogę rozbudować do monstrualnych rozmiarów i mieć radochę z systemu modularnego Już czekam na darmowy procesor moog CP-251, który moog oferował w promocji , jeśli kupiło się dowolny model mini lub phatty między listopadem a końcem 2008 roku

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 17 sty 2009, 23:26

Właśnie ja też mam pytanko do Ciebie AdamieZ. Który, bądź które syntezatorki, które masz najlepiej nadają się do muzyki trance wedłóg Ciebie (oprócz Virusa) ??
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 sty 2009, 23:31

...Właśnie ja też mam pytanko do Ciebie AdamieZ. Który, bądź które syntezatorki, które masz najlepiej nadają się do muzyki trance wedłóg Ciebie (oprócz Virusa) ?...

Tak naprawdęna bardzo wielu z nich można uzyskać np szerokie trance leady i pady. Umiejętne użycie LFO i PWM pozwala na brzmienia niemal identyczne jak z użyciem HYPER czy SUPER SAW.

JP-8000 jak najbardziej tak , ale bez problemu zrobisz świetne brzmienia trance-owe na microkorgu, Prophet '08 , JX-8P czy Alpha Juno. W każdym razie raczej coś polifonicznego niż monofon.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 17 sty 2009, 23:50

......Właśnie ja też mam pytanko do Ciebie AdamieZ. Który, bądź które syntezatorki, które masz najlepiej nadają się do muzyki trance wedłóg Ciebie (oprócz Virusa) ?...

Tak naprawdęna bardzo wielu z nich można uzyskać np szerokie trance leady i pady. Umiejętne użycie LFO i PWM pozwala na brzmienia niemal identyczne jak z użyciem HYPER czy SUPER SAW.

JP-8000 jak najbardziej tak , ale bez problemu zrobisz świetne brzmienia trance-owe na microkorgu, Prophet '08 , JX-8P czy Alpha Juno. W każdym razie raczej coś polifonicznego niż monofon....
Ja właśnie myślałem o JP-8000, tylko boję się zainwestować w coś starszego. Chodzi mi po głowie kupienie właśnie jakiegoś analoga, żeby był trochę większy "wykop"(w blofeldzie i virusie narazie nie mam takiego wykopu). Chyba, że podrasuje virusa jakimś filtrem analogowym.
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 sty 2009, 23:58

Ja właśnie myślałem o JP-8000, tylko boję się zainwestować w coś starszego. Chodzi mi po głowie kupienie właśnie jakiegoś analoga, żeby był trochę większy "wykop"(w blofeldzie i virusie narazie nie mam takiego wykopu). Chyba, że podrasuje virusa jakimś filtrem analogowym....

Powoli robi się mocny off topic

Dodanie analogowego filtra nie da "wykopu" zmieni jedynie charakter brzmienia. Jeśli posiadasz już Virusa i Blofelda i zależy Ci na tym właśnie "wykopie" np na basach to polecam DSI Evolver , MOPHO czy choćby wspomniany wczesniej Waldorf Pulse. Jeśli masz więcej gotówki mini Voyager - uwierz mi , że już 1 OSC potrafi mieć taki power że wgniata w fotelik.

Wracając do głównego wątku Andromeda jak najbardziej się do tego nadaje. Polifoniczny , tłusy analog , jednak trzeba pamiętać o wszystkim co wcześniej było powiedziane na jej temat. Napewno da Ci to czego brakuje Virusowi i Blofeldowi.

ODPOWIEDZ