Niedrogie monitory do domowego studia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
SEBSON

Re: Niedrogie monitory do domowego studia

Post autor: SEBSON » czwartek 22 sty 2009, 01:21

...Teraz pewnie stracę w oczach u wszyskich, którzy postowali w tym wątku i są użytkownikami monitorów aktywnych, ale czy Microlab Solo 7c to rozwiązanie pośrednie pomiędzy monitorami, a głośnikami/kolumnami? I czy wspomniane kolumny nadają się na mój pierwszy w życiu "odsłuch" monitorowy? Posiadam jako wsparcie słuchawki AKG 240 studio. :)...
W moich nie stracisz - słuchawki mam te same i są b.wartosciowe... dalej robię muzykę na wieży z trzydrożnymi głośnikami.Mam także M-audio bx5 za które dalem kiedyś 1700PLN(przed wejściem do Unii znajomy zapłacił 2500PLN!) - ile są warte - powie Ci współczesna cena,na której i tak trzepią jeszcze niemało z klienta.MB mi kiedyś napisał bardzo rubasznie i szczerze co sądzi o tych Bx'ach - nie mylił się.Jak chcesz posłuchać efektów pracy na wieży i słuchawkach - mogę Ci podesłać linka na privata.Dobry odsłuch konsumencki jest pożadądny,(czasem bardziej wartościowy niż pukawki do 600zł) - ale, o ile jestes z nimi obeznany,lub o ile jesteś w stanie współpracować,odnależć się z ich podkolorywaniem,na rzecz czegoś co Ci akurat w nich odpowiada(np.cieple i zasobnie przenoszone dolne pasmo).Zawsze pomoże odsłuchanie ulubionej muzyki na target-sprzęcie.
Natomiast jak bym miał się czegoś pozbyć,to bez wachania Bx-ów,czy tam Nrar'ów - które tez bardzo dobrze znam.I przygotowywując pieniądz na rzetelny odsłuch (Mackie,Adam,Event itd) pracował na tych fundamentach.
Za bardzo tu się gloryfikuje kiepski sprzęt BO MONITOR...BO coś tam..
Ale to tylko moja sugestia..

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 22 sty 2009, 10:56

A ja to widzę tak:
Ważne żeby sie nauczyć tego na czym sie odsłuchuje. Zrozumieć jak to działa.
Efekty pracy i tak lepiej potem sprawdzać w nieznanych miejscach, wtedy wychodzą nowe sprawy.
Jesli nie masz wiele kasy, kup odsłuchy samsona na ok. 400, ja uważam że to dobra firma,
plus jakies dobre słuchawki.
Łącznie wydasz niewiele, mając w sumie dwa zupełnie różne źródła odsłuchu.
Tak ja to widzę. Znam bardzo dobrego producenta który tak własnie pracuje...
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » czwartek 22 sty 2009, 23:02

Temat prosty wszystkim, którzy mają monitory lub mają możliwość odsłuchania - a ja muszę bazować na waszej opinii - dlatego dzięki za wskazówki i naprowadzanie.
A co sądzicie o monitorach Swans & Sven MKII lub SVEN ROYAL 2? (nie wiem jak wrzucić link, więc szukajcie po nazwie) Cena pierwszych w granicach 950 zł tych drugich 600 zł, ale np. pasmo przenoszenia teoretycznie od 35 hertzów. To dużo lepiej niż jakiekolwiek inne monitory aktywne w przedziale do 1200 zł.

TeeR

Post autor: TeeR » piątek 23 sty 2009, 08:18

...Temat prosty wszystkim, którzy mają monitory lub mają możliwość odsłuchania - a ja muszę bazować na waszej opinii - dlatego dzięki za wskazówki i naprowadzanie.
A co sądzicie o monitorach Swans & Sven MKII lub SVEN ROYAL 2? (nie wiem jak wrzucić link, więc szukajcie po nazwie) Cena pierwszych w granicach 950 zł tych drugich 600 zł, ale np. pasmo przenoszenia teoretycznie od 35 hertzów. To dużo lepiej niż jakiekolwiek inne monitory aktywne w przedziale do 1200 zł....

Genialna sprawa! Coś dla miłośników zwierząt. Twój pies będzie zachwycony, że nareszcie będzie słyszał w pełnym paśmie. Jeśli jesteś nietoperzem to też odczujesz różnicę.

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » piątek 23 sty 2009, 20:47

Genialna sprawa! Coś dla miłośników zwierząt. Twój pies będzie zachwycony, że nareszcie będzie słyszał w pełnym paśmie. Jeśli jesteś nietoperzem to też odczujesz różnicę. ...
A widziałeś nietoperza hodującego psy? Nie ma jak dobra rada kynologa.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 23 sty 2009, 23:12

a ty widziałeś na oczy monitory studyjne?bo całe te szwens to chinska padaka do komputera jak logitech creative i cala reszta tych aktywnych pierdziawek

a monitory to krk na przyklad...m-audio.... i pare innych a nie grajki ze wzmakiem w srodku

i odrazu uprzedze - slyszalem mase tego pseudo audiofilskiego gówna do komputerów - żadne nie zbliżają się do monitorów bo każde strasznie podbaarwiaja dzwięk - a nie o to chodzi

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 24 sty 2009, 01:44

...Jeżeli jesteś pewny że chcesz robić muzę i bedzie to twoje hobby na lata.
Kup sobie monitory do 1200zł.
Moimi monitorami z których byłem zadowolony były Esi nEar5 mogę ci je spokojnie polecić.
Grają równiutko. Oczywiście braki w dole. Górki troszkę zniekształcone na moje ucho. Po 3 miesiącach powinieneś się ich w miarę nauczyć. Pamiętaj jak nie słyszysz basu to nie znaczy że koniecznie musi go nie być.
Za dwa trzy lata powinna najść ci ochota na nowe monitory lepsze.
I wtedy zadasz znowu to pytanie.
Acha koszt tych ESI to około 900zł.Myśle że warte są tej ceny....
Nie są. Słabiutka stereofonia, kiepsko pracują przy bardziej skomplikowanym materiale, bardzo-taki-sobie bas z wyraźnie słyszalną częstotliwością bassreflexu.

Nie polecam.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » sobota 24 sty 2009, 14:31

...a ty widziałeś na oczy monitory studyjne?bo całe te szwens to chinska padaka do komputera jak logitech creative i cala reszta tych aktywnych pierdziawek

a monitory to krk na przyklad...m-audio.... i pare innych a nie grajki ze wzmakiem w srodku

i odrazu uprzedze - slyszalem mase tego pseudo audiofilskiego gówna do komputerów - żadne nie zbliżają się do monitorów bo każde strasznie podbaarwiaja dzwięk - a nie o to chodzi...
Monitory studyjne widziałem, nawet na oczy. Ale widzę też, że nie masz pojęcia o Swansach. Skoro czasopismo Hi-FI Choice & Home Cinema robi konkurs, w którym nagrodą są monitory studyjne Swans, to może świadczyć jednak o ich wysokiej jakości. Skoro czegoś nie można kupić bez problemu w Polsce, to nie oznacza to że jest to padaka. Nasz rynek jest po prostu ubogi. Link w załączeniu http://www.swans-europe.eu/fileadmin/Bilder/Menubilder/konkurs_HFC.pdf

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » sobota 24 sty 2009, 14:43

ale np. pasmo przenoszenia teoretycznie od 35 hertzów.
Zwykła manipulacja liczbami mierzona w mało świadomych konsumentów - wystarczy nie podać z jakim spadkiem będzie odtwarzana ta częstotliwość. Wskazany przez ciebie model ma przetwornik niskotonowy o rozmiarze 6,5 cala. Dla porównania inne monitory z przetwornikiem tych rozmiarów:
- Adam Audio A7 - pasmo od 46 Hz przy spadku 3 dB, cena ok 1600 zł/sztukę.
- Genelec 8040A - pasmo od 48 H przy spadku 2 dB, cena ok 2 500 zł/sztukę.
- Alesis M1 Active - pasmo od 38 Hz, ale przy spadku 10 db cena 1 200 zł/parę. Dopiero jak dogrzebiesz się do manuala dowiesz się, że pasmo zaczyna się od 50 Hz przy spadku 2 dB.
A jak się ma Alesis do Adam Audio czy Geneleca, mimo, że pasmo przenoszenia jest tak zbliżone?

Jeżeli masz cokolwiek poza słuchawkami (np. wieże hi-fi) to bardzo prawdopodobne, że już teraz masz jakość oferowaną za te 600 zł., które zamierzasz wydać.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » sobota 24 sty 2009, 14:52

Skoro czasopismo Hi-FI Choice & Home Cinema robi konkurs, w którym nagrodą są monitory studyjne Swans, to może świadczyć jednak o ich wysokiej jakości.
Równie dobrze może to świadczyć o tym, że producent zaoferował im taką nagrodę dzięki marka producenta staje się bardziej znana zaś czasopismo atrakcyjne.

Swoją dorą Hi-Fi i Home Cinema to nie Proffesional Studio ani nawet Home Recording.

ODPOWIEDZ