E-mu 0404 USB - trzaski itp

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
tomek1pl

E-mu 0404 USB - trzaski itp

Post autor: tomek1pl » sobota 24 sty 2009, 21:26

Witam. Kupilem wczoraj karte jak w temacie. Naczytalem sie na forum ze jest to bardzo dobra karta. Prosze o pomoc. Po instalacji sterownikow itp wlaczylem program FL8 i uruchomilem obsluge asio 0404usb. Na wyjsciu line-out podlaczylem sluchawki. Jednak sa same trzaski i glos jest nieraz nieczysty. Juz robilem chyba wszystko. Regulacje glosnosci, zmienialem czestotliwosci dzwieku itp. i caly czas to samo. Nawet przy minimalnej glosnosci slychac trzaski. Od czego to moze byc?
A druga sprawa to czy idzie tak zrobic zeby uzyskac efekt w czasie rzeczywistym (czyli np w FL z efektem np poglosu) i w tym samym czasie odtwarzac plik midi w VanBasco? Chodzi mi o spiewanie karaoke i dodawanie do tego efektu zeby wokal urozmaicic. Bo tak juz probowalem i caly czas gdy uruchamiam drugi program to wyswietla ze urzadzenie jest juz zajete. Na starej karcie sb audigy nie bylo tego problemu z obsluga 2 programow na raz tylko ze byla zbyt duza latencja i nie dawala rady. Po to wlasnie kupilem lepsza karte zeby nie bylo tego problemu ale okazuje sie ze nie moge uruchomic tych programow na raz. Moze ktos mi powie jak to zrobic? Bede bardzo wdzieczny. Aha dodam ze uruchomilem proteusa x ktorego dostalem w kaplecie , wybralem klawiature z opcji i naciskajac jakikolwiek klawisz slychac dzwiek ktory tez ma same przesterowania i trzaski. Juz nie moge dac sobie rady z ta karta. Komputer raczej dobry. Procesor Amd Athlon 64x2 5000+ , 2GB ramu, dysk SataII 500GB, winXP pro SP3

Awatar użytkownika
cannibalus

Re: E-mu 0404 USB - trzaski itp

Post autor: cannibalus » niedziela 25 sty 2009, 00:26

witam

ja mialem to samo, przy viscie, problem rozwiazało zainstalowanie sterowników SATA i turbo memory driver (czy coś w tym stylu) tylko ze w moim przypadku to był lenovo - laptop, pokombinuj, na pewno jest to coś ze sterownikami

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » niedziela 25 sty 2009, 13:18

EMU 0404 usb, może w jednej "chwili" korzystać niestety tylko z jednej aplikacji ( choć w pracy z Sonarem na ASIO i po jego zminimalizowaniu mogę odsłuchiwać pliki z SoundForga ). Podczas pracy z jakimkolwiek programem niestety nie będziesz mógł odsłuchiwać plików muzycznych z innej aplikacji np., robiąc muzykę we FL nie odsłuchasz niczego w np., Windows Media playerze.

Co do ustawienia efektu pod mikrofon jak najbardziej możesz użyć wtyczek pod jakimkolwiek programem typu DAW ustawiając na kanale wejściowym Input echo, audio monitor ( nazwa zależna od programu ). Pamiętaj tylko by nie przesadzić z efektami ponieważ mogą wystapić trzaski spowodowane niską latencją.

Osobiście korzystam podczas występów z mikrofonu podłączonego pod EMU 0404 usb, programu ACID 7 z załączonymi 2,3 efektami. Można to samo zrobić pod np., Sonarem ale Acid szybciej importuje pliki audio lub można też skorzystać z opcji natychmiastowego odsłuchu pliku dźwiękowego.

tomek1pl

Post autor: tomek1pl » niedziela 25 sty 2009, 22:14

Witam. Sprawdzalem dzisiaj u kumpla ta karte odnosnie tych trzaskow. Dziala pieknie. Na laptopie z systemem XP i na zwyklym PC tez z XP. Zadnych trzaskow i zaklocen. Nawet tam podlaczylem moj PC zeby sprawdzic czy to nie sa przypadkiem zaklocenia z sieci. Ale okazuje sie ze nie. Co robic? Cos jest niekompatybilne z tym sprzetem. Nawet proteus ma te trzaski kiedy gram na klawiaturce. Juz nie wiem co robic. Zadnego urzadzenia wiecej podlaczonego do kompa niema takze wypiac juz nic nie moge. Ustawienia sa na bank dobrze. Jest czysty dzwiek tylko wtedy kiedy odsluchuje cos w pliku mp3 np w winampie lub wmp. Juz nie mam sily. Przeciez karty nie oddam bo nie chce rezygnowac z tego sprzetu. Moze ktos cos poradzi?
Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 25 sty 2009, 22:44

sterowniki do procka masz?(jak nie to zainstaluj)

wylaczanie oszczedzania dla portu usb w menadzerze urzadzen wylaczone?(jak nie to wylacz)

wylaczone przypisanie IRQ dla portow usb w biosie?(jak nie to koniecznie wylacz - nie daje nic procz kaszanki totalnej)

system aktualny?(jak nie to aktualizacje koniecznie)

czy jest jakis gówniany antywirus typu norton?(jak tak to go wylacz - wylacz tez jakikolwiek inny by go wykluczyc z ewentualnego lancucha)

czy drivery do karty sa najnowsze?(jak nie to sciagnij)

czy kabel usb jest dobry?(sprawdz na innych - niektore drukarki dla przykladu sa straszliwie wybredne,pady akai mpd16 tez)

czy dzieje sie to gdy dziala oszczedzanie energii dla procka?(c'n'q - wylacz kontrolnie w biosie i w systemie ustaw na zawsze wlaczony/serwer czy stacja robocza - nie pamietam jak to w xp)

jak to nie pomoze to sprawdz jesli mozesz na czystym w pelni aktualnym systemie z zainstalowanymi aplikacjami ktorych potrzebujesz(zacznij tylko od tych muzycznych i jesli bedzie ok to instaluj reszte i sprawdzaj)

jak latencja ustawiona? to tak offtop
przy okazji sprawdz takiego frutka jak smiga na default na driverach wdm(podejrzewam ze trzaski masz na asio)

daj znac...bo brak mi pomyslow :)

Awatar użytkownika
karkoteka

Post autor: karkoteka » poniedziałek 26 sty 2009, 00:08

jeszcze jedna rada:)
Sprawdź asio4all. Miałem taki przypadek na jednym laptopie.Tyle, że mowa o TrackerPre. Na sterach producenta kiszka, na 4all wypas. Zmieniłem komputer i teraz sytuacja się odwróciła. Może to zbyt banalne rozwiązanie, ale warto sprawdzić.

darollxs6

Post autor: darollxs6 » poniedziałek 26 sty 2009, 13:33

...Witam. Kupilem wczoraj karte jak w temacie. Naczytalem sie na forum ze jest to bardzo dobra karta. Prosze o pomoc. Po instalacji sterownikow itp wlaczylem program FL8 i uruchomilem obsluge asio 0404usb. Na wyjsciu line-out podlaczylem sluchawki. Jednak sa same trzaski i glos jest nieraz nieczysty. Juz robilem chyba wszystko. Regulacje glosnosci, zmienialem czestotliwosci dzwieku itp. i caly czas to samo. Nawet przy minimalnej glosnosci slychac trzaski. Od czego to moze byc?
A druga sprawa to czy idzie tak zrobic zeby uzyskac efekt w czasie rzeczywistym (czyli np w FL z efektem np poglosu) i w tym samym czasie odtwarzac plik midi w VanBasco? Chodzi mi o spiewanie karaoke i dodawanie do tego efektu zeby wokal urozmaicic. Bo tak juz probowalem i caly czas gdy uruchamiam drugi program to wyswietla ze urzadzenie jest juz zajete. Na starej karcie sb audigy nie bylo tego problemu z obsluga 2 programow na raz tylko ze byla zbyt duza latencja i nie dawala rady. Po to wlasnie kupilem lepsza karte zeby nie bylo tego problemu ale okazuje sie ze nie moge uruchomic tych programow na raz. Moze ktos mi powie jak to zrobic? Bede bardzo wdzieczny. Aha dodam ze uruchomilem proteusa x ktorego dostalem w kaplecie , wybralem klawiature z opcji i naciskajac jakikolwiek klawisz slychac dzwiek ktory tez ma same przesterowania i trzaski. Juz nie moge dac sobie rady z ta karta. Komputer raczej dobry. Procesor Amd Athlon 64x2 5000+ , 2GB ramu, dysk SataII 500GB, winXP pro SP3...
czy czasami nie masz problemów z uziemieniem? może masz podłaćzone coś w obiegu co "sieje"??!! miałóęm ten sam problem i okazoało sie ,że wzmacniacz mi siał,więc za raqdą elektryka dałem go bez uziemienia i działa miodzi do dzisiaj!!! może masz podobny problem z jakim urządzeniem któe sieje na fazie!!!

tomek1pl

Post autor: tomek1pl » poniedziałek 26 sty 2009, 16:06

Sprawdze rady Zbynia i dam znac. Uziemienia to raczej nie dotyczy bo sprawdzalem juz innego kompa pod tymi samymi podlaczeniami i bylo miodzio.

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » poniedziałek 26 sty 2009, 16:13

Ponawiam odpowiedź - ustaw odpowiednią latencję - spróbuj ją zwiększyć i spróbować zagrać poprzez Proteusa - choć on ma wcale nie taki małe wymagania. Ja stawiam na latencję, dodatkowo przeinstalowałbym system.

ODPOWIEDZ