Cubase SL i plik wav - problem
Cubase SL i plik wav - problem
Nagrałem materiał za pomocą trackera pre i dołączonego Cubase sl. Zapisałem projekt koncert.cpr ale teraz przy otwieraniu projektu plik wav się nie ładuje a zamiast obrazu wav jest pusty szary pasek. Samego wav też nie da się zaimportować do nowego projektu. Wogóle da się go tylko otworzyć z pomocą vlc playera stąd wiem że jest nagrany w nim materiał. Próbowałem też importować do cooledit i do nero waveeditor ale też nie chce się zaimportować. Proszę o pomoc. Może ktoś miał już taki problem po nagraniu i coś poradzi.
Re: Cubase SL i plik wav - problem
...Nagrałem materiał za pomocą trackera pre i dołączonego Cubase sl. Zapisałem projekt koncert.cpr ale teraz przy otwieraniu projektu plik wav się nie ładuje a zamiast obrazu wav jest pusty szary pasek. Samego wav też nie da się zaimportować do nowego projektu. Wogóle da się go tylko otworzyć z pomocą vlc playera stąd wiem że jest nagrany w nim materiał. Próbowałem też importować do cooledit i do nero waveeditor ale też nie chce się zaimportować. Proszę o pomoc. Może ktoś miał już taki problem po nagraniu i coś poradzi....
VLC otwiera nawet uszkodzone pliki, Twoj wav najprawdopodobniej jest uszkodzony i stad te problemy. Najprosciej to mozna przegrac "po cyfrze" (ten tracker pre ma cos cyfrowego? nie wiem...) z VLC do cubase - przynajmniej czesc wava da sie uratowac. Moze takie cos:
http://www.railjonrogut.com/WAV%20Saver.htm
Rail Jon Rogut to znana postac, nie probowalem tego, ale moze?
VLC otwiera nawet uszkodzone pliki, Twoj wav najprawdopodobniej jest uszkodzony i stad te problemy. Najprosciej to mozna przegrac "po cyfrze" (ten tracker pre ma cos cyfrowego? nie wiem...) z VLC do cubase - przynajmniej czesc wava da sie uratowac. Moze takie cos:
http://www.railjonrogut.com/WAV%20Saver.htm
Rail Jon Rogut to znana postac, nie probowalem tego, ale moze?
Niestety ten program tez nie daje rady. Podejrzewam że coś może trzeba zrobić z nagłówkiem za pomocą jakiegoś edytora szesnastkowego tylko nie mogę znaleźć żadnego opisu co i jak pozmieniać znając parametry pliku audio dlatego proszę o pomoc.
Nagranie 24bit 88200Hz i ponad 6Gb
Nagranie 24bit 88200Hz i ponad 6Gb
winamp odpala?
Niestety winamp nie odtwarza. Ale za sugestią Matiza zorganizowałem kartę M Audio Delta 1010lt z SPDIF i zamierzam nagrywać na cubase podczas odtwarzania w vlc. Tylko nie wiem czy spiąć kablem in i out, jak poustawiać w panelu pathbay router i jaką dać synchronizację internal czy spdif?
spinasz kablem in z out - jako wyjscie dajesz spdif jako zrodlo nagrywania wybierasz spdif in a synchro internal
dziwne jakies pliki robi ten cubase - to jakis wav64 czy moze jakis inny wavo podobny format??
dziwne jakies pliki robi ten cubase - to jakis wav64 czy moze jakis inny wavo podobny format??
To plik wav skopiowany z folderu projektu bo sam projekt sie nie otwiera.
Jesli masz interfejs audio ktory dysponuje Direct Wire, mozesz to zgrac bez uzywania spdif. Wewnątrz steroników, wczasie rzeczywistym. Nie powinno bycproblemu z synchronizacją, chyba ze plik ma potracone dane w roznych miejscach. Zamiast naprawiac plik spróbuj najpierw metody ze zgraniem w czasie rzeczywistym.
Sound Forge albo WaveLab mają specjalne opcje do odczytu plików wave niewiadomego pochodzenia albo z zupełnie uszkodzonym czy urwanym nagłówkiem pliku.
Sound Forge: FILE -> Open...
Wybieramy typ pliku: Raw Audio (*.raw, *.*)
W oknie Raw File Type ustawiamy parametry plik, jeżeli nie znamy to pozostaje metoda prób i błędów aż ukaże się czytelny dźwięk.
Pole header służy do określenia jak duży jest nagłówek początkowy pliku ale można to ominąć i wystarczy manipulować wartościami od 0 do 3, a potem przyciąć "śmieci" na początku pliku.
WaveLab: FILE -> Open -> Import special Audio file...
W oknie Special file format ustawiamy parametry pliku.
W polu header size próbujemy z różnymi wartości z przedziału 0 .. 3 albo większymi.
Sound Forge: FILE -> Open...
Wybieramy typ pliku: Raw Audio (*.raw, *.*)
W oknie Raw File Type ustawiamy parametry plik, jeżeli nie znamy to pozostaje metoda prób i błędów aż ukaże się czytelny dźwięk.
Pole header służy do określenia jak duży jest nagłówek początkowy pliku ale można to ominąć i wystarczy manipulować wartościami od 0 do 3, a potem przyciąć "śmieci" na początku pliku.
WaveLab: FILE -> Open -> Import special Audio file...
W oknie Special file format ustawiamy parametry pliku.
W polu header size próbujemy z różnymi wartości z przedziału 0 .. 3 albo większymi.