jakie parametry dla laptopa

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia

Re: jakie parametry dla laptopa

Post autor: Zbynia » sobota 21 lut 2009, 08:32

mam 50 aktywnych i w niczym mi to nie przeszkadza...moge naladowac mase vsti mase vst i spokojnie pracowac z latencja 10ms(nizszej i tak nie odczuwam przy tym co robie)
pracuje na stacjonarnym - core e8200 skrecony na 3.2 ghz do tego 4 giga ramu(dokupie pewnie jeszcze 4)
vista na tym smiga lepiej od xp - nie mam zwieszek i system reaguje zwawiej

laptopy maja inny problem - tragicznie wolne dyski....
co mialem zainstalowac?xp 64?toz to padaka....xp 32 bit?szkoda mi bylo pol giga ramu a tal frutek ma pelne 3 dla siebie

bios mam ogarniety system rowniez - nie wszytko moge wylaczyc bo tez gram i robie inne rzeczy na tym kompie a przedewszystkim robie tragiczny smietnik - i gdyby nie ten smietnik to bym visty nie przeinstalowywal(po 3/4 roku) - xp przy tych zabawach wytrzymywal 3 do 5 miesiecy i sam sie sypal
nie przezyl nawet zmiany grafiki co viscie udalo sie dwa razy

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 21 lut 2009, 10:12

...Rou masz bardzo słabego laptopa, nawet znakomita karta nie pomoże Ci w rozwiązaniu problemu. Jak napisałeś posiadasz CoreDuo – kastrat procesora (obniżone cache pamięci procesora itd). Jeśli pracujesz na VSTi zapomnij o stabilnej pracy swojego notebooka.

INES, bez przesady. Kilka VSTi i hosta można odpalić nawet pod Celeronem. do studyjnego tworzenia w projektach to nie wystarczy, ale do pracy live jasne, ze tak. Mój pierwszy komp, na którym używałem VSTi to był Celeron 533 MHz z koncowki lat 90tych. Nie sądze, by był szybszy niż Core Duo. Nawet "kastrat" Core Duo. Mobilnie pracowałem z komputerem klasy P4 2,8 przez lata - też bez problemów ze stabilnoscią (oprócz tych, które wynikają z tego, ze to był sprzet stacjonarny).

Potrzebna jest tylko stabilna karta dzwiekowa ze sterami ASIO i da się uruchomić kilka VSTi na koncert pod kontrolą Abletona. Do tego sample w komórkach i jakis fx na sumę lub send i można działac. Bez problemw ze stabilnością.

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » sobota 21 lut 2009, 10:39

......Rou masz bardzo słabego laptopa, nawet znakomita karta nie pomoże Ci w rozwiązaniu problemu. Jak napisałeś posiadasz CoreDuo – kastrat procesora (obniżone cache pamięci procesora itd). Jeśli pracujesz na VSTi zapomnij o stabilnej pracy swojego notebooka.

INES, bez przesady. Kilka VSTi i hosta można odpalić nawet pod Celeronem. do studyjnego tworzenia w projektach to nie wystarczy, ale do pracy live jasne, ze tak. Mój pierwszy komp, na którym używałem VSTi to był Celeron 533 MHz z koncowki lat 90tych. Nie sądze, by był szybszy niż Core Duo. Nawet "kastrat" Core Duo. Mobilnie pracowałem z komputerem klasy P4 2,8 przez lata - też bez problemów ze stabilnoscią (oprócz tych, które wynikają z tego, ze to był sprzet stacjonarny).

Potrzebna jest tylko stabilna karta dzwiekowa ze sterami ASIO i da się uruchomić kilka VSTi na koncert pod kontrolą Abletona. Do tego sample w komórkach i jakis fx na sumę lub send i można działac. Bez problemw ze stabilnością.
...
Jak napisałeś tylko kilka VTi - czasami to nie wystarcza. Do prostych zadań wyżej wymieniony notebook będzie świetnym rozwiązaniem.
Na pewno nie raz doświadczyłeś dr_After, że apetyt rośnie z czasem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 21 lut 2009, 10:50

Ines ma sporo racji

Problemem laptopów jest niska wydajnosc - nawet najnowszy sprzet nie jest w porownaniu do desktopow jakis strasznie wydajny(tak z polowe wolniej) ale nie ma tragedii
akurat vsti chodza na lapkach niezle ale zalezy jakie..na celeronie 2.4 moge odpalic massive w ilosci sztuk 3 o ile to nie sa wygrzane presety bo wtedy nie daje rady z jednym :) - no ale celeron to padaka do kalkulatorow a nie powaznej pracy(chyba ze w wordzie hehehe)

a wiadomo czas leci do przodu i rozwoj instrumentow wirtualnych tez w miejscu nie stoi wiec chcac nie chcac i tak bedzie trzeba inwestowac w wydajniejszy sprzet z wieksza iloscia ramu - i tu nastepuje koniec systemu xp(juz przy 4 giga)
bo to ze vista zje wiecej mocy to nieuniknione ale procki przeciez tez w w miejscu nie stoja....a i mamy lepsze wykorzystanie pamieci jak i wieksza jej ilosc do wykorzystania

problemem sa tylko firmy ktore nie nadarzaja za rozwojem - taki hypersonic pod vista nie zadziala a szkoda....jest tez sporo innych - mozna na to narzekac ale pamietacie co sie dzialo jak wchodzil xp?ile bylo problemow gdy swietny program nie chcial na nim dzialac a nowa wersja z kolei dzialala tylko na xp?teraz mamy to samo wiec wczesniej czy pozniej vista i tak bedzie rzadzic - nie ludzcie sie na win 7 bo to z kolei to samo plus kilka dodatkow

Ines uslugi moglbym powylaczac - mialem okazje potestowac win serwer 2008 i powiem ci ze to dopiero rakieta - xp sie chowa z butami.
no ale nie mam sprzetu ktory wykorzystuje tylko w jednym okreslonym celu wiec nie moge sobie pozwolic na taki ruch
co do biosu to o ile w stacjonarnych poszalejemy(nieuywane porty itp) to w laptopie mozemy zapomniec tak naprawde - zostaje tylko menadzer urzadzen....

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » sobota 21 lut 2009, 13:59

Posiadam notebooka thinkpada t61 z procesorem T9400, 4Gb ram, karta dźwiękowa firmy Echo Audio INDIGO DJ. Praktycznie mogę uruchomić na nim wszystko (to, co uruchamiam na komputerze stacjonarnym).
Musze przyznać, że żaden z tych komputerów nie jest podłączony do Internetu i służą tylko do muzyki oraz oglądania filmów.
Wszystkie niepotrzebne opcje są wyłączone. Na każdym komputerze jest zainstalowany system Windows XP Professional i wszystko działa wręcz idealnie.

Myślę, że każdy z nas ma swój patent na komponowanie muzyki. Niektórzy potrzebują …naście instrumentów Vsti, a mi wystarczy kilka. Nie jestem zwolenniczką mega wypasionych, wymagających instrumentów Vsti, które tak naprawdę nic wielkiego nie wnoszą i kosztują bardzo dużo pieniędzy.
Przereklamowane kolosy zajmujące tylko miejsce na dysku.

...ale każdy ma swój patent...

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 21 lut 2009, 16:52

racja racja....dlatego troszku ubolewam ze nie smiga mi hypersonic 2....
coz tak samo zalowalem logica pod windowsa

teraz co sie daje zauwazyc od jakiegos czasu jest szajba na punkcie mocy i ilosci vsti - wiecej i wiecej a efekt i tak marny w pysk :)

cale szczescie ze nie pojawiaja sie tematy jaki komputer do nagrywania....(nie kupi sie takiego ktory nie da rady - nawet padaka na atomie da rade na kilka sladow jednoczesnie)

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 21 lut 2009, 20:44

Jak napisałeś tylko kilka VTi - czasami to nie wystarcza. Do prostych zadań wyżej wymieniony notebook będzie świetnym rozwiązaniem.
Na pewno nie raz doświadczyłeś dr_After, że apetyt rośnie z czasem.
...

A różnie z tym apetytem bywa ;)

TZN: Oczywiscie, przy robocie studyjnej i aranżerskiej to zaden komputer nie jest za silny. Ale na żywo przekonałem się już nieraz, ze wazniejsza od wydajnosci jest stabilnosc. Dlatego staram się unikać uruchamiania wielu instrumentów jednoczesnie - nie dlatego, ze mój laptop nie dałby rady (mam R61 na Core 2 Duo T7100), ile - boję się, że programisci mogli gdzies zostawic jakis błąd, ktory spowoduje, ze w srodku koncertu sound się rypnie.

Wystarczy sobie wyobrazic, ze los naszego koncertu jest uzalezniony w jednym momencie od zdolnosci Amerykanów z MS, Niemców z Abletona i Native Instruments, Brytyjczyków, piszących sterowniki do karty dzw. i Chińczyków, składających nasz sprzęt ;).

No i jeszcze jedna kwestia - na scenie (zazwyczaj) nie ma sensu używac dziesieciu czy więcej VSTi. Wiekszosc dobrych brzmien mozna wykrecic na kilku. I to po jednej instancji - bo przeciez po to jest Program Change, by móc przełączac brzmienia z klawiatury.

Awatar użytkownika
lukassino

Post autor: lukassino » sobota 21 lut 2009, 21:29

Witam
Dorzucę kilka pytań w temacie laptopa, do zakupu którego właśnie się przymierzam...

Piszecie moi drodzy mając na uwadze głównie VST, ale jak dobrać notebooka który podpięty do interfejsu przez FireWire będzie rejestrował 8 ścieżek jednocześnie?, wiadomo że tyczy się to również procesora, pamięci ram, oraz systemu operacyjnego, jednak co z FireWire?

Obecnie we współczesnych notebookach coraz częściej w standardzie znajduje się port FireWire, oraz nowy standard gniazd ExpressCard, które wyprzedziły wcześniejszy standard PCMCIA. W obydwu przypadkach, a mowa o w/w gniazdach jest możliwość stosowania kontrolerów z FireWire...

Temat dość często poruszany na przeróżnych forach to sprawa chipsetu... parafrazując hasło minionej epoki: mówisz chipset, myślisz Teras Instruments, ale czy słusznie?

Rozumiem że chipset ten w złączach FireWire działa bezawaryjnie kiedy podpinamy nasz interfejs, rekomendowany może nie przez firmy, ale przez użytkowników używających popularne i cenione na rynku interfejsy.

Sprawa którą ciągnę sprowadza się do tego że, informacji odnośnie szczegółowych danych dotyczących złącz FireWire w laptopach, nie można uzyskać ze stron producenta, już nie mówiąc o sprzedawcach.

Na koniec to jeśli chodzi w obrębie których firm poszukiwać, zdania jak wiadomo są podzielone, pomimo tego przyjąłem poniższą kolejność, nie wiem czy słuszną...
1. HP
2. Toshiba
3. Asus (i tu pytajnik)

Proszę o info w tej sprawie, za co z góry dzieki!

Awatar użytkownika
karkoteka

Post autor: karkoteka » sobota 21 lut 2009, 21:41

Wydaje mi się, że zawsze jest pomijana przez wszystkich marka lenovo, dawny IBM. Nie wiem dlaczego. Te komputery pomimo nieco większej cenny (nie zawsze) zjadają konkurencję niezawodnością i wydajnością i głównie solidnością wykonania. I wcale ich nie sprzedaje:P

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 21 lut 2009, 22:16

...Wydaje mi się, że zawsze jest pomijana przez wszystkich marka lenovo,

Zawsze? Przez Wszystkich? W tym wątku podałem, ze mam R61, INES - z tego co pisze - ma T61. Oba marki Lenovo. i jest to dla mnnie najlepsza marka do muzy! (mowa oczywiscie o modelach ThinkPad):)

ODPOWIEDZ