Behringer Xenyx 1622FX

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
ziolek

Behringer Xenyx 1622FX

Post autor: ziolek » niedziela 22 lut 2009, 19:13

Mamy problem.Uszkodzone zostało wyjście lewe "Main Outputs' te z symetrycznym wtykiem' Drugi i Jacki są OK.Kolega z zespołu na żywca podpinał te wyjścia bez przyciszenia sprzetu(zgrzyty piski,a krew mi się burzyła)Wiem że był włączony Fantom ale my nie używamy pojemników na scenie.Martwię się,chociaż tego nie sprawdziłem jeszcze czy nie było w kablu mostkowania które on tak lubi.Co sie mogło stać,co mogło strzelić...Z Góry dzieki za podpowiedzi.Dodam że w okolicy niema zaufanego elektronika-Są tacy jak mój kolega z zespołu ;-0

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Behringer Xenyx 1622FX

Post autor: smiechu » niedziela 22 lut 2009, 22:58

...Mamy problem.Uszkodzone zostało wyjście lewe "Main Outputs' te z symetrycznym wtykiem' Drugi i Jacki są OK.Kolega z zespołu na żywca podpinał te wyjścia bez przyciszenia sprzetu(zgrzyty piski,a krew mi się burzyła)Wiem że był włączony Fantom ale my nie używamy pojemników na scenie.Martwię się,chociaż tego nie sprawdziłem jeszcze czy nie było w kablu mostkowania które on tak lubi.Co sie mogło stać,co mogło strzelić...Z Góry dzieki za podpowiedzi.Dodam że w okolicy niema zaufanego elektronika-Są tacy jak mój kolega z zespołu ;-0...
Mowisz o XLR?? bo jakby co to jacki tez sa symetryczne... wiec jesli na tym Ci zależy to wystarczy zastosować przejsciówki...

Jesli juz nie jest na gwarancji... to otworzyc i sprawdzic czy to nie jest przypadkiem uszkodzenie mechaniczne... w behringerach takie dziwne usterki to normalka... a podejżewam że to to... bo gdyby padła cała lewa szyna to wyjscie jack też by nie działało... wiec to na bank gdzies w okolicach samego wtyku...

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 22 lut 2009, 22:58

tzn gniazda

Awatar użytkownika
ziolek

Post autor: ziolek » poniedziałek 23 lut 2009, 19:27

Na razie korzystamy z wyjść Jackowych.Gwarancja wyszła.Właśnie się zastanawiałem czy wyjścia XLr i Jack są na tej samej szynie,ale skoro są to ok po prostu muszę to rozkręcić na spokojnie...Jak na razie dzięki.Dam znać co i jak.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » poniedziałek 23 lut 2009, 19:33

...Mamy problem.Uszkodzone zostało wyjście lewe "Main Outputs' te z symetrycznym wtykiem' Drugi i Jacki są OK.Kolega z zespołu na żywca podpinał te wyjścia bez przyciszenia sprzetu(zgrzyty piski,a krew mi się burzyła)Wiem że był włączony Fantom ale my nie używamy pojemników na scenie.Martwię się,chociaż tego nie sprawdziłem jeszcze czy nie było w kablu mostkowania które on tak lubi.Co sie mogło stać,co mogło strzelić...Z Góry dzieki za podpowiedzi.Dodam że w okolicy niema zaufanego elektronika-Są tacy jak mój kolega z zespołu ;-0...
Witam
Zakładając ,że nie ma uszkodzeń mechanicznych (a z opisu wynika że mechanicznie raczej nie został zwalony) stawiam na wzmacniacz operacyjny na wyjściu.Niestety Behringery mają podatność na takie uszkodzenia.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » poniedziałek 23 lut 2009, 20:22

...Wyjście XLR jest równolegle połączone z wyjściem TRS, jak jedno działa to drugie też musi, chyba ze w jakiś sposób uszkodziło się mechaniczne, lub przepalił się rezystor zabezpieczający przez zwarciem wyjścia...

Behringer OUTPUT
...
No właśnie,że nie jest połączone równolegle.A rezystor nawet o mocy 0.125W nie przepali się przy tak małym prądzie.Te rezystory dają trochę za małej wartości.W przypadku długotrwałego zwarcia przy dużej amplitudzie sygnału fajczą się scalaki.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » poniedziałek 23 lut 2009, 21:08

...NO jak nie jet połączone równolegle, dałem Ci schemat Behringera.

Z tego co rozumiem, jedno gniazdo XLR nie działa? ale gniazda wyjściowe TRS działają?
...
Ten schemat to do wszystkich z tej serii oprócz 1622FX!
W XENYX 1622FX wyjścia jack są niesymetryczne.Jeśli mi nie wierzysz zajrzyj do instrukcji obsługi.Podają,że wyjścia niesymetryczne występują tylko w 1622FX.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 23 lut 2009, 21:12

No właśnie,że nie jest połączone równolegle.

Póki co we wszystkich behringerach jakie sprawdzałem XLRy i Jacki są po połączone z separacją rezystorami jak na schemacie - do pewnej sprawy potrzebowałem to sprawdzić i bawiłem się na którymśtam Xenyxie omomierzem.

Jeżeli Jack działa bez żadnych problemów a XLR nie - to na 99% uszkodzenie mechaniczne.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » poniedziałek 23 lut 2009, 21:16

... No właśnie,że nie jest połączone równolegle.

Póki co we wszystkich behringerach jakie sprawdzałem XLRy i Jacki są po połączone z separacją rezystorami jak na schemacie - do pewnej sprawy potrzebowałem to sprawdzić i bawiłem się na którymśtam Xenyxie omomierzem.

Jeżeli Jack działa bez żadnych problemów a XLR nie - to na 99% uszkodzenie mechaniczne.

...
Model 1622FX jest wyjątkiem i na pewno ma wyjścia niesymetryczne!

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » poniedziałek 23 lut 2009, 21:18

...... No właśnie,że nie jest połączone równolegle.

...
Model 1622FX jest wyjątkiem i na pewno ma wyjścia niesymetryczne! ...
Oczywiście miałem na myśli wyjścia jack

ODPOWIEDZ