Zakup moduł brzmieniowego

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AI

Zakup moduł brzmieniowego

Post autor: AI » sobota 28 lut 2009, 11:44

Witam wszystkich!
Jestem klawiszowcem. Mam zamiar wrócić do grania na żywo po kilku latach przerwy. Skład kameralny - próby w ciemnej piwnicy, w wesołej atmosferze . W związku z tym rozglądam się za jakimś sensownym sprzętem, a najlepiej modułem brzmieniowym, którego da jednak trochę satysfakcji ze swojej barwy. A konkretnie chodzi o brzmienia takich klasyków jak hammond, wurlitzer, rhodes itp.

I tutaj pojawia się moje pytanie: Czego, jak, gdzie szukać? Niby banał, ale przy obecnym kursie dolara ( o kryzysie wątek już jest :)) i bardzo małej ilości ofert sprzedaży używanego starszego sprzętu na polskim rynku mam wrażenie, że tkwię w trochę patowej sytuacji.

Widzę jedynie szansę na upolowanie jakiegoś hammonda xm-1 / xb-1.
Gdy poszukiwałem w sieci modułu Oberheim ob-3, to miałem wrażenie, że to już zupełnie "sprzęt widmo". E-mu b3? Tego też nigdzie nie widać.

Co więcej, nawet ciężko mi wybadać jakie są ceny na podstawie tak sporadycznie pojawiających się ofert. Mój budżet mogę określić na ~1500-2000zł, więc o Clavii nie pogadamy

Może jest jakieś lepsze wyjściez tej sytuacji, o którym nie wiem?

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Zakup moduł brzmieniowego

Post autor: Łukasz1985 » sobota 28 lut 2009, 15:08

...Witam wszystkich!
Jestem klawiszowcem. Mam zamiar wrócić do grania na żywo po kilku latach przerwy. Skład kameralny - próby w ciemnej piwnicy, w wesołej atmosferze . W związku z tym rozglądam się za jakimś sensownym sprzętem, a najlepiej modułem brzmieniowym, którego da jednak trochę satysfakcji ze swojej barwy. A konkretnie chodzi o brzmienia takich klasyków jak hammond, wurlitzer, rhodes itp.

I tutaj pojawia się moje pytanie: Czego, jak, gdzie szukać? Niby banał, ale przy obecnym kursie dolara ( o kryzysie wątek już jest :)) i bardzo małej ilości ofert sprzedaży używanego starszego sprzętu na polskim rynku mam wrażenie, że tkwię w trochę patowej sytuacji.

Widzę jedynie szansę na upolowanie jakiegoś hammonda xm-1 / xb-1.
Gdy poszukiwałem w sieci modułu Oberheim ob-3, to miałem wrażenie, że to już zupełnie "sprzęt widmo". E-mu b3? Tego też nigdzie nie widać.

Co więcej, nawet ciężko mi wybadać jakie są ceny na podstawie tak sporadycznie pojawiających się ofert. Mój budżet mogę określić na ~1500-2000zł, więc o Clavii nie pogadamy

Może jest jakieś lepsze wyjściez tej sytuacji, o którym nie wiem?

...
Czesc!!! Moze kup jakis sampler E-MU, Yamaha, Akai...Mysle ze to bedzie dobre rozwiazanie.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » sobota 28 lut 2009, 22:48

Proponuję zainteresować się którymś z klocków yamahy: motif rack, motif ES rack, lub zaawansowany XS rack. Świetne piana akust ( zwłaszcza dwie ostatnie pozycje), rhodesy, hammondy, klawinety i setki innych genialnych brzmień. Każdy z tych modułów z możliwością samplingu, dodatkowych rozszeżeń PLG no i są bardzo uniwersalne brzmieniowo. Yamaha od zawsze proponowała świetne rozwiązania brzmieniowe na scene: pady, smyki, dęciaki, el-basy, wszelkiej maści brzmienia fx, a do tego tryb performance gdzie wielobrzmieniowość i kilkunasto-warstwowe brzmienia to żaden problem. ES rack myślę że jest do wyjęcia nawet za 2000-2500 zł jak dobrze poszukasz. Na pewno się nie zawiedziesz, gwarantuję. Odradzam raczej moduły EMU - to dość leciwe konstrukcje a ich brzmienie według mnie pozostawia wiele do życzenia, miałem i proteusa i vintage keys i całkiem nieudanego XL-1 - cienko brzmiące zabawki, 1024 próbki z czego może 10% nadające się do wykorzystania w budowie soundu. Z bardziej ekonomiczych zabawek polecam jeszcze ( jak dostaniesz w ładnym stanie) XV5080, 3080, albo XV 5050 - to bardzo zacne moduły, dwa pierwsze są niemłode, ale dają radę w granku na żywo. Powodzenia i udanego wyboru

Pozdrawiam - Łukasz
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » sobota 28 lut 2009, 22:52

Dodam tylko że, samplery E-MU polecam jak najbardziej, nie dojrzałem że właśnie o nich przedmówca wspomina :):) stąd gadka o modułach tej firmy, co do których jednak podtrzymuję swoje zdanie :):):)

pozdr
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
AI

Post autor: AI » sobota 28 lut 2009, 23:58

Tego nie przerabiałem, więc zaraz sobie popatrzę. Dzięki :)

Awatar użytkownika
AI

Post autor: AI » niedziela 01 mar 2009, 00:18

Heh. W sumie szkoda, że to wszystko to już takie kombajny. Bo tak naprawdę to ja bym się jednym dobrym brzmieniem zadowolił
Ale zawsze to jakaś kolejna opcja

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » niedziela 01 mar 2009, 01:07

...Heh. W sumie szkoda, że to wszystko to już takie kombajny. Bo tak naprawdę to ja bym się jednym dobrym brzmieniem zadowolił
Do momentu w którym nie przejdzie ci przez głowę myśl że by się tu jeszcze pad przydał pod spodem...

Motif to zawodowy sprzęt, spokojnie można z niego wyciągnąć wszystko co potrzebne. Tak samo zresztą jak z Fantoma czy Tritona. Ja jestem zwolennikiem kupowania instrumentów różnych firm, żeby mieć dostęp do szerokiego spektrum, ale z drugiej strony posiadanie tego samego klawisza w dwóch wersjach wielkościowych pozwala na usprawnienie logistyki, co nieraz jest tak samo ważne jak jakość barw...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 01 mar 2009, 02:58

Kurzweil Micropiano :)

bedzie tani jak barszcz- a to dobry sprzet, jak sie sklad rozwinie to znajdziesz cos lepszego , a jak nie (zycze szczescia oczywiscie!!!) to .... nie bedziesz duzo w plecy - male , poreczne, tanie, proste i na live wystarczy :)

lepiej kase w sterownik dobry - mloteczkowy wsadzic (szczegolnie ze fortepian i rhodes preferujesz)

Pająk

Post autor: Pająk » niedziela 01 mar 2009, 03:12

A skąd weźmiesz klawiature sterującą???
Teraz się nie produkuje do modułu tylko do obsługi DAW....niestety!!!

arturs

Post autor: arturs » niedziela 01 mar 2009, 09:18

...A skąd weźmiesz klawiature sterującą???
Teraz się nie produkuje do modułu tylko do obsługi DAW....niestety!!!...
a wiesz - większość pełnowymiarowych klawiatur do DAW ma mechanizmy młoteczkowe.

ODPOWIEDZ