Presonus FIRESTUDIO i Vista

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Casull

Presonus FIRESTUDIO i Vista

Post autor: Casull » poniedziałek 09 mar 2009, 00:51

Witam.
Posiadam interfejs PRESONUS Firestudio 26X26 i używam go na komputerze stacjonarnym z systemem Windows XP SP3 i wszystko jest OK. Współpracuje mi z Nuendo, Cubase i.t.d. Kilka dni temu kupiłem Laptopa HP Pavilion DV7 1140ew gdyż miałem zamiar zrealizować kilka nagrań w plenerze. Niestety w lapku był system VISTA 32. Nuendo i inne programy zainstalowały się bez problemu natomiast z FIRESTUDIO mam problem. Przy instalacji oryginalnych sterowników (pod Viste 32) ze strony producenta wywala mi błąd " runtime error ( at 23:335) could not call proc " i nie można zaistalować sterowników. Próbowałem rożnych sposobów i nic. Postanowiłem zmienić system na XP. Sterowniki się zainstalowały lecz system nie widzi urządzenia. Trafia mnie już gdyż wywaliłem kupę forsy na ten sprzęt. Proszę o pomoc bo ja już wyczerpałem swoje pomysły i nerwy. Będę bardzo zobowiązany za każda pomoc. Z góry dziękuję. Andrzej.
[addsig]

FreezeCut

Re: Presonus FIRESTUDIO i Vista

Post autor: FreezeCut » poniedziałek 09 mar 2009, 01:24

...Witam.
Posiadam interfejs PRESONUS Firestudio 26X26 i używam go na komputerze stacjonarnym z systemem Windows XP SP3 i wszystko jest OK. Współpracuje mi z Nuendo, Cubase i.t.d. Kilka dni temu kupiłem Laptopa HP Pavilion DV7 1140ew gdyż miałem zamiar zrealizować kilka nagrań w plenerze. Niestety w lapku był system VISTA 32. Nuendo i inne programy zainstalowały się bez problemu natomiast z FIRESTUDIO mam problem. Przy instalacji oryginalnych sterowników (pod Viste 32) ze strony producenta wywala mi błąd " runtime error ( at 23:335) could not call proc " i nie można zaistalować sterowników. Próbowałem rożnych sposobów i nic. Postanowiłem zmienić system na XP. Sterowniki się zainstalowały lecz system nie widzi urządzenia. Trafia mnie już gdyż wywaliłem kupę forsy na ten sprzęt. Proszę o pomoc bo ja już wyczerpałem swoje pomysły i nerwy. Będę bardzo zobowiązany za każda pomoc. Z góry dziękuję. Andrzej.
...
Jesli masz w laptopie jakas karta dzwiekowa zintegrowana, odinstaluj ja w systemie, tak samo z innymi ewentualnymi sterowanikami do kart dzwiekowych ( jesli np. masz inna i korzystales z niej, albo robiles testy jakis interfejsow ). Jesli takowe byly, usun zainstalowane do tej pory sterowniki Presonusa, restart maszyny, pobranie najnowszych sterownikow ze strony producenta dla Twojego systemu i powinno zadzialac.
electronic music, grafika komputerowa

Casull

Post autor: Casull » poniedziałek 09 mar 2009, 10:53

Niestety nie pomogło.
Pod XP zainstalowały sie najnowsze sterowniki. Usunąłem wszystkie sterowniki zintegrowanej karty dźwiękowej a nawet wyłączyłem ją w biosie i nic. Mam wrażenie jakby Firestudio tracił połączenie z Laptopem. Może problem tkwi w porcie FIREWIRE ? Może jakiś konflikt sprzętowy. Jak to sprawdzić ?

FreezeCut

Post autor: FreezeCut » poniedziałek 09 mar 2009, 11:06

...Niestety nie pomogło.
Pod XP zainstalowały sie najnowsze sterowniki. Usunąłem wszystkie sterowniki zintegrowanej karty dźwiękowej a nawet wyłączyłem ją w biosie i nic. Mam wrażenie jakby Firestudio tracił połączenie z Laptopem. Może problem tkwi w porcie FIREWIRE ? Może jakiś konflikt sprzętowy. Jak to sprawdzić ?...
Byc moze sa rozne chipsety w FW i wtedy faktycznie moze byc konflikt.

FreezeCut

Post autor: FreezeCut » poniedziałek 09 mar 2009, 11:28

......Niestety nie pomogło.
Pod XP zainstalowały sie najnowsze sterowniki. Usunąłem wszystkie sterowniki zintegrowanej karty dźwiękowej a nawet wyłączyłem ją w biosie i nic. Mam wrażenie jakby Firestudio tracił połączenie z Laptopem. Może problem tkwi w porcie FIREWIRE ? Może jakiś konflikt sprzętowy. Jak to sprawdzić ?...
Byc moze sa rozne chipsety w FW i wtedy faktycznie moze byc konflikt. ...
Z tego co sie zorientowalem, w karcie jak i w laptopie FW powinnienes miec na chipsecie Texas Instruments, wiec powinno pojsc bez zgrzytow. Zawsze pozostaje: PreSonus Technical Support.

Awatar użytkownika
bad_brain

Post autor: bad_brain » czwartek 12 mar 2009, 15:55

...Niestety nie pomogło.
Witam,

Widziałem, że miałeś problemy z zestawieniem HP Pavilion i Presonus-a. Czy w końcu ci się udało ? Jeżeli tak to jakim sposobem ?

Próbuję zestawić HP Pavilion z Presonusem Inspire na firewire i nie daję rady. Po 10 min działania znika dźwięk i jedyne rozwiązanie to restart komputera.

Wszelka pomoc mile widziana.

ODPOWIEDZ