Kolumny aktywne do 4500 zł

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
beny87

Kolumny aktywne do 4500 zł

Post autor: beny87 » czwartek 12 mar 2009, 23:08

Witam.
To mój pierwszy post na forum i będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc.

Planuje kupić kolumny aktywne na wesela max 120 os, średniej wielkości sala.
Chcę żeby były to szerokopasmówki i w najbliższym czasie nie planuje dokupienia żadnego dołu.
Zdecydowałem się na aktywne ze względu na wygodę.

Zastanawiam się poważnie :

LDM PLP-515A lub LDM PLP 315A - z tym ze te 2 są słabsze

Nie jestem specjalistą w sprzęcie więc w tym gąszczu kolumn trochę się gubię Na forach polecają też

Samson DB500a
MACKIE SRM 450

Waga nie ma dla mnie znaczenia (jestesmy we 2)
Istotny jest dla mnie za to serwis (ldm mają tutaj przewagę)

Będę wdzięczny za każdą opinię co do kolumn bądź inne propozycje!

pmp

Re: Kolumny aktywne do 4500 zł

Post autor: pmp » piątek 13 mar 2009, 00:19

Samson ok, sam używam od lat, jedna z nielicznych paczek na rynku, która ma moc taką jak forma podaje,
zajrzyj sobie tutaj, artykuł o mocy zestawów aktywnych ( czy moc jest z nami )

http://www.pmp.civ.pl/?menu=technika&s=n

tam jest nawet fotka wzm od tego Samsona.

oczywiście, że jest wiele innych opcji....ewent mogę coś doradzić, ale tu raczej nie powinno się chyba reklamować konkretnych firm, a niektórzy jak zauważyłem, nie mają specjalnie oporów.
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

pmp

Post autor: pmp » piątek 13 mar 2009, 00:22

...Samson ok, sam używam od lat, jedna z nielicznych paczek na rynku, która ma moc taką jak forma podaje,
zajrzyj sobie tutaj, artykuł o mocy zestawów aktywnych ( czy moc jest z nami )

http://www.pmp.civ.pl/?menu=technika&s=n

tam jest nawet fotka wzm od tego Samsona.

oczywiście, że jest wiele innych opcji....ewent mogę coś doradzić, ale tu raczej nie powinno się chyba reklamować konkretnych firm, a niektórzy jak zauważyłem, nie mają specjalnie oporów....

oczywiście miało być "jaką firma podaje" ...
dodam jeszcze przy okazji, że moc podawana dla wymienionego Mackie, to tylko marketing dla naiwnych
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

pmp

Post autor: pmp » sobota 28 mar 2009, 23:54

Testuję teraz fajne paczki aktywne, trójdrożne - cena ciut wyższa, ale wg mnie są całkiem w porządku....w razie czego szczegóły na maila...
albo już niebawem w prasie....

DCG

Post autor: DCG » poniedziałek 30 mar 2009, 07:52

Lerpiej już od tych chińckich Mackie, brzmią FBT Jolly, np. 15 BA, 12 BA. Siedzą tam głosniki SICA, a w Mackie nie wiedomo co ?
W tym przedziale cenowym nie zaszalejesz, ale jest jeszcze db Opera.
Wyżej tylko RCF-a polecam, Seia ART 7 idealna do celów, o których piszesz. Sam używam 722A i 905AS i jest to oprócz może BOSE, najmobilniejszy obecnie zestaw.

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » poniedziałek 30 mar 2009, 18:05

...Lerpiej już od tych chińckich Mackie, brzmią FBT Jolly, np. 15 BA, 12 BA. Siedzą tam głosniki SICA, a w Mackie nie wiedomo co ?
W tym przedziale cenowym nie zaszalejesz, ale jest jeszcze db Opera.
Wyżej tylko RCF-a polecam, Seia ART 7 idealna do celów, o których piszesz. Sam używam 722A i 905AS i jest to oprócz może BOSE, najmobilniejszy obecnie zestaw....

a ja polecam tylko i wyłącznie w tej cenie Mackie, denerwują mnie spekulacje typu "chińskie mackie", "niewiadomo co tam siedzi" - paczka gra tak samo jak grała pare lat temu i to jest ważne, i tak samo niewraca na naprawy gwarancyjne, po sprzedaży ok. kilkuset szt. ŻADNA nie wróciła do serwisu - radze posłuchać i to powinno dać dostateczny pogląd dlaczego warto kupić te paczki
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

pmp

Post autor: pmp » poniedziałek 30 mar 2009, 19:26

Ach te statystyki - kilkaset sprzedanych i zero problemów
Tyle, że nawet "statystycznie" zawsze trafi się choć jeden ignorant na 100 użytkowników, który uszkodzi KAŻDE kolumny, nie tylko takie na 2 tranzystorach w końcówce..
A co do porównania głośników "nie wiadomo jakich" i RCF to wystarczy właśnie posłuchać i jak nie ma różnicy, to ciekawe dlaczego RCF już nie należy do Mackie ? dlaczego za wszelką cenę starali się "wykupić" ?
I warto sobie uświadomić, że to dzięki RCF te paczki Mackie zaistniały na rynku, a nie dzięki chińskim modułom wzmacniaczy np.
Inna sprawa, że w RCF teraz też środek jest Chiński, co każdy może sobie sprawdzić, rozkręcając niektóre paczki.
Takie czasy.

DCG

Post autor: DCG » poniedziałek 30 mar 2009, 20:23

Właśnie porównywaliśmy dawne by Italy, z obeznymi MACKIE i róznica w brzmieniu niestety jest, na korzyść tych pierwszych. Akurat mam kolegę, który przewalil kilka ładnych zestawów tej firmy, dlatego mieliśmy możność testowania jedych i drugich, na tych samych peryferiach.
Efek kńcowy: zostały włoskie triamp i basta.

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » poniedziałek 30 mar 2009, 22:00

Paczki SRM 450 są w tej cenie bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o brzmienie...i sam ich używam... Niestety w ciągu ostanich dwóch lat odesłałem 6 sztuk do serwisu, z czego 2 sztuki od nowości były uszkodzone...

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » poniedziałek 30 mar 2009, 22:37

...Paczki SRM 450 są w tej cenie bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o brzmienie...i sam ich używam... Niestety w ciągu ostanich dwóch lat odesłałem 6 sztuk do serwisu, z czego 2 sztuki od nowości były uszkodzone......

to może my mamy jakieś "szcześliwe" ale naprawde rozmowy na zasadzie chiny, japonia i niewiadomo co jeszcze są w stylu "ja mam kable 24k gold i sa lepsze od twoich ktore maja mniej k" trzeba by zrobić test na zasadzie nie patrzenia na nie tylko słuchania
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

ODPOWIEDZ