Halion 2.0, praca z próbkami Giga

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
BassFun

Halion 2.0, praca z próbkami Giga

Post autor: BassFun » niedziela 12 paź 2003, 00:30

Kto mi powie dlaczego ta sama (identyczna Probka Piana w formacie Giga) brzmi inaczej pod Halionem 2,0 a Inaczej pod Gigastudio?

Probka ta jest Pianinem elektrycznym z pakietu GM Giga i zajmuje ok 30mb

Pod Giga zachowuje wszystkie swoje walory brzmieniowe.

Pod Halionem 2,0 jakby stracila całą duszę i obraz stereo.

co jest?

pozdr

RAFI

Awatar użytkownika
Markus

Re: Halion 2.0, praca z próbkami Giga

Post autor: Markus » niedziela 12 paź 2003, 10:43

Spróbuj jakiegoś dedykowanego konwertera brzmień - może będzie trochę lepiej, ale nigdy to nie zabrzmi tak samo bo nie ma prawa. Niestety każdy sampler ma troszkę inaczej działające filtry itd., Na dodatek format Giga jest bardzo wyrafinowany, np. pozwala na budowanie programów zawierających tzw. dimensions, które mogą być obsłużone tylko w tym formacie i nie da się ich przekonwertować. Właśnie dlatego najlepsze (i niestety najdroższe) brzmienia orkiestrowe są pisane niemal wylącznie na Giga Studio i tylko tam zachowają wszystkie niuanse, nad którymi twórcy tych rzeczy pracowali.

Włodek Grabowski w swoim programie Extreme Sample Converter wraz zwersją 2.0 wprowadzi możliwośc konwersji z Giga na Halion (również z dimensions), ale jeszcze trzeba na to chwilę poczekać.

Awatar użytkownika
BassFun

Post autor: BassFun » niedziela 12 paź 2003, 10:57

...Spróbuj jakiegoś dedykowanego konwertera brzmień - może będzie trochę lepiej, ale nigdy to nie zabrzmi tak samo bo nie ma prawa. Niestety każdy sampler ma troszkę inaczej działające filtry itd., Na dodatek format Giga jest bardzo wyrafinowany, np. pozwala na budowanie programów zawierających tzw. dimensions, które mogą być obsłużone tylko w tym formacie i nie da się ich przekonwertować. Właśnie dlatego najlepsze (i niestety najdroższe) brzmienia orkiestrowe są pisane niemal wylącznie na Giga Studio i tylko tam zachowają wszystkie niuanse, nad którymi twórcy tych rzeczy pracowali.

Włodek Grabowski w swoim programie Extreme Sample Converter wraz zwersją 2.0 wprowadzi możliwośc konwersji z Giga na Halion (również z dimensions), ale jeszcze trzeba na to chwilę poczekać.

...

Dzięki ALT za Info

Naszczęśćie znam Gigastudio i Haliona więc mam do wyboru co na czym zabrzmi lepiej wykorzystuje do prac.

A swoją drogą jak powstanie nowa wersja Extreme Sample Converter

chętnie przetestuję mozliwosci konwersji zGiga na Halion i zobaczymy jakie odniosę rezultaty.

Mam nadzieje ze pozytywne.

pozdr.

RAFI

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 12 paź 2003, 23:16

Hmm. Jest to nipokojące. Kolega w teście EiS raczej nienarzekał (być maże się spieszył testując soft i nie do końca zwrócił uwage na takie ,,szczegóły'') Mam nadzieje ze przynajmniej import akai odbywa sie bezproblemowo

Programisci Steinberga powinni uwzklędnić to niedociągnięcie w kolejnej wersji.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 12 paź 2003, 23:33

Również z konwersją banków SF2 są kłopoty. Próbki pierdzą w końcówce ( na szczęscie tylko niektóre ). EXS 24 z Logica konwertuje je bezbłędnie.

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » poniedziałek 13 paź 2003, 01:35

witam

jestem autorem testu Haliona2, który znalazł sie we wrzesniwym numerze magazynu. zaniepokoiłem się czytając ten wątek i dlatego czym prędzej sprawdziłem wszystko jeszcze raz.

konwersja formatu gig na haliona według mnie przebiega bez zarzutu. brzmienia graja bardzo dobrze i dosyc szeroko.

niestety nie posiadam oprogramowania Tascam Giga Studio, a więc nie mogę jakości dźwięku porównać. na ucho w Halionie wszystko brzmi bardzo dobrze.

ale nie wykluczam że w Giga Studio może brzmi to jeszcze lepiej. kto wie:). chociaz na zdrowy rozum przy wyłączonych filtrach i korekcji jakość odtwarzania próbek przez oby dwa samplery powinna być identyczna.

.null"Na dodatek format Giga jest bardzo wyrafinowany, np. pozwala na budowanie programów zawierających tzw. dimensions, które mogą być obsłużone tylko w tym formacie i nie da się ich przekonwertować".

nie zgodze się z kolegą Altem. jeśli pod pojęciem "dimensions" rozumiemy takie zdolności jak: możliwość pobierania osobnych próbek

w przypadku używania pedału susatin lub zwalniane poleceniem Note OFF, mozliwość odtwarzania różnych brzmień w zalezności od wartości przyjmowaneh przez koło modulacji lub inny kontroler

dystrybucję próbek w zależności od dynamiki gry (to tylko te najwazniejsze) - to Halion2 to wszystko obsługuje i konwertuje.

sprawdziłem to na pozyczonej do testów barwie GigaPiano.

chciałbym spytać co kolega Rafi* rozumie pod pojęciem

"Pod Halionem 2,0 jakby stracila całą duszę i obraz stereo"

być może ustawienia velocity w GigaStudio i w Halionie są różne co powoduje iż brzmi to dużo inaczej

zauważyłem że Halion ustawia velocity domyślnie na 97% a więc jest to bardzo duża rozpiętość dynamiczna a próbki brzmią zdecydowanie ciszej

i mniej przekonywująco niż np z ustawieniem 50%, gdzie nagle wszystko nabiera pałeru.

u mnie format sf2 konwertuje się bardzo dobrze i dlatego miałbym prośbę do kolegi cichegodd, aby podesłał mi na meila (jeśli rozmiar pliku na to pozwoli) ten program sf2, który źle się konwertuje. chętnie sprawdzę to u siebie i napiszę o rezultatach.

tymczasem pozdrawiam i w razie jakichkolwiek pytań o Halion2 chętnie odpowiem

Awatar użytkownika
GOM-EZ

Post autor: GOM-EZ » poniedziałek 13 paź 2003, 12:30

tymczasem pozdrawiam i w razie jakichkolwiek pytań o Halion2 chętnie odpowiem...

na to ja zapytam, co oznacza określenie filtru np. 12db/oct, 24db/oct i jak wpływa to na brzmienie próbki w Halion ?

czy może lepiej pracować z filtrem wyłączonym...

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » poniedziałek 13 paź 2003, 13:07

na to ja zapytam, co oznacza określenie filtru np. 12db/oct, 24db/oct i jak wpływa to na brzmienie próbki w Halion ?

czy może lepiej pracować z filtrem wyłączonym...

...

jest to stromość nachylenia filtru. czym więcej decybeli na oktawe tym filtr bardziej stromy i bardziej tłumi częstotliwości określone parametrem cuttoff

to czy pracować z filtrem włączonym czy wyłączonym to zależy tylko i wyłącznie od rezultatu jaki chcesz osiągnąć. generalnie oprócz walorów brzmieniowych filtry bardzo pomagają w poprawnym zmiksowaniu instrumentu z całą resztą. bardzo częstą praktyka jest podcinanie dołu i góry za pomoca filtrów lpf i hpf. to jakie nachylenie filtra wybierzesz zależy od konkretnej sytuacji i oceny słuchowej.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 13 paź 2003, 13:34

u mnie format sf2 konwertuje się bardzo dobrze i dlatego miałbym prośbę do kolegi cichegodd, aby podesłał mi na meila (jeśli rozmiar pliku na to pozwoli) ten program sf2, który źle się konwertuje. chętnie sprawdzę to u siebie i napiszę o rezultatach.

tymczasem pozdrawiam i w razie jakichkolwiek pytań o Halion2 chętnie odpowiem...

Chodzi o bank

Instruments S J Orchestral GM.sf2

Niestety rozmiar to 73 mega.Mogę udostępnić do testów przez Soulseek. Jeśli jest pan zainteresowany to proszę o mail.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 13 paź 2003, 23:26

niestety nie posiadam oprogramowania Tascam Giga Studio, a więc nie mogę jakości dźwięku porównać. na ucho w Halionie wszystko brzmi bardzo dobrze.

ale nie wykluczam że w Giga Studio może brzmi to jeszcze lepiej. kto wie:).

To brzmi nie tylko lepiej, ale zupełnie inaczej. Zresztą nasze rozważania teoretyczne są w tym momencie mało ważne, trzeba poprostu mieć otwartego Haliona i Giga Studio jednosześnie z załadowanym Giga Piano, no i posłuchać, innej rady nie ma.

Bardzo chciałem się przesiąść z Giga Studio na Halion albo Kontakt ze względu na wygodę i napewno mniejszą konfliktowość takiej konfiguracji.

Niestety,podczas moich testów, Giga Piano i GM500 zarówno w Halionie jak i Kontakcie zabrzmiały fatalnie. Z niektórymi brzmieniami wychodziło dobrze, okazało się że z tymi, które nie zawierają filtracji i dimensions.

Zresztą z Akai'ami też nie było różowo, dużo błędów po konwersji w ADSR.

Wówczas byłem jeszcze w posiadaniu Akai S3000XL, także miałem dobry wzorzec. Oczywiście, wszystko można naprawić ręcznie i raz na zawsze gdzieś zapisać, tylko komu się będzie chciało...

chociaz na zdrowy rozum przy wyłączonych filtrach i korekcji jakość odtwarzania próbek przez oby dwa samplery powinna być identyczna.

Swięta racja. Tylko, że budowa wielu programów bazuje nie na samych próbkach, a właśnie na wspomnianych parametrach i nie tylko.

Np.Dlaczego producenci wielu popularnych brzmień w formacie Akai, robili osobne wersje w formacie EMU? Przecież Emulatory czytają Akai'a.

Próbki są te same, ale moi znajomi - użytkownicy Emulatorów, zgodnie twierdzili, że wersje EMU to zupełnie inna bajka.

ODPOWIEDZ