autor: Markus » poniedziałek 13 paź 2003, 23:26
niestety nie posiadam oprogramowania Tascam Giga Studio, a więc nie mogę jakości dźwięku porównać. na ucho w Halionie wszystko brzmi bardzo dobrze.
ale nie wykluczam że w Giga Studio może brzmi to jeszcze lepiej. kto wie:).
To brzmi nie tylko lepiej, ale zupełnie inaczej. Zresztą nasze rozważania teoretyczne są w tym momencie mało ważne, trzeba poprostu mieć otwartego Haliona i Giga Studio jednosześnie z załadowanym Giga Piano, no i posłuchać, innej rady nie ma.
Bardzo chciałem się przesiąść z Giga Studio na Halion albo Kontakt ze względu na wygodę i napewno mniejszą konfliktowość takiej konfiguracji.
Niestety,podczas moich testów, Giga Piano i GM500 zarówno w Halionie jak i Kontakcie zabrzmiały fatalnie. Z niektórymi brzmieniami wychodziło dobrze, okazało się że z tymi, które nie zawierają filtracji i dimensions.
Zresztą z Akai'ami też nie było różowo, dużo błędów po konwersji w ADSR.
Wówczas byłem jeszcze w posiadaniu Akai S3000XL, także miałem dobry wzorzec. Oczywiście, wszystko można naprawić ręcznie i raz na zawsze gdzieś zapisać, tylko komu się będzie chciało...
chociaz na zdrowy rozum przy wyłączonych filtrach i korekcji jakość odtwarzania próbek przez oby dwa samplery powinna być identyczna.
Swięta racja. Tylko, że budowa wielu programów bazuje nie na samych próbkach, a właśnie na wspomnianych parametrach i nie tylko.
Np.Dlaczego producenci wielu popularnych brzmień w formacie Akai, robili osobne wersje w formacie EMU? Przecież Emulatory czytają Akai'a.
Próbki są te same, ale moi znajomi - użytkownicy Emulatorów, zgodnie twierdzili, że wersje EMU to zupełnie inna bajka.