Witam Wszystkich.
w załaczniku moj sprzęt proszę poradzcie mi jak najwygodniej podłączyć midi tych wszystkich urzadzeń.
Dodam że zależy mi aby midi z zewnetrznych syntów układać na logicu. I jednoczesnie akai musi byc zsynchronizowane z logiciem aby utrzymywał tempo z logica.
http://www.sendspace.com/file/hjx7qs
Obecnie zgrywam wszystko na audio ale troszkę jest to uciazliwe czasami jest potrzeba poprawienia kilku nutek w midi.
Proszę o pomoc.
3 syntezatory + sekwencer - jak podłączyć w MIDI?
3 syntezatory + sekwencer - jak podłączyć w MIDI?
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
Re: 3 syntezatory + sekwencer - jak podłączyć w MIDI?
...w załaczniku moj sprzęt proszę poradzcie mi jak najwygodniej podłączyć midi tych wszystkich urzadzeń. Dodam że zależy mi aby midi z zewnetrznych syntów układać na logicu. I jednoczesnie akai musi byc zsynchronizowane z logiciem aby utrzymywał tempo z logica...
W tym zestawieniu, na raptem dwóch portach MIDI IN/OUT w komputerze, nic sensownego nie zdziałasz w myśl swych założeń. Chyba, że masz ochotę na szukanie w aranżu brakujących komunikatów MIDI, tudzież przesuwanie (w lewo/prawo) fragmentów nagrań na śladach. Oczywiście to idzie zrobić, lecz trzeba mieć o tym całkiem spore pojęcie
.
Ratunkiem będzie tu dokupienie dodatkowego interfejsu MIDI. Najlepiej 2x MIDI IN/OUT. Będziesz miał wtedy już pełną dowolność w kierunkowaniu sygnałów MIDI w prosty, banalny wręcz sposób.
[addsig]
W tym zestawieniu, na raptem dwóch portach MIDI IN/OUT w komputerze, nic sensownego nie zdziałasz w myśl swych założeń. Chyba, że masz ochotę na szukanie w aranżu brakujących komunikatów MIDI, tudzież przesuwanie (w lewo/prawo) fragmentów nagrań na śladach. Oczywiście to idzie zrobić, lecz trzeba mieć o tym całkiem spore pojęcie

Ratunkiem będzie tu dokupienie dodatkowego interfejsu MIDI. Najlepiej 2x MIDI IN/OUT. Będziesz miał wtedy już pełną dowolność w kierunkowaniu sygnałów MIDI w prosty, banalny wręcz sposób.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
Musze opanować to midi bo naprawde męczę sie a powinienem zajac sie produkcja i skoncentrowac nad pomysłami a nie meczyc ze sprzętem.
Dziekuje za pomoc.
Dziekuje za pomoc.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.
Naprawdę niezłym wyborem będzie także PRODIPE MIDI USB 4i4o. W jego cenie ciężko będzie znaleźć podobnie funkcjonalne urządzenie. Nasze testy redakcyjne przeszedł wręcz wzorowo.
[addsig]
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
No rzeczywiscie jeśli chce podłączyć kazdy synth przez mini IN i OUT to musze zaopatrzyc sie w więcej wejsc i wyjsc midi.
Jeszcze staram sie pomyśleć troszke dalej , moze do 2 syntów z czasem dokupię blofelda , moze Dave Smith Mopho i co dalej znow bedzie brakować.
Jeszcze sprawa dosyć ważna w AKAI mam IN i OUT SMPTE do synchronizacji ( na dużego JACK-a)
a w karcie RME FF400 jest również IN OUT do synchronizacji WORD CLOCK czy mogę w ten sposób dokonać synchronizacji ( Nie mam pojęcia jaki przewód zrobic.
Jeszcze staram sie pomyśleć troszke dalej , moze do 2 syntów z czasem dokupię blofelda , moze Dave Smith Mopho i co dalej znow bedzie brakować.
Jeszcze sprawa dosyć ważna w AKAI mam IN i OUT SMPTE do synchronizacji ( na dużego JACK-a)
a w karcie RME FF400 jest również IN OUT do synchronizacji WORD CLOCK czy mogę w ten sposób dokonać synchronizacji ( Nie mam pojęcia jaki przewód zrobic.
2176 Stereo Clone.
2176 Stereo Clone.