Nowy DAW + wielokanałowy interfejs

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
macandroll

Re: Nowy DAW + wielokanałowy interfejs

Post autor: macandroll » poniedziałek 06 kwie 2009, 14:53

V studio razem z Sonarem to sprzęt marzenie. Nie dość, że interfejs z 18 wlotami i 24 wylotami, to jeszcze sterownik midi + sprzętowy syntezator.
Tyle, że kosztuje około 4tys $, a za dodatkową kasę można go jeszcze rozbudować.
Za tą cenę można przebierać w systemach.

P.S.- nie miałem go.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 06 kwie 2009, 16:16

Tak samo VStudio 100. 8 wejść, 6 wyjść, mały mikser, sterownik, w komplecie SONAR VS. Cena około 3 tyśków, przynajmniej tak prawili na Musik Messe. Małe toto i poręczne, ale ma tylko 1 suwak zmotoryzowany. Bez patrzenia na ekran niewiele się zrobi, ale dziś jest niewiele DAWów, które bez patrzenia na ekran można obsługiwać (czy są w ogóle jakieś?)
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » poniedziałek 06 kwie 2009, 17:52

No to jeżeli ci zależy na stabilności to ja bym ci polecił RME oraz Abletona. Ableton jako jedna z niewielu aplikacji jest prawie nie do zawieszenia. a RME jest solidnym produktem i ma b.dobre stery na pokladzie...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 07 kwie 2009, 11:15

Ze sprzętem ci nie pomogę bo u mnie całość tworzy laptop i klawiatura sterująca.

DAW zawsze szukałem sobie lekkiego i funkcjonalnego. Dlatego zostałem przy Reaperze (sprawdź sam - wersja shareware jest w pełni funkcjonalna bez ograniczeń czasowych). Ma przyzwoite MIDI, elastyczny system połączeń audio między śladami, niewielkie wymagania sprzętowe, szybko się rozwija i jest stabilny (do tej pory "wywrócił" mi się tylko raz).

Awatar użytkownika
D-Star

Post autor: D-Star » wtorek 07 kwie 2009, 19:30

Chciałem jeszcze serdecznie podziękować za okazanie zainteresowanie tematem.
Mam tylko jeszcze takie pytanie: Czy, ktoś może posiada prywatne próbki dźwiękowe
(np. nagranie gitary akustycznej, czy suchego wokalu) RME FireFace 800 i Digi 003?
Suche parametry, nie przemawiają tak jak dźwięk. Z góry dziękuję, bo już bardzo mi pomogliście.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 07 kwie 2009, 22:04

...Chciałem jeszcze serdecznie podziękować za okazanie zainteresowanie tematem.
Mam tylko jeszcze takie pytanie: Czy, ktoś może posiada prywatne próbki dźwiękowe
(np. nagranie gitary akustycznej, czy suchego wokalu) RME FireFace 800 i Digi 003?
Suche parametry, nie przemawiają tak jak dźwięk. Z góry dziękuję, bo już bardzo mi pomogliście.

Pozdrawiam....
a to zadam glupie pytanie...
po otrzymaniu takiej probki co wg ciebie uslyszysz ?
jakosc przetwornikow karty ?
bo moim zdaniem glownie jakosc intrumentu, jakos muzyka, jakos pomieszczenia, jakos i ustawienie mikrofonu,

watpie aby ktos mial i ff800 i digi003 aby moc zrobic identyczna probke, zagrana identycznie 2x tak samo w tym samym polozeniu gitary wzgledem mikrofonu itd
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
D-Star

Post autor: D-Star » środa 08 kwie 2009, 14:00

Znalazłem dokładne parametry interfejsu V-Studio 700 (zapomniałem zupełnie o roland.com) i zacząłem je zestawiać z RME Fireface 800.
Jeśli dobrze to interpretuje to Frequency Response (INPUT 1-8 to MAIN OUT) - Pasmo przenoszenia w interfejsie Rolanda:
20 Hz - 20 kHz 0 dB/-2 dB (44.1 kHz, 48 kHz)
20 Hz - 40 kHz 0 dB/-2 dB (88.2 kHz, 96 kHz)
20 Hz - 60 kHz 0 dB/-3 dB (192 kHz)
20 Hz - 90 kHz 0 dB/-8 dB (192 kHz)

To wychodziłoby, że przy 192 khz zniekształcenia są nawet do 8 db? Dla porównania w RME:
Frequency response AD/DA, -0.1 dB: 5 Hz - 21,5 kHz (sf 48 kHz)
Frequency response AD/DA, -0.5 dB: < 5 Hz - 43.5 kHz (sf 96 kHz)
Frequency response AD/DA, -1 dB: < 5 Hz - 70 kHz (sf 192 kHz)

Link do pełnej specyfikacji: http://www.roland.com/products/en/SONAR_V-STUDIO_700/specs.html
Byłbym wdzięczny za pomoc w poprawnym zinterpretowaniu całości.

P.S Dowiedziałem się przypadkowo, że V-Studio 700 jest na testach w EiS i będzie recenzja w przyszłym numerze.
P.S II V-Studio 700 dostało nagrodę na MusikMesse za interfejs bodajże (konkurentem był RME)

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » środa 08 kwie 2009, 21:26

Jeśli cię stać na system V-Studio 700 ( 4400 tys euro ) to bez pytania bierz! Sonar oferuje wiele świetnych funkcji - midi wzorcowe - system posiada moduł brzmieniowy od Fantoma... poczytaj...jakość świetna, przetworniki też.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » środa 08 kwie 2009, 23:36

......Chciałem jeszcze serdecznie podziękować za okazanie zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam....
a to zadam glupie pytanie...
po otrzymaniu takiej probki co wg ciebie uslyszysz ?
jakosc przetwornikow karty ?
bo moim zdaniem glownie jakosc intrumentu, jakos muzyka, jakos pomieszczenia, jakos i ustawienie mikrofonu,

watpie aby ktos mial i ff800 i digi003 aby moc zrobic identyczna probke, zagrana identycznie 2x tak samo w tym samym polozeniu gitary wzgledem mikrofonu itd
...
nie wydaje mi sie wiekszym problemem wyslanie sygnalu zbieranego przez mikrofon na dwa odzielne interface'y
www.klub.agaton.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 kwie 2009, 14:42

d-star w parametrach które podałeś nie ma nic o zniekształceniach

opisane masz pasmo przenoszenia z podanym spadkiem w wysokości sygnału
roland ma przy 192kHz 8 decybeli mniej niż powiedzmy w środku pasma

master to jaka to cena heheh??

ODPOWIEDZ