RME 9632 jeszcze raz
RME 9632 jeszcze raz
Witam, wiem Panowie że dużo już było na temat karty RME HDSP 9632. Jednak wszystkie odpowiedzi użytkowników tej karty sprowadzały się do wychwalania jaki ma ona support, jakie sterowniki i mozliwość rozbudowy. Ja zas chcialbym się dowiedzieć na temat innej niemniej ważnej rzeczy tj. brzmienie. Ponieważ chciałbym używac jej głównie do VSTi i VST. Więc mam pytanie, jak "brzmi karta RME 9632"? Wiem że może trudno to wyrazić słowami, ale dla przykładu nie które E-Mu brzmią "ciemno", dzwięk akby zamulony - niby naturalnie, a jednak .... Czy różnica w brzmieniu między RME i E-MU (np. 1212m) jest ogromna, warta przepłacenia ok. 1000 zł?
Re: RME 9632 jeszcze raz
...Witam, wiem Panowie że dużo już było na temat karty RME HDSP 9632. Jednak wszystkie odpowiedzi użytkowników tej karty sprowadzały się do wychwalania jaki ma ona support, jakie sterowniki i mozliwość rozbudowy. Ja zas chcialbym się dowiedzieć na temat innej niemniej ważnej rzeczy tj. brzmienie. Ponieważ chciałbym używac jej głównie do VSTi i VST. Więc mam pytanie, jak "brzmi karta RME 9632"? Wiem że może trudno to wyrazić słowami, ale dla przykładu nie które E-Mu brzmią "ciemno", dzwięk akby zamulony - niby naturalnie, a jednak .... Czy różnica w brzmieniu między RME i E-MU (np. 1212m) jest ogromna, warta przepłacenia ok. 1000 zł?...
Mój kumpel pracujący chyba na esi maya gdy posłuchał mojej rme 9632 powiedział tak: jaka dynamika, jaki dół, jak to brzmi!! Mi się brzmienie podoba zwłaszcza, że przesiadałem się z SB Live. Jeżeli nie masz okazji posłuchać jak brzmi to możemy się dogadać i mogę podesłać Ci jakieś przykładowe projekty wykonane na tej karcie, ale to pisz na priv. Pozdrwiam
Mój kumpel pracujący chyba na esi maya gdy posłuchał mojej rme 9632 powiedział tak: jaka dynamika, jaki dół, jak to brzmi!! Mi się brzmienie podoba zwłaszcza, że przesiadałem się z SB Live. Jeżeli nie masz okazji posłuchać jak brzmi to możemy się dogadać i mogę podesłać Ci jakieś przykładowe projekty wykonane na tej karcie, ale to pisz na priv. Pozdrwiam
Pozdrawiam
Napiszę krótko - jak dla mnie dotąd najlepsza karta PCI w swojej klasie (2xanalog + cyfra)."Mityczny" Lynx się chowa. Także szczerze rekomenduję.
Miałem Emu1212m i teraz pracuję na Rme co prawda FF400. No i miałem te same odczucia co dwa posty wyżej: jaka dynamika jaki przekaz częstotliwości, jakie stereo!!!! Coś w tym jednak jest... Ja bym Rme brał bez dwóch zdań, jeśli Ci nie zależy na darmowym oprogramowaniu oczywiście!!!
gram, komponuję, koncertuję itp.
Dzięki za posty. Jednak dziwi mnie jedna rzecz. Przecież E-MU 1212m ma takie same przetworniki jak DIgidesign 192 Protools, ma m.in. lepszą dynamikę, lepszy stereo crosstalk od RME, a na dodatek ponoć mało rózni się brzmieniowo od Lynxa. W testach Rightmarka Audio wypada też na "Excellent". To jak to z tym w końcu jest?
...Dzięki za posty. Jednak dziwi mnie jedna rzecz. Przecież E-MU 1212m ma takie same przetworniki jak DIgidesign 192 Protools, ma m.in. lepszą dynamikę, lepszy stereo crosstalk od RME, a na dodatek ponoć mało rózni się brzmieniowo od Lynxa. W testach Rightmarka Audio wypada też na "Excellent". To jak to z tym w końcu jest? ...
Weź jeszcze pod uwagę tor audio, który ma ogromne znaczenie. Najlepiej jakbyś sam sprawdził i ocenił... Z mojej strony polecam RME.
Weź jeszcze pod uwagę tor audio, który ma ogromne znaczenie. Najlepiej jakbyś sam sprawdził i ocenił... Z mojej strony polecam RME.
gram, komponuję, koncertuję itp.
a ja jestem na bank pewien ze w slepym tescie nikt by nie zgadl ktora to rme a ktora e-mu
www.klub.agaton.pl
...a ja jestem na bank pewien ze w slepym tescie nikt by nie zgadl ktora to rme a ktora e-mu...
Z tymi dwoma to akurat nie ma żadnego problemu, bo E-MU jest ciemne, zaś RME wyświeca wszystkie szczegóły jak pod szkłem powiększającym,no i ma idealnie wyrównane pasmo. Problem to mógłby być np. z odróżneniem ESI Juli@ od M-Audio Audiophile 192.
Z tymi dwoma to akurat nie ma żadnego problemu, bo E-MU jest ciemne, zaś RME wyświeca wszystkie szczegóły jak pod szkłem powiększającym,no i ma idealnie wyrównane pasmo. Problem to mógłby być np. z odróżneniem ESI Juli@ od M-Audio Audiophile 192.
......Dzięki za posty. Jednak dziwi mnie jedna rzecz. Przecież E-MU 1212m ma takie same przetworniki jak DIgidesign 192 Protools, ma m.in. lepszą dynamikę, lepszy stereo crosstalk od RME, a na dodatek ponoć mało rózni się brzmieniowo od Lynxa. W testach Rightmarka Audio wypada też na "Excellent". To jak to z tym w końcu jest? ...
Weź jeszcze pod uwagę tor audio, który ma ogromne znaczenie. Najlepiej jakbyś sam sprawdził i ocenił... Z mojej strony polecam RME....
Tor audio, zegar itd. To że użyli tej samej kostki jako konwertera jeszcze wiosny nie czyni i w sumie jest głównie chwytem marketingowym.
Zaś co do Rightmarka, to zakładam że naprawde żadko która z obecnie produkowanych poważniejszych kart wypadnie w nim "nie Excellent". Jak dla mnie, to on już jest troche niedzisiejszy.
Weź jeszcze pod uwagę tor audio, który ma ogromne znaczenie. Najlepiej jakbyś sam sprawdził i ocenił... Z mojej strony polecam RME....
Tor audio, zegar itd. To że użyli tej samej kostki jako konwertera jeszcze wiosny nie czyni i w sumie jest głównie chwytem marketingowym.
Zaś co do Rightmarka, to zakładam że naprawde żadko która z obecnie produkowanych poważniejszych kart wypadnie w nim "nie Excellent". Jak dla mnie, to on już jest troche niedzisiejszy.