Mity o Marshallu JCM-900
Re: Mity o Marshallu JCM-900
no tak, ale Ci muzycy o ktorych wpsomniales, a wlasciwie wiekszosc z nich chyba nie ostala sie z tymi wzmakami, bo live i w studio graja na zuplenie innych rzeczach.... starych i sprawdzonych:)
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.
...no tak, ale Ci muzycy o ktorych wpsomniales, a wlasciwie wiekszosc z nich chyba nie ostala sie z tymi wzmakami, bo live i w studio graja na zuplenie innych rzeczach.... starych i sprawdzonych:)...
Tak nie jest do końca, gdyż wielu muzyków używa wielu wzmacniaczy i tych i tych nowoczesnych. Joe Satriani gra głownie na Marshallach, ale używa również wzmacniacza Peavey 5150 i Mesa/Boogie Rectifier. Ja gram na Marshallu JMP-1, ale przymierzam się do głowy Rivera Knucklehead. Jest wiele bardzo dobrych firm, ale mało popularnych w Polsce. Na całym świecie używa się Marshalli, ale również innych super wzmaków takich jak Bogner, Rivera, Mesa itd.
Tak nie jest do końca, gdyż wielu muzyków używa wielu wzmacniaczy i tych i tych nowoczesnych. Joe Satriani gra głownie na Marshallach, ale używa również wzmacniacza Peavey 5150 i Mesa/Boogie Rectifier. Ja gram na Marshallu JMP-1, ale przymierzam się do głowy Rivera Knucklehead. Jest wiele bardzo dobrych firm, ale mało popularnych w Polsce. Na całym świecie używa się Marshalli, ale również innych super wzmaków takich jak Bogner, Rivera, Mesa itd.

eeeech..... ;) i tak wszystko opiera sie na 3 konstrukcjach. Fendera, Voxa i Marshalla. Reszta firm to mniej lub bardziej udane kopie tych wzmacniaczy...... :)
...eeeech..... ;) i tak wszystko opiera sie na 3 konstrukcjach. Fendera, Voxa i Marshalla. Reszta firm to mniej lub bardziej udane kopie tych wzmacniaczy...... :)...
Widzę, że wydaje ci się, że jesteś zagorzałym tradycjonalistą.
Jednak twoja wiedza na temat sprzętu, historii i tradycji muzyki gitarowej jest znikoma i ograniczona – bez urazy.
Warto poczytać sobie coś na ten temat i zagłębić się bardziej w tym temacie.
Takie firmy jak Rivera, Peavey, Bogner, Mesa/Boogi itd. również tworzą jakże wspaniałą historię i legendę muzyki gitarowej. Żadna z tych firm nie podrabia Marshalla czy Fendera, każdy z tych piecy ma swoje jedyne niepowtarzalne i charakterystyczne brzmienie. Wiele osób uważa tak jak ty, że Marshall i Fender jest OK. a reszta to tandeta. Tylko, że najczęściej te osoby nigdy nie miał styczności z innym sprzętem, który jest często wielokrotnie droższy od poczciwego Marshalla I Fendera. Gdy po raz pierwszy w życiu miałem okazja zagrać na głowie Bogner Extacy to przeszedł mnie zimy dreszcz. Natomiast spotkanie z głową Rivera Knucklehead wywołało u mnie pożądanie, tak dobrze czytasz, pożądanie, jej posiadania. Warto zainteresować się innymi jakże wspaniałymi i kultowymi wzmacniaczami. Naprawdę warto.
Pozdrawiam serdecznie
_________
GG4021735
Widzę, że wydaje ci się, że jesteś zagorzałym tradycjonalistą.

Pozdrawiam serdecznie
_________
GG4021735
gadu-gadu 4021735
nie, nie, nie. chyba zle mnie zrozumiales;) nie uwazam, ze te nowosci to gowno... moze i to grac nawet rewelacyjnie. Ale to tak jak z gitarami... Slysze nagranie i mowie: to jest strato, tamto gibson les paul. Slysze cos nastepnego mowie - tu jest wzm. Fender a tam gra marshall... niestety te "nowe" juz nie maja tego charakterystycznego dzwieku i chyba nikt nie rozpozna co za 'nowosc' gra w jakims nagraniu.... :) Ale tak nawiasem jestem tradycjonalista. Te stare wzmaki zrobily historie muzyki w 99%... wiec... sorki, nalezy im sie to co powiedzialem :)
Pierwsze fendery byly dokladna aplikacja schematu podawanego przez producentow lamp, a pierwsze marshalle bezczelnie rzniete z bassmana
Brzmienie wyszlo jakie wyszlo, teorie na ten temat pojawily sie potem. Nowoczesne konstrukcje poza lepszym lub gorszym wykonaniem tez w zasadzie niewiele nowego moga (a raczej nie powinny powinny) wnosic, bo tak naprawde nikomu na tym nie zalezy.
BB King gra na byle czym, nie robi mu to.

Brzmienie wyszlo jakie wyszlo, teorie na ten temat pojawily sie potem. Nowoczesne konstrukcje poza lepszym lub gorszym wykonaniem tez w zasadzie niewiele nowego moga (a raczej nie powinny powinny) wnosic, bo tak naprawde nikomu na tym nie zalezy.
BB King gra na byle czym, nie robi mu to.
Prawda jest taka, ze bez roznicy Fender, Marshall czy inne wzmaki. Mi sie nigdy nie rzucalo w uszy czy ktos gra na fenderze, czy marshallu. Jak dobry gitarzysta zagra nawet na badziewnym sprzecie to i tak bedzie to brzmialo niesamowicie. Sprzet to wkoncu jedynie narzedzie:)
Pozdrawiam
Morion
Pozdrawiam
Morion
GG: 3867380 *****Gdańsk*****
...Prawda jest taka, ze bez roznicy Fender, Marshall czy inne wzmaki.
No - roznica jest, jedna trioda wiecej
, w zasadzie
No - roznica jest, jedna trioda wiecej

BB King gra na byle czym, nie robi mu to....
BB King gra ostatnio na Line 6....i co wy na to, Holdsworth też przez jakiś czas używał Yamahy DG, że o King Crimson nie wspomnę.... Może jednak kiedyś będzie taki czas, że cyfra będzie powszechnie stosowanym narzędziem pracy......a lampy zostaną dla dziwaków

Gram na gitarze
Moz˙e jednak kiedys´ be˛dzie taki czas, z˙e cyfra be˛dzie powszechnie stosowanym narze˛dziem pracy......a lampy zostana˛ dla dziwaków
...
Tylko dlaczego ta cyfra usilnie chce malpowac lampy?

Tylko dlaczego ta cyfra usilnie chce malpowac lampy?