SPL Gold Mike 2 na IGS Double Triode - warto zamienić?
SPL Gold Mike 2 na IGS Double Triode - warto zamienić?
Re: SPL Gold Mike 2 na IGS Double Triode - warto zamienić?
Witam!
podczepiam sie po zapytanie
Witam
Dokładnie wczoraj mialem mozliwosc przetestowania preampu igs'a double triode.
Nie chce się rozpisywac o gatunku muzyki który tworzymy, ale ... posiadam'preamp' presonus tube pre oraz gt vtb1 wraz z mikrofonem rode nt1000.
Jestem zadowolony z uzyskiwanej jakości i narazie więcej mi nie trzeba, a tu nagle powstaje mozliwosc wytestowania IGS od znajomego ( ktory twierdził że jego możliwości nas zabiją ) otóż .. nie zabily.
Co nie znaczy, że ten preamp jest gorszy od moich ' zabawek ' ( jak to nazywają niektórzy 'profesionaliści' ) - Odrazu prostuje, wokal brzmi lepiej, bardziej wzniośle, przejżyście.
No ale porównajmy ceny -
Średnia presonusa i SP ->500 zł, a przynajmniej 2500 zł IGS
2 tysiące za minimalną róznice ?
Pozdrawiam
- Soundscape
- Kontakt:
Pozdrawiam
...............................
Czasami te minimalne różnice decydują o końcowym brzmieniu utworu. A wtedy różnica może się okazać wręcz nieprawdopodobna.
oczywiście, że tak !
1 , 2 % to różnica przy większej ilości tracków... oczywiście kasa się zwiększa diametralnie.
PS : kupiłem DT - 2 i nie żałuję ani na moment ! tej decyzji
aczkolwiek gdybym miał kasę swobodną i więcej inncyh cennych klocków możliwe, że dla poszukania innego brzmienia kupił bym jeszcze raz SPL Gold Mike 2, ale nie za taką kasę jak wtedy dałem ! ok 4200 zł uff, tyle, że na raty podziękowania dla pewnej firmy, bo dostałem raty na dowód os.
pamiętam, że fajnie się sprawdzał SPL do akustyka , troszke zamulał przy git. el, basowej, ale i tak nie był taki zły ! na pewno jest lepszy od np ART Gold który też jest świetny a kosztuje sporo mniej.
Pozdr.
jeszcze małe sprostowanko....
w kontekscie zamiany SPL na DT nie straciłem ani jakości ani kasy
i to jest dla mnie najcenniejsze !
Pozdr.
Pozdrawiam
Tylko 2 tysiace czy az dwa tysiace? Sa ludzie, ktorzy wiecej placa za kabel, ktory naprawde nie daje nic poza iluzja, a Ty piszesz o solidnym urzadzeniu... W dodatku jakosc calego lancucha to czesto jakosc jego najslabszego ogniwa, wiec wymieniajac przedwzmacniacz nie pozbywasz sie "podpisu brzmieniowego" mikrofonu... No i warto pamietac, ze czesto jakosc ujawnia sie nie tam, gdzie sluchamy, tylko w braku problemow na kazdym etapie pracy.
- ZgibniewZiobor
Mi SPL plus AKG 414 ULS nie sprawdził się na wokalu. Ostry i cienki.
zgadza się, nic nie zastąpi ucha i wiedzy, nie mniej jednak sprzęt " lepszy " lub inaczej bardziej pasmowy i charaterny w dobrych rękach da więcej.
za to Avalon VT 737 SP i AKG C 414 ULS Tl2 świetnie zabrzmiał " jak dla mnie "