Witam,
Przez kilka miesiecy oszczedzalem swoje ciezko zarobione pieniazki by moc wymienic stary sprzet (laptop) na ktorym robilem muzyke,za pomoca programow FL Studio i Reason na nowy, zaczynajac od komputera.
Prosilbym was zatem o pomoc,byc moze wyprowadzicie mnie z bledu albo utwierdzicie w przekonaniach - nie na codzien wydaje 3000 pln - a taki jest moj budzet.Nadmienie jeszcze ze tworze gatunek Techno/Trance/Dance.
1)
Na poczatku podstawa, czyli komputer. W media markcie - saturnie - allegro widzialem komputery stacjonarne od 600 pln. W moim rozumieniu kazdy komputer ktory zostanie kupiony w tych sieciach powinien mi wystarczyc !!?? Nie jestem pewny co do systemu ktorego powinienem wybierac - pentium ? Athlon ? a moze dwu rdzeniowy? - maksymalnie chcialbym przeznaczyc 1000 pln bez monitora.
2)
Karta dzwiekowa. Jest tyle opinii co uzytkownikow. Esi Maya 2 wydaje mi sie odpowiednia.
3)
Sluchawki.Tutaj jestem niemalze pewny.Wybor padl na ATH m40fs.
4)
Mikrofon. Myslalem o MXL 990 za okolo 600 pln. Bazuje tutaj tylko na opiniach forumowiczow.
Posiadam ponadto - stary keyboard Roland E- 86 ktory bedzie mi sluzyl jako klaw. sterujaca ( juz szaleje od tego grania na klawiaturze komputerowej:) )
Digitech Vocalist 2 - i stary mikser ktory bedzie mi sluzyl jako przedwzmaczniach.
---
Tak to wyglada, a czy dobrze to wyglada to chcialbym sie od was dowiedziec. Jezeli nie chcecie sie rozpisywac wystarczy krotkie : Wszystko w porzadku,mozesz kupowac :) . Nie chce miec sytuacji w ktorej kupie jakis element nazwijmy to "studia domowego", ktory nie bedzie wspolgral z drugim. Prosto mowiac, nie chce wywalic pieniadze na cos kompletnie mi zbednego,nie chce wywalic pieniadze w bloto tylko miec male funkcjonalne "home recording studio " gdzie bede mogl sie rozwijac.
Z gory serdecznie dziekuje .