Jakość playera na Myspace?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Greench

Jakość playera na Myspace?

Post autor: Greench » środa 04 lis 2009, 17:59

Witam serdecznie. Mam problem:)

Po ukończeniu finalnym utworu i wrzuceniu go na myspace jego brzmienie (pomimo wiadomej utraty na jakości z racji zmniejszenia rozmiaru przez myspace) MIMO to wg mnie znacznie odbiega od jakości nagrań innych artystów odtwarzanych również z odtwarzacza z myspace. Pojawiają się czasem jakieś dziwne minimalnie słyszalne przy-dźwięki. Tak jakby utwór nie był spójny, jakby się rozklejał. W czym może być problem? Za słaba kompresja?

Zdaję sobie sprawę, że temat może okaże się banalny, jednak mimo to proszę o pomoc.

pozdr

Rabbeat83

Re: Jakość playera na Myspace?

Post autor: Rabbeat83 » środa 04 lis 2009, 18:11

Również się spotkałem z tym zjawiskiem, ale nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Tak w ogóle to jest na myspace jakaś informacja na temat dopuszczalnego rozmiaru i formatu pliku? Sam nigdy nic tam nie wstawiałem, ale właśnie znajomy też chcąc pochwalić się swoim kawałkiem dał mi linka, ale to co tam usłyszałem znacznie odbiegało od tego co mi później zaprezentował i nie były to zwykłe skutki zmniejszonego bitrate'u pliku mp3.

danas

Post autor: danas » środa 04 lis 2009, 18:55

Z tego co wiem, sa jakies myki na to. Chociazby wrzucanie plikow do innego odtwarzacza, a na myspace link do tegoz :) Niech sie madrzejsi wypowiedza, ale generalnie trzeba obejsc te ograniczenia jakosciowe odtwarzacza na myspace, bo nie da sie go sluchac.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » środa 04 lis 2009, 19:44

Podejrzewam właśnie, że są jakieś wytyczne co do objętości pliku i gdyby samemu przygotował odpowiedni plik to może by uniknął jakiejś podwójnej konwersji stosowanej przez odtwarzacz myspace. Jak ktoś wie co i jak to prosimy o podpowiedzi, bo też chętnie bym się dowiedział co i jak tak na przyszłość

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 04 lis 2009, 20:18

Też się z tym spotkałem i to nie wynikało z ograniczeń typu 96kbps, bo kiepskie mp3 puszczone z winampa brzmiało i tak dużo lepiej niż to samo mp3 załadowane do playera. Wydaje mi się, że jedynym wnioskiem do jakiego wtedy doszedłem był taki, że kawałek słabo zrobiłem hehe. Chyba na próbę wrzucałem jakieś dobrze zrealizowane kawałki i nie masakrowało ich aż tak jak mojego. Ale to było dawno, nie wiem jak jest teraz

richtig

Post autor: richtig » środa 04 lis 2009, 20:38

Porównałem sobie właśnie utworki słuchane z myspace i z dysku, jedyna różnica to ścięta górka, czyli najprawdopowobniej działanie mocnej kompresji mp3. Acz nie psuje to jakoś strasznie odbioru, w sensie da się słuchać :)

(Porównywałem kawałek z myspace do mp3@192kbps, vbr) 

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » środa 04 lis 2009, 22:06

Hej

Panowie czy tylko mp3 odtwarza player myspace nie odtwaza rowniez "ogg" i dlatego wasze kawalki sie "nie kleja" muzycznie, ogg to kompresja bezstratna nie tak ja mp3, dlatego te inne sa leprze, w cubusiu macie przeciez mix down do ogg to kozystajcie a nie pakujecie wszystko do mp3 i problem.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 04 lis 2009, 22:34

...

Hej

Panowie czy tylko mp3 odtwarza player myspace nie odtwaza rowniez "ogg" i dlatego wasze kawalki sie "nie kleja" muzycznie, ogg to kompresja bezstratna nie tak ja mp3, dlatego te inne sa leprze, w cubusiu macie przeciez mix down do ogg to kozystajcie a nie pakujecie wszystko do mp3 i problem.

Hej

...

Nie, chyba tylko mp3 można uploadować.

Pytanie jest takie - co w słabej produkcji może, teoretycznie, sprawiać że tego typu player będzie odtwarzał muzykę gorzej niż by to wynikało z samej kompresji do małej mp3? A może player jest neutralny, a degradacja odbywa się właśnie przy kompresji, tyle że myspace używa jakiegoś cienkiego kodeka?

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 04 lis 2009, 22:51

pamiętam że czytałem rozmowę na tym lub innym polskim forum gdzie był podany sposób zdecydowanej poprawy jakości jeśli chodzi o myspace, tylko że nie interesował mnie temat więc nie pamiętam dokładnie gdzie czytałem i jak to zrobili, ale informacja dla was - poszukajcie bo można to zrobić

(chodziło chyba o wgrywanie kawałków przez jakiś inny serwer ale nie wiem czy nie plecę bzdur teraz{#hmm})

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 04 lis 2009, 23:10

no dobra poszukałem po dawno nie odwiedzanych terenach i oto co wam znalazłem

http://www.dzwiek.org/vbulletin/showthread.php?t=2676&highlight=myspace 

[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

ODPOWIEDZ