Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Adrian4u
Kontakt:

Re: Alesis Andromeda A6 - warto kupić?

Post autor: Adrian4u » wtorek 28 lip 2009, 22:01

...
zadaj moze lepiej odrazu pytanie - szukam syntezatora z jak najmniej wyeksploatowanymi presetami..., 

synt to tylko maszyna -narzędzie same za ciebie muzyki nie robi. ... 

Bardzo trafne uwagi, popieram :). Co do virusa także Cool.

Pozdrawiam...

tak czy inaczej - goń na ebay i kupuj Z1. :P

DJ, konferansjer, zwierzę sceniczne:)

Awatar użytkownika
hwoarang

Post autor: hwoarang » środa 30 gru 2009, 10:25

Witam 

Odświeżam temat

Proszę o Waszą pomoc wyborze jakiegoś analogowego synta, początkowo chciałem zakupić Andromede ale czytając wasze opinie trochę się zniechęciłem, głównie chodzi mi o awaryjność o której wspominali różni użytkownicy i o problemach z serwisem :( ogolnie mogę przeznaczyć około 10 tyś złotych na syntezator, zastanawiałem sie nad czymś od mooga moze little phatty ? może dołożyć trochę pieniędzy i zakupic mooga voyagera ? albo DSI prophet 08 ? Chodzi mi o to ze mam juz w swoim "studio" VA jak virus, jp8000 czy microkorg i chciałbym uzupełnic swoje brzmienia jakiś analogiem, jeśli chodzi i brzmienie to szukam instrumentu na którym można wykrecić mocne bassy, ostre brzmienie, kosmiczne dźwięki do muzyki z gatunku breakbeat, dnb, i spokojniejszych elektronicznych klimatów. Bedę wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 30 gru 2009, 11:14

........jeśli chodzi i brzmienie to szukam instrumentu na którym można wykrecić mocne bassy, ostre brzmienie, kosmiczne dźwięki do muzyki z gatunku breakbeat, dnb, i spokojniejszych elektronicznych klimatów. Bedę wdzieczny za pomoc

Witam!

Wcześniej polecałem Poly Evolvera i teraz też polecę. Osobiście niestety go jeszcze nie testowałem, ale miałem pod palcami Evolvera Keyboard. Polifoniczna wersja może być jeszcze bardziej odjechana jeśli chodzi Ci o wyżej wymienione barwy. Co prawda jest to analog-cyfra, ale do dnb i breakbeat takie brzmienie mi przypasowało. Kliknij na mojego myspace-a i drugi utwór to (prócz perki) całość Evolver. Prosty kawałek, ale da Ci jakiś zarys brzmienia.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » środa 30 gru 2009, 14:19

Nie napisałeś czy ten analog ma być polifoniczny czy monofoniczny. DSI PE to zacny syntezator i do takiej muzyki jak znalazł. Jak bym miał taki budżet to kupiłbym używane, w dobrym stanie oczywiście: Little Phatty i Propheta 08 albo zamiennie za Mooga LP - Future Retro XS-a.

Awatar użytkownika
hwoarang

Post autor: hwoarang » środa 30 gru 2009, 14:45

...
Nie napisałeś czy ten analog ma być polifoniczny czy monofoniczny. DSI PE to zacny syntezator i do takiej muzyki jak znalazł. Jak bym miał taki budżet to kupiłbym używane, w dobrym stanie oczywiście: Little Phatty i Propheta 08 albo zamiennie za Mooga LP - Future Retro XS-a.
...

Dzięki za zainteresowanie. Fakt zapomniałem wspomnieć ze wolałbym polifoniczny, wiem też ze voyager odpada bo jest monofoniczny nie wiem jak moog LP bo nie widziłem nigdzie czy jest mono czy poly, dodam też że wolałbym narazie zakupić coś nowego i nie martwić się że w najbliższym czasie padnie, dlatego narazie wolałbym nie kupować niczego w stylu juno 106 itp wiem że mona kupić takie cacka odpicowane w analogia.pl ale wole narazie nie ryzykować i kupić coś co bedzię "stabilne". Co do Evolvera to wezmę go pod lupę i zobacze co potrafii, może jeszcze jakieś propozycje ?

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

Awatar użytkownika
Kobe_Tai'73

Post autor: Kobe_Tai'73 » środa 30 gru 2009, 15:08

LP i XS są mono. Jak wspominasz o mięsistych basach to ja dedykował bym te maszyny.

Posłuchaj możliwości XSa na stronie Future. Mam ten półmodularny syntezator i choć nie ma pamięci presetów i jest pracochłonny w kreowaniu brzmienia (okablowanie zewnętrzne) to rekompensuje super barwami.

Jeżeli ma być nowe to weź pod uwagę tego PE bo warto.Sam na niego odkładam ;) ..i jak będziesz go odsłuchiwał to nie zrażaj się gotowcami bo są wg mnie w większości słabe.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 30 gru 2009, 15:16

Jeżeli ma być nowe to weź pod uwagę tego PE bo warto.Sam na niego odkładam ;) ..i jak będziesz go odsłuchiwał to nie zrażaj się gotowcami bo są wg mnie w większości słabe.
...

Nie są takie złe. Faktem jest też iż Evolvery mają mocno oryginalny sound. Przewertowałem trochę tych dostępnych dziś synthów i jak dla mnie bronią się  (Evolvery) znakomicie!

2ms

Post autor: 2ms » środa 30 gru 2009, 16:37

Dzięki za zainteresowanie. Fakt zapomniałem wspomnieć ze wolałbym polifoniczny, wiem też ze voyager odpada bo jest monofoniczny nie wiem jak moog LP bo nie widziłem nigdzie czy jest mono czy poly,
...

LP = mono

[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
hwoarang

Post autor: hwoarang » piątek 01 sty 2010, 12:14

Hmm ten Poly Evolver bardzo fajny podobnie Future Retro XS oceniam narazie po demach ze stron i youtube, a co sadzicie o DSI Prophet 08 ? ma ktoś może ten syntezator i może powiedzeć coś o nim bliżej ? Jeszcze jedno pytanie bo niechce zawracać ciągle Wam głowy... to może zna ktoś  jakiś sklep w PL gdzie można przetestować "zabawki" od DSI ? ostateczna decyzję i tak muszę podjąć sam więc chciałbym  mięc możliwość własnej oceny na temat tych sprzętów

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 01 sty 2010, 13:26

...
 Hmm ten Poly Evolver bardzo fajny podobnie Future Retro XS oceniam narazie po demach ze stron i youtube, a co sadzicie o DSI Prophet 08 ? ma ktoś może ten syntezator i może powiedzeć coś o nim bliżej ? Jeszcze jedno pytanie bo niechce zawracać ciągle Wam głowy... to może zna ktoś  jakiś sklep w PL gdzie można przetestować "zabawki" od DSI ? ostateczna decyzję i tak muszę podjąć sam więc chciałbym  mięc możliwość własnej oceny na temat tych sprzętów

Pozdrawiam

Marcin "Hwoarang"

... 

Hej. Posiadam sporo klawiszy VA i analogowych i jeśli miałbym w miarę ogólnie określić brzmienie Propheta 08 to jest ono bardzo czyste , czasem wręcz o cyfrowym zabarwieniu. Brzmi potężnie na unisono. Ogromne możliwości modulacji - wysyłek , 4 seqwencery itd. Podobnie zresztą jak Evolver.

Gdybyś jednak zdecydował się na Propheta to celuj w wersję PE - Potentiometer Edition.

Unikniesz przynajmniej po części problemów z enkoderami, z którymi między inymi ja się użeram. Odbija im czasem palma i trzeba do nich zaaplikować środek do przeczyszczania kontaktów.

Jeśli szukasz polifonicznego analoga Prophet powinien idealnie się nadać. Co do staroci , wcale nie jest tak źle jak się tobie wydaje. Za naprawdę niewielkie pieniądze można złapać w pełni sprawnego i zadbanego Rolanda JX-8P często z kontrolerem PG-800. Jeden z najlepszych analogów jakie znam do brzmień typu Brass czy Pad że o basach już nie wspomnę. Na Twoim miejscu zamiast jednego drogiego syntezatora kupiłbym 2-3 tańsze np w modułach. Kupiłem nowego propheta i użeram się z enkoderami za to moje 25-30 letnie analogi śmigają aż miło.

http://www.youtube.com/watch?v=NFLFmpMnxxw   

To jest demko , które zrobiłem jakiś czas temu na prophecie. Wszystkie brzmienia wykręcone od zera. Dźwięk bezpośrednio z Pinstrumentu zdegradowany przez player na youtube .

http://www.youtube.com/watch?v=NFLFmpMnxxwhttp://www.youtube.com/watch?v=NFLFmpMnxxw

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ