...
Nowe i5 z rdzeniem Clarkdale (te z zintegrowaną kartą graficzną) mają już hyper threading. 6GB ramu w triple channel na pewno się przyda jeżeli chcesz używać sporo VSTi. Większość zwykłych wtyczek nie ma już takiego apetytu na pamięć. Główną zaletą 1366 jest większa ilość linii PCI Express, co jest bardzo ważne jeżeli chcesz grać w Crysisa na 2560x1600 i potrzebujesz płotka z kart graficznych.
W zasadzie czego nie kupisz i tak będzie dobrze, praktycznie wszystkie procesory z nowej serii Intela mają przyzwoity stosunek ceny do jakości (oczywiście nie mówię tu o najwyższych i7 za 950$)....
Cenne informacje... dziękuję bardzo! Wzbogacony intelektualnie i duchowo w wiedzę systemową od sz. Forumowiczów zamówiłem w końcu komputer:
ASRock X58 Extreme LGA (1366 socket)
Intel Core i7-920
3x 2GB 1600MHz Patriot RAM
Samsung HD753LJ 750GB, 32MB cache, SATA-II
Western Digital Caviar WD7501AALS, 750GB, 32MB cache, SATA-II
Geforce 9500 GT 1GB silent PCI-E grafika
Corsair 650W zasilacz
NOX Media II obudowa
Gateway FHD2401 LCD monitor (24", 1920x1200)
Windows 7 Home Premium 64-bit
Jeszcze tylko karta muzyczna. Chciałem M-AUDIO Audiophile 2496, ale w sklepie mi mówią, że ESI ma dużo lepsze drivery i żebym kupił np. Juli@. Jakością dźwięku się tak bardzo nie przejmuję, bo i tak mam nie najwyższej rozdzielczości monitory (KRK Rokit5 + sub), a ta karta będzie tylko do monitorowania przy miksowaniu. Ale dobre drivery to bym chciał mieć... Sam nie wiem, co wybrać.
Marcin Bruczkowski
www.marcin.bruczkowski.com