Problemy z jakością nagranego dźwięku
Problemy z jakością nagranego dźwięku
Może to coś ze złym ustawieniem karty?
Mam dobrej jakości słuchawki i odsłuchy. Kable też z wysokiej półki...
-
- Kontakt:
Re: Problemy z jakością nagranego dźwięku
...Posiadam kartę e-mu 1212m. Nagrywam na niej już parę lat, ale od jakiegoś czasu odnosze wrażenie , że dźwięk przez nią nagrany nie oddaje do końca oryginału tzn. jest bardziej płaski. Szczególnie słychać to przy zgrywaniu dobrej jakości smyków z mojego samplera. Dźwięk z samplera jest bardziej głęboki mimo iz nagrywam w 24 bitach. Szukałem już w wyszukiwarce - być może słabo... czy ktoś miał już podobny problem?
Może to coś ze złym ustawieniem karty?
Mam dobrej jakości słuchawki i odsłuchy. Kable też z wysokiej półki...
...
a jakiś mikser po drodze z samplera do emu ?
czy bezposrednio z samplera sie wpinasz do emu ?
jaki sampler ? skad masz porównanie ścieżki wychodzącej z samplera a nagranej z emu ?
moze po prostu masz przekłamanie psychiczne - sam sobie uświadamiasz ze to jest gorsze, a w cale tak nie jest ?
Nie nie mam miksera po drodze. Klawisz podłączam bezpośrednio do karty fizycznymi wejściami. Mikser mam wpięty tylko w odsłuch. Dziwne bo przy odsłuchaniu samego samplera z tego samego żródła (miksera) i później odsłuchaniu nagrania wyczuwa się róznicę. Chyba że czas przesiąść się na jakąś bardziej zawodową kartę...
...A w jaki sposób zapewniłeś, że oba porównywane źródła są słuchane na identycznym poziomie? Praktyka testów subiektywnych pokazuje, że wystarczy 0,5dB różnicy aby przy identycznych źródłach słuchacze opowiadali poezje nt tego, jakie to jedno źródło jest lepsze od drugiego....
Mam nadzieję, że to w tym problem , ale i tak mam wrażenie, że dźwięk odtwarzany po nagraniu jest jakby bardziej ostry, ma więcej górki niż sygnał z samplera.
Jednak mnie ucho nie myliło. Była włączona druga karta po wymianie systemu. I chyba coś się pogrzebało w ustawieniach sends. A tak swoją drogą jak nagrywacie audio to przestawiacie Asio na full duplex czy jedziecie na e-mu ? Jak najlepiej????
Pozdrawiam
Wybranie E-mu Asio powinno dać najniższą latencję, ale oczywiście możesz eksperymentować.
Admin usunął mój drugi post, więc jeszcze raz. Okazuje się, że to na Asio e-mu dźwięk staje się bardziej plastikowy. Gdy zaś wybiorę full duplex jest o.k. Jak myślicie co to może być?
Admin usunął mój drugi post, więc jeszcze raz. Okazuje się, że to na Asio e-mu dźwięk staje się bardziej plastikowy. Gdy zaś wybiorę full duplex jest o.k. Jak myślicie co to może być?
Jedyne, co mi przychodzi do głowy to resampling gdzieś po drodze. Np. karta jest ustawiona na 48kHz a DAW na 44.1kHz. Ale nie wiem nawet, czy takie ustawienie w PatchMix jest możliwe.
Problem jest taki ze masz sprzet ktorego nie potrafisz obsluzyc.
Skoro masz emu1212 to wszystko co odtwarzasz czy nagrywasz powinno isc wlasnie przez emu - a wiec w kazdyjm programie MASZ wybrac emu asio I NIC INNEGO !!!!
Jedyny problem z emu moze sie pojawic przy grach i ewentualnie jakis dzwiekach systemu - ale to obszedlem bardzo prosto - polaczylem karte zintegrowana za pomoca spdif do spdif in w emu - wszystkie dzwieki windowsa(i cala reszta wybierana w panelu sterowania) jest przyporzadkowana do karty zintegrowanej.Wtedy karta zintegrowana jest widoczna w patchmiksie pod spdif in.Oczywscie dla zintegrowanej ustawilem obsluge wylacznie 44.1 khz podobnie jak w emu.Synchronizacje zegara mozesz zostawic na internal albo ustawic external z spdifin tylko pamietaj ze integra musi dzialac tylko w czestotliwosci EMU(bo z automatu emu nie przelacza czestotliwosci)
Cala reszta jak DAW i tym podobne programy muzyczne korzystaja wylacznie ze sterownika ASIO EMU.Wszystko w ten sposob brzmi jak powinno brzmiec i nie mam zadnych dziwadel.
Odsluch podlaczyles pod co?musi byc podlaczony pod emu - nie wazne czy za pomoca miksera czy bezposrednio.Tak samo zrodlo ktore nagrywasz MUSI byc podlaczone pod emu.
Nie ma prawa pojawic sie cos na sluch innego chyba ze zle wybrales parametry nagrywania w programie(rozdzielczosc 24 bity i czestotliwosc taka jaka jest w patchmiksie)
ps.sory za brak polskich liter ale counter strike ubil ALT.