Marshall 50/50 czy Peavey 50/50 ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
boro

Re: Marshall 50/50 czy Peavey 50/50 ?

Post autor: boro » czwartek 06 lis 2003, 15:40

hmm a koncowka marshalla nie jest przypadkiem na el34 a peavey na el84? brzmienia troche sie roznia, szczegolnie przester... (ale co do tych lamp moge sie mylic bo dokladnych specyfikacji nie znam). El84 bardziej selektywne w srednich przesterach. EL34 w hi-gainie..
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 07 lis 2003, 00:11

DogHead, widzę, że wiesz dokładnie, jakich gratów używa Lukather, możesz coś powiedzieć o jego efektach? Co i jak?
gadu-gadu 4021735

Marceli

Post autor: Marceli » piątek 07 lis 2003, 06:15

...DogHead, widzę, że wiesz dokładnie, jakich gratów używa Lukather, możesz coś powiedzieć o jego efektach? Co i jak?...

http://www.toto99.com

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 07 lis 2003, 10:48

Quote:

http://www.toto99.com

Piękny sprzęt ma Lukather, a co najważniejsze, pięknie potrafi go wykorzystać
gadu-gadu 4021735

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 07 lis 2003, 11:45

Pie˛kny sprze˛t ma Lukather, a co najwaz˙niejsze, pie˛knie potrafi go wykorzystac´ ...

Jesli chodzi o sprzet to dokonuje czestych zmian. Sam specjalnie nie jest zaznajomiony ze sprawami technicznymi, wie tylko co chce osiagnac i na podstawie tego zestawia mu wszystko do kupy od prawie 20 lat Bob Bradshaw. Jedynymi urzadzeniami, ktorych Lukather uzywa niezmiennie od lat sa 2 szt Lexiconow PCM70.

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 07 lis 2003, 11:48

http://www.toto99.com...

Hmmm... ciekawy link. Nigdy bym nie wpadl na to ze Toto sie pisze z 99...

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 07 lis 2003, 13:06

Quote:

Jesli chodzi o sprzet to dokonuje czestych zmian. Sam specjalnie nie jest zaznajomiony ze sprawami technicznymi, wie tylko co chce osiagnac i na podstawie tego zestawia mu wszystko do kupy od prawie 20 lat Bob Bradshaw. Jedynymi urzadzeniami, ktorych Lukather uzywa niezmiennie od lat sa 2 szt Lexiconow PCM70.

Z tego, co wiem to nie jest aż tak źle z jego znajomością sprzętu i spraw technicznych. Sam decyduje o wyborze brzmienia. Niemożliwą rzeczą jest, aby komuś powiedzieć, jakie brzmienie chce się osiągnąć, a on miałby wyszukać sprzęt. Bradshaw podsuwa mu pod nos pewne rzeczy, a Lukather sam wybiera. Bradshaw pomaga mu w programowaniu itd. i czuwa, aby wszystko było podłączone jak należy. Prawdą jest to, że dużo muzyków ma przy sobie takiego „Boba”, który pilnuje, aby wszystko było zapięte na ostatni guzik.

gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
miki76

Post autor: miki76 » sobota 08 lis 2003, 10:41

stary wez zagraj na jednej koncowce a potem na drugiej pytasz o zeczy takie jak jakie spodnie masz kupic a wiec ma to grac i byc wygodne dla ciebie np. ja bym nie kupil ani peaveya ani marshala tylko np fenedra albo mese ale widzisz to kazdy gitarzysta ma myslec jak gra i ustawia brzmienie sprzet to tylko 10 % sukcesu reszta to twoja glowa i twoj pomysl a brzmnienia innych ludzi i tak w 100 % nie skopiujesz zreszta czy to jest potzrebne zeby kopiowac barzd tworczy !!!!
Muzyk, początkujący realizator (HOME RECORDING)

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » sobota 08 lis 2003, 10:58

Quote:

stary wez zagraj na jednej koncowce a potem na drugiej pytasz o zeczy takie jak jakie spodnie masz kupic a wiec ma to grac i byc wygodne dla ciebie np. ja bym nie kupil ani peaveya ani marshala tylko np fenedra albo mese ale widzisz to kazdy gitarzysta ma myslec jak gra i ustawia brzmienie sprzet to tylko 10 % sukcesu reszta to twoja glowa i twoj pomysl a brzmnienia innych ludzi i tak w 100 % nie skopiujesz zreszta czy to jest potzrebne zeby kopiowac barzd tworczy !!!!

1. Pokaż mi sklep, w którym jest jedna i druga końcówka, to chętnie pojada porównać. Człowieku my żyjemy jeszcze w tej durnej Polsce, która pcha się do Unii z dziurawymi drogami, korupcją wszędzie gdzie popadnie i beznadziejnymi sklepami muzycznymi.

2. O jakie kopiowanie ci chodzi? Nie wiem, o co ci biega.

3. Co ma wspólnego Fender z Mesą?

gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
miki76

Post autor: miki76 » sobota 08 lis 2003, 11:58

...
Quote:

1. Pokaż mi sklep, w którym jest jedna i druga końcówka, to chętnie pojada porównać. Człowieku my żyjemy jeszcze w tej durnej Polsce, która pcha się do Unii z dziurawymi drogami, korupcją wszędzie gdzie popadnie i beznadziejnymi sklepami muzycznymi.

2. O jakie kopiowanie ci chodzi? Nie wiem, o co ci biega.

3. Co ma wspólnego Fender z Mesą?

...

mialem gdzies adres na strone www taka gdzie testy wszystkiego sa znajde to ci wysle bo tam sa testy uzytkownikow wiec warto poczytac a co do wyboru marshal czy peavey wiesz jedno i drugie takie troszke jest oklepane brzmieniowo np fenderek koncowka mocy to piekne czyste barwy mysle ze niedoscignione nigdzie indziej a mesa to pop prostu trzeba lubic tem USA sound to po prostu gada super na przesterach.

a tym kopiowaniem to mowie ci zebys nie patrzyl na czym gra twoj guru gitarowy tylko zebys sam kreowal brzmnienie swoje ja np uzywam teraz bossa gt-6 ( rewelacja PODY sie chowaja) i glowy marshala lub laneya gram na czystych kanalach tych glow ( one maja tylko po jednej lampie na przedwzmacniaczu) i musze przyznac ze choc gt-6 obsluga do latwych nie nalezy to jednak brzmionka mozna produkowac prawie dowolnie jakie sie chce . I ja np. to tylko poluje na jakas koncowke mocy mesy albo fendera bo to wedlug mnie ma sound taki ze mi kopara opada

Muzyk, początkujący realizator (HOME RECORDING)

ODPOWIEDZ