System modularny - filtr
Re: System modularny - filtr
Ten interfejs ma tylko 3 pary wyjść i w dodatku na stałe przypisane ma wyjścia- miło było by mieć możliwość ustawień np. 1 x cv i 5 x gate, 6 x gate, bądż po prostu 6 x cv (z czego łatwo osiągnąć też gate) skoro jest 6 wyjść, choć dla większości zastosowań jest ok.
Nie wiem, skąd wziąłeś pomysł, że dodanie dodatkowego wyjścia CV to nie jest żaden problem, skoro już gniazdko tkwi w obudowie urządzenia. Czy naprawdę wyobrażasz sobie, że kwestia sprowadza się do ilości dziur w obudowie? A przetworniki cyfrowo/analogowe to pies?
Swoją drogą jestem ogromnie ciekaw, jak z napięcia sterującego chcesz wyciągnąć sygnał bramkujący (gate), skoro to napięcie nie zanika po zwolnieniu klawisza.
Tak, jest stosunkowo tani (choć mniej więcej w cenie Kentona Solo)
Kenton Solo ma tylko jeden kanał, kosztuje podobnie, ale tylko ignorując spore koszty wysyłki do Polski. Kenton Pro 2000 ma więcej wyjść napięciowych, ale kosztuje prawie 2x tyle.
Rynek wtórny w Polsce praktycznie nie istnieje dla tego typu urządzeń, więc późniejsza sprzedaż może sprawić niemałe kłopoty (zwłaszcza, ze ten interfejs nie ma takiej marki jak Konton czy Encore, porównując urządzenia zewnętrzne, nie moduły).
Właśnie się walnie przyczyniasz do tej sytuacji bezpodstawnie dyskredytując rodzimego producenta, który w tej samej cenie nieporównywalnie większe możliwości i funkcje dodatkowe (3 niezależne LFO, osobne portamento).
Nie wiem jak wygląda kwestia wsparcia gwarancyjnego i pogwarancyjnego. Czlowieka moze coś trafić jak będzie czekał na naprawe nie wiadomo ile. Z awaryjnością też nie wiadomo jak jest, no bo rynek mały.
Skoro nie wiesz, jak wygląda ta kwestia, to dlaczego bezpodstawnie insynuujesz, że coś jest nie tak? Dlaczego sugerujesz, że producent MCV-3 to firma-krzak, która nie zapewnia żadnego serwisu i zaraz zniknie? Przecież nie masz żadnego z nimi doświadczenia poza nieudaną wymianą maili.
Niestety trzeba brać pod uwage te szczegóły, bo w naszym kraju często nawet komunikacja mailem sprawia niektórym dostawcom kłopoty, a co dopiero jakaś naprawa. W tym kontekscie Doepfer (A190)
Wolne żarty - podajesz Doepfera jak wzorzec jakości wykonania? Akurat Doepfer jest chyba ostatnim producentem modułów syntezatorowych w kolejce o palmę solidności konstrukcji. Wystarczy popatrzeć na najtańsze gniazdka i potencjometry, których używają. Nie bez powodu ich moduły kosztują 1/2-1/3 tego co np. MOTM.
czy Analogue Systems (RS140) sa dużo pewniejsze (tyle, ze są to moduły i to na małe jacki, zajmują miejsce w obudowie- też trzeba o tym pomyśleć czy nie szkoda miejsca), o Kentonie (2000/Solo) i Encore Electronics (Expressionist) już wspominalem. Kenton w tej grupie jest zdecydowanym liderem.
Encore jest manufakturą. Kiedyś chciałem kupić u nich przesuwnik częstotliwości. Czekałem pół roku i zrezygnowałem. Kenton jest znaną i solidną marką, ale też nieźle się ceni. Nie wiem, czy to rozsądne, żeby kupować 2x droższe urządzenie z powodu logo znanej firmy i perspektywy łatwiejszej odsprzedaży. Ja bym tak nie robił.
Tu jest coś tańszego: http://www.paia.com/midi2cv.asp
A sprawdziłeś ten link?
Nie wiem, skąd wziąłeś pomysł, że dodanie dodatkowego wyjścia CV to nie jest żaden problem, skoro już gniazdko tkwi w obudowie urządzenia. Czy naprawdę wyobrażasz sobie, że kwestia sprowadza się do ilości dziur w obudowie? A przetworniki cyfrowo/analogowe to pies?
Nie nie, ja nie o tym, nie zrozumiales. Nie chodzi o zwiekszenie ilosci wyjsc. Widziałbym raczej programowalne wyjscia, ktore moga pracowac jako pitch i jako gate, zamiennie (tak jak w wymienionym wcześniej Kentonie 2000).
Swoją drogą jestem ogromnie ciekaw, jak z napięcia sterującego chcesz wyciągnąć sygnał bramkujący (gate), skoro to napięcie nie zanika po zwolnieniu klawisza.
Wystarczy switch albo generator obwiedni.
Kenton Solo ma tylko jeden kanał, kosztuje podobnie, ale tylko ignorując spore koszty wysyłki do Polski. Kenton Pro 2000 ma więcej wyjść napięciowych, ale kosztuje prawie 2x tyle.
Ma dokladnie 5 x 2 wiec i kosztuje 2 razy tyle, potwierdzając, ze nie są to tanie urządzenia.
Właśnie się walnie przyczyniasz do tej sytuacji bezpodstawnie dyskredytując rodzimego producenta, który w tej samej cenie nieporównywalnie większe możliwości i funkcje dodatkowe (3 niezależne LFO, osobne portamento).
Nie, ja napisalem jakie były moje doświadczenia z tą manufakturą. To nie ja dyskredytuję, tylko rynek. Ponieważ sam prowadzę firmę, wiem co oznacza jak klient musi czekać dłużej niż tydzień na odpowiedź. Przykro mi bardzo, ale mam doświadczenia z większościa producentów takich systemów i *nigdy* nie czekałem na odpowiedź na maila dłuzej niż kilka godzin (głownie przez różne strefy czasowe).
Skoro nie wiesz, jak wygląda ta kwestia, to dlaczego bezpodstawnie insynuujesz, że coś jest nie tak? Dlaczego sugerujesz, że producent MCV-3 to firma-krzak, która nie zapewnia żadnego serwisu i zaraz zniknie? Przecież nie masz żadnego z nimi doświadczenia poza nieudaną wymianą maili.
Właśnie napisałem, że nie wiem i nie insynuuję, tylko dzielę się obawami. Nie napisałem, że firma nie zapewnia serwisu i że zniknie, napisałem jedynie, że trudno jest określić awaryjność i responsywność serwisu w tym zakresie, co siłą rzeczy powoduje jakieśtam obawy.
Wolne żarty - podajesz Doepfera jak wzorzec jakości wykonania? Akurat Doepfer jest chyba ostatnim producentem modułów syntezatorowych w kolejce o palmę solidności konstrukcji. Wystarczy popatrzeć na najtańsze gniazdka i potencjometry, których używają. Nie bez powodu ich moduły kosztują 1/2-1/3 tego co np. MOTM.
Nie. Wymyślasz teraz. Nie napisałem, ze Doepfer to wzorzec wykonania, bo ze wszystkich modułów, które użytkuję te są najmniej solidniej wykonane, bez wątpienia, to bardzo budżetowe klocki. Odnosiłem się do jakości serwisu i szybkości rozwiązywania problemów. Mam bardzo dobre wrażenie jeśli chodzi o współpracę w zakresie serwisu z Doepferem, choć od ponad roku nie musiałem z niego korzystać.
Encore jest manufakturą. Kiedyś chciałem kupić u nich przesuwnik częstotliwości. Czekałem pół roku i zrezygnowałem. Kenton jest znaną i solidną marką, ale też nieźle się ceni. Nie wiem, czy to rozsądne, żeby kupować 2x droższe urządzenie z powodu logo znanej firmy i perspektywy łatwiejszej odsprzedaży. Ja bym tak nie robił.
Manufakturą jest większość producentów tego rodzaju sprzętu. Rzeczywiście, z Encore się rożnie współpracuje, jak sprzętu nie ma to nie ma, niemniej odpowiadają na maile błyskawicznie. Co do Kentona, płacisz dwa razy tyle, za prawie dwa razy tyle wyjść przy czym 3x2 wyjśćia są w pełni programowalne.
A sprawdziłeś ten link?...
A co z nim jest nie tak ? u mnie działa :D
Byłbym zapomniał:
Te spore koszty wysyłki do Polski do 18 funtów. Niewiele więcej niż 20 euro z thomanna. Z Encore to inna sprawa. Tu koszty wysyłki będą dużo wyższe bo do tego dochodzi cło i VAT. Sam transport to kilkdziesiąt dolarów. Niemniej w europie zdarzają się używane egzemplarze.
Tak jak pisałem wcześniej możliwości i funkcje dodatkowe to nie wszystko (zwłaszcza, że z Kentonem już nie jest tak nieporównywalnie lepiej). Najistotniejszą jednak rzeczą jest szybkość działania interfejsu, co niestety nie dane było mi sprawdzić odnośnie MCV3. A testowałem sporo urządzeń tego typu wraz z kwantyzerami (gdzie mamy doczynienia z konwersja A/D i D/A) bardziej i mniej znanych znanych producentów. Proszę mi uwierzyć, że nawet Ci najbardziej znani potrafią narobić błędów w oprogramowaniu mikroprocesorów na tyle, że urządzenia potrafią się nie wyrabiać generując w specyficznych przypadkach bardzo dziwne efekty. Diabeł tkwi w szczegółach, niestety.
Ale napisałeś to tak, jakby to było pstryknięcie palcem. Przecież od liczby wyjść CV zależy liczba scalonych przetworników C/A, które muszą te wyjścia obsługiwać, czyli koszt urządzenia! Nie bez kozery konwertery wielokanałowe są wielokrotnie droższe od jednokanałowych.
Wystarczy switch albo generator obwiedni.
Ale niby jak???
Przecież na wyjściu CV pojawia się napięcie stałe proporcjonalne do numeru klawisz i utrzymuje się jako stałe aż nie przyjdzie następny komunikat note-on, wtedy następuje zmiana na wyższe lub niższe (albo wcale nie następuje zmiana, jeśli znów przyciśnięto ten sam klawisz). Skoro to napięcie pozostaje niezmienione po zwolnieniu klawisza to niby jak miałbyś wykryć ten moment obserwując to napięcie? To kompletnie nielogiczne. Nie da się z jednego gniazdka obsłużyć równocześnie tych 2 funkcji, bo są wzajemnie sprzeczne.
Ma dokladnie 5 x 2 wiec i kosztuje 2 razy tyle, potwierdzając, ze nie są to tanie urządzenia.
Owszem, ale tylko na 2 gniazdkach ma dokładne przetworniki, a sam wcześniej napisałeś, że dokładność jest jednym z wymogów, na które zwracasz uwagę.
Nie, ja napisalem jakie były moje doświadczenia z tą manufakturą. To nie ja dyskredytuję, tylko rynek. Ponieważ sam prowadzę firmę, wiem co oznacza jak klient musi czekać dłużej niż tydzień na odpowiedź.
A jakim prawem wydajesz uogólniające sądy o tym, jak rynek weryfikuje, skoro masz tylko jedno swoje nieudane doświadczenie? E-mail akurat nie jest niezawodnym sposobem komunikacji. Skąd wiesz, czy nie odpowiedziano od razu, a mail nie został wycięty przez filtr antyspamowy? A jeszcze kwestia serwisu - czy naprawdę uważasz, że łatwiej jest naprawić uszkodzone urządzenie wysyłając je za ocean niż u rodzimego producenta?
Przykro mi bardzo, ale mam doświadczenia z większościa producentów takich systemów i *nigdy* nie czekałem na odpowiedź na maila dłuzej niż kilka godzin (głownie przez różne strefy czasowe).
Ja też mam doświadczenia i niestety są bardzo różne. Encore bardzo długo nie odpowiada, zwłaszcza jak już dostanie Twoje pieniądze. To jest zresztą typowa bolączka firm-manufaktur zza oceanu. Jak już zamówisz i zapłacisz, to czekaj frajerze. Dlatego wcale nie uważam, że kupowanie u takiego niszowego producenta, który nie ma oficjalnego dystrybutora w kraju to jest dobre rozwiązanie.
A co z nim jest nie tak ? u mnie działa :D
Jeśli u Ciebie działa, to zwracam honor, ale czemu do diaska u mnie nie działa, to nie mam pojęcia. Inne strony PAiA się otwierają, ta notorycznie nie.
Owszem, ale tylko na 2 gniazdkach ma dokładne przetworniki, a sam wcześniej napisałeś, że dokładność jest jednym z wymogów, na które zwracasz uwagę.
Aha, i jeszcze jedno. Konwertery Doepfera mają zaledwie 8-bitowe przetworniki C/A. Wiesz jaka jest dokładność tego? Błąd stroju może sięgać 20 centów.
Przecież na stronie Tomka są także telefony! Kolego, Tobie też linię urwało?
...A testowałem sporo urządzeń tego typu wraz z kwantyzerami (gdzie mamy doczynienia z konwersja A/D i D/A) bardziej i mniej znanych znanych producentów. Proszę mi uwierzyć, że nawet Ci najbardziej znani potrafią narobić błędów w oprogramowaniu mikroprocesorów na tyle, że urządzenia potrafią się nie wyrabiać generując w specyficznych przypadkach bardzo dziwne efekty. Diabeł tkwi w szczegółach, niestety...
To akurat trudno nie przyjąć do wiadomości. Natomiast fakt, że tak odpuściłeś MCV3, i tylko przez to, że konstruktor raptem nie odpowiedział na maila, podając przy tym inne kontakty (w tym telefoniczne!) mocno źle o Tobie świadczy.
Co do Doepfera, to rację ma kolega MB. Ostatnie "wynalazki" tej firmy pod względem zastosowanych elementów, w tym prostych we/wy to nawet już nie porażka, a normalnie wręcz dramat

[addsig]
Ale niby jak???
Ano tak, ze są przełączniki (w postaci modułów), które reagują na pojawienie się napięcia na wejściu i wtedy przełączają np ścieżkę zygnału bądź swój stan.. EG fakt, wymaga innego sygnału bramkującego, niemniej w czym jak czym ale w systemie modularnym tego jest pod dostatkiem.
16 bit na dwóch parach, 12 bit na pozostalych 3, 12 bit w zupełności wystarcza do bramkowania, zwłaszcza że w większości przypadków bardziej przydatny jest sygnał gate niż pitch (stąd uważam, że wyjścia powinny być programowane na dowolną funkcjonalność). Mcv3 ma 12 bit. Dokładność dokładnością ale szybkość działania jest jakkolwiek ważniejsza, a tej nie mogę sprawdzić w Mcv3.
A jakim prawem wydajesz uogólniające sądy o tym, jak rynek weryfikuje, skoro masz tylko jedno swoje nieudane doświadczenie? E-mail akurat nie jest niezawodnym sposobem komunikacji. Skąd wiesz, czy nie odpowiedziano od razu, a mail nie został wycięty przez filtr antyspamowy?
A jakim prawem Ty wydajesz osądy jak nie wiesz jak było. Po pierwsze stosuj takie same zasady do wszystkich, a nie wybiórczo- innym jakoś maili nie wycina filtr antyspamowy. Po drugie mail jednakowoż dotarł, a opóźnienie nie wynikało z antyspamu tylko z opieszałości delikatnie mówiąc (a i tak powtarzam- okazało się że musiałbym czekać około miesiąca, co dla mnie było wtedy nieakceptowalne). A jak to mówią pierwsze wrażenie jest najważniejsze :D.
Ja też mam doświadczenia i niestety są bardzo różne. Encore bardzo długo nie odpowiada, zwłaszcza jak już dostanie Twoje pieniądze. To jest zresztą typowa bolączka firm-manufaktur zza oceanu. Jak już zamówisz i zapłacisz, to czekaj frajerze. Dlatego wcale nie uważam, że kupowanie u takiego niszowego producenta, który nie ma oficjalnego dystrybutora w kraju to jest dobre rozwiązanie.
No widzisz, bo trafiłeś z tym Encore, ja z nimi mam dobre relacje. Jakbyś miał do czynienia z COTK to byś wiedział, że Encore nie wypada wcale źle. Ale są zupełnie odmiennie pracujące firmy jak STG czy Synthesizers.com zza oceanu, w przypadku ktorych serwis i obsługa klienta mógłyby być wzorem dla innych.
Tak czy inaczej odchodzimy od tematu. Dyskutowanie o urządzeniu którego nikt z nas nie miał w ręku nie ma sensu. Ja nie twierdzę że Mcv3 jest złym urządzeniem, bo Tomek Kubiak na pewno ma doświadczenie i wie co robi. Twierdzę natomiast, że jest je dużo trudniej sprzedać na rynku wtórnym (jeszcze takowego nie widziałem na jakichkolwiek serwisach czy w ogłoszeniach). W tym kontekście jego niska cena może okazać się nie być wcale niska w momencie decyzji o odsprzedaży.
O jakim "pojawieniu się napięcia" piszesz? Przecież napięcie na wyjściu CV nie znika, ono jest cały czas.
16 bit na dwóch parach, 12 bit na pozostalych 3, 12 bit w zupełności wystarcza do bramkowania, zwłaszcza że w większości przypadków bardziej przydatny jest sygnał gate niż pitch (stąd uważam, że wyjścia powinny być programowane na dowolną funkcjonalność). Mcv3 ma 12 bit. Dokładność dokładnością ale szybkość działania jest jakkolwiek ważniejsza, a tej nie mogę sprawdzić w Mcv3.
Do bramkowania nie jest potrzebny ŻADEN przetwornik C/A. To jest tylko jeden bit wypuszczany z mikroprocesora, odpowiednio kluczujący źródło napięcia stałego. Czy naprawdę nie rozumiesz, że jeśli w konstrukcji urządzenia nie ma przetwornika podłączonego do danego wyjścia, tylko idzie jeden bit, to się nijak nie wyczaruje na tym wyjściu napięcia CV z rozdzielczością 16-bitową? To nie jest kwestia widzimisię programisty procesora, tylko konstrukcji urządzenia. To tak samo jakbyś chciał, żeby samochód nagle zaczął fruwać, bo przecież wystarczy mu zmienić oprogramowanie. Nie wystarczy.
A jakim prawem Ty wydajesz osądy jak nie wiesz jak było. Po pierwsze stosuj takie same zasady do wszystkich, a nie wybiórczo- innym jakoś maili nie wycina filtr antyspamowy. Po drugie mail jednakowoż dotarł, a opóźnienie nie wynikało z antyspamu tylko z opieszałości delikatnie mówiąc (a i tak powtarzam- okazało się że musiałbym czekać około miesiąca, co dla mnie było wtedy nieakceptowalne). A jak to mówią pierwsze wrażenie jest najważniejsze :D.
Ja nie wydaję osądu, jak było. Sam o tym opowiedziałeś. Ja krytykuję Twoje bardzo brzydkie zachowanie - publicznie obsmarowujesz krajowego producenta oferującego atrakcyjny produkt z rozbudowanymi możliwościami za atrakcyjną cenę. Na jakiej podstawie? Na podstawie pierwszego wrażenia, jak sam bez żenady przyznajesz. Dodam jeszcze, że na podstawie irracjonalnych uprzedzeń, bo niestety argumenty, jakie podałeś nie są merytoryczne.
- heathenichaer
Czy znacie jakieś fora w temacie systemach modularnych ? ...
Tu masz kopalnię wiadomości i maniaków www.muffwiggler.com/forum/
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3
To akurat trudno nie przyjąć do wiadomości. Natomiast fakt, że tak odpuściłeś MCV3, i tylko przez to, że konstruktor raptem nie odpowiedział na maila, podając przy tym inne kontakty (w tym telefoniczne!) mocno źle o Tobie świadczy.
Chwileczkę bo usiłujesz z czarnego zrobić białe. Źle o mnie świadczy to, ze chciałem kupić urządzenie a olał mnie sprzedawca ? A chciałem kupić. Tak się składa, że równocześnie wysłałem maile do dwóch innych dostawców. Jakimś cudem udało się, że urządzenie innej firmy znalazło się u mnie na biurku zanim otrzymałem odpowiedź od polskiego dostawcy. A Dlaczego ? Bo tam mnie nikt nie olał. Akurat jak ktoś podaje kontakt mailowy obok telefonicznego w zakładce kontakt na swojej stronie www, to oczekuję, że ten kontakt jest tak samo ważny jak telefon. I tu nie ma co deliberować. Dawno skończyły się czasy, że klient był intruzem. Teraz wygrywa ten, kto jest w stanie szybciej sprostac wymaganiom klienta. Proste.