Jaki wirtualny syntezator zabrzmi jak MidiBox SID?

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Jaki wirtualny syntezator zabrzmi jak MidiBox SID?

Post autor: KAFEL » sobota 08 maja 2010, 00:33

Oprócz quadraSID wypróbuj jeszcze :

SE64, Quantum 64, 64 Pro, basic 64, Odo's Dr.Sid, Pure6581

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » sobota 08 maja 2010, 00:45

...
Jakiś czas temu znalazłem w sieci fenomenalne urządzenie o nazwie MidiBox SID. Jak dla mnie, czyli dla osoby która jest zafascynowana psychedelic trance z początku lat 90-tych dźwięk tego synta jest genialny. http://www.ucapps.de/midibox_sid.html <--- Posłuchajcie proszę "Lead Engine" oraz "Bassline Engine". Już poszukuję jakiejś osoby, która podjęła by się złożenia dla mnie tego cuda (może Wy koledzy znacie kogoś kto by się tym zajął? :) ), ale w międzyczasie poszukuję wtyczki najlepiej AudioUnit która taki dźwięk wyda. Próbowałem się QuadraSID ale to nie to. Zbyt zimny i suchy dźwięk wydaje tej virtual. Może ktoś z Was wie na jakiej wtyczce uzyskać taki śliczy dźwięk? 

Z góry wielkie dzięki :) ...

Sprawdz Chipsound

http://www.plogue.com/?page_id=43

http://www.youtube.com/watch?v=DtuDzPoUsPc

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » niedziela 09 maja 2010, 11:34

...
...
Jakiś czas temu znalazłem w sieci fenomenalne urządzenie o nazwie MidiBox SID. Jak dla mnie, czyli dla osoby która jest zafascynowana psychedelic trance z początku lat 90-tych dźwięk tego synta jest genialny. http://www.ucapps.de/midibox_sid.html <--- Posłuchajcie proszę "Lead Engine" oraz "Bassline Engine".

Przede wszystkim zauważ, że ten DIY syntezator ma kilka róznych silników brzmieniowych. Akurat Lead engine i Bassline engine pochodzą z dwóch odmiennych. Lead leci z generatorów a'la SID, których wiele emulacji znajdziesz tutaj:

http://woolyss.com/chipmusic-plugins.php

A bassline z generatora a'la TB303 - do wyboru masz TBL Bassline, D16 Phoscyon (www.d16.pl) i wiele innych...

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 10 maja 2010, 10:33

Przede wszystkim zauważ, że ten DIY syntezator ma kilka róznych silników brzmieniowych. Akurat Lead engine i Bassline engine pochodzą z dwóch odmiennych. Lead leci z generatorów a'la SID, których wiele emulacji znajdziesz tutaj:

http://woolyss.com/chipmusic-plugins.php

A bassline z generatora a'la TB303 - do wyboru masz TBL Bassline, D16 Phoscyon (www.d16.pl) i wiele innych......

"Silniki" to tylko oprogramowanie sterujące baterią SIDów w ten czy inny sposób. O brzmieniu decyduje tu właśnie ten układ.

Może ktoś z Was wie na jakiej wtyczce uzyskać taki śliczy dźwięk? 

Jeżeli chcesz mieć to charakterystyczne brzmienie z syntezatora SID to możesz kupić C64 i do niego MSSIAH.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 10 maja 2010, 12:07

Siemka, konstrukcje oparte na Midiboxach nie są na sprzedaż tak ogólnie, ale indywildualnie rozstrzyga to autor oprogramowania (myślę, że da się to dogadać). Mam do odpalenia v.2 z 8 sidami, kwestia dogadania ceny. Skontaktuj się ze mną jeśli chcesz to omówimy sprawę i wtedy puszczę zapytanie o zgode na sprzedaż. Nigdy o tym (o sprzedaży) nie myślałem, ale z braku miejsca przestałem używac wogóle hardwareowych syntków. Stąd też mój novation supernova 2 trafił do działu ogłoszenia, i równiez z tego powodu mógłbym oddac w dobre ręce sida, ale za rozsądne pieniądze. Mam wersję 2 z 8 sidami z panelem ręcznie struganym w sklejsce - nie jest to rewelacja, ale chodzi, ekran VFD (2*20) itd. Dla siebie (żeby trzymać w szafie) mam v.1 z wbudowanym od razu MBFM. To tyle szpanuWink, bo i tak jestem zafascynowany miksowaniem InTheBox. Oczywiście czuć różnicę na plus w przypadku sida w porównaniu do emulacji, ale dla mnie na moim etapie ważniejsza jest ogólna sprawność tworzenia utworów, brzmień itd.to tak tytułem wyjaśnienia.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 11 maja 2010, 11:12

Tylko jest jedno ale. Musiałbym targać ze sobą monitor do C64 a tujż spora niewygoda :)
...

Eee tam - C64 ma przecież wyjście TV. Kupujesz 7-calowy TV LCD z marketu i jedziesz

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » wtorek 11 maja 2010, 16:41

...... Tylko jest jedno ale. Musiałbym targać ze sobą monitor do C64 a tujż spora niewygoda :) ... 
Eee tam - C64 ma przecież wyjście TV. Kupujesz 7-calowy TV LCD z marketu i jedziesz ...

HEHE :D pomysł ciekawy :) Ale i tak już tacham ze sobą lapka, 2 kontrolery, interface i słuchawki. Jak bym miał prawko i samochod to luz ale jak nie mam.... no cóz... i tak już plecak mam duuuuży :)...

Z tego co zrozumiałem to MISSAH jest na "kartidżu" co oznacza, że program uruchomi się zaraz po starcie komputera. Jeżeli tak to nie potrzeba nawet telewizora - wszystko załatwia MIDI (o ile masz jakieś "wolne gałki" w tych kontrolerach których używasz). Warto wypytać producenta o szczegóły (czy sterowanie MIDI działa z miejsca czy może trzeba coś załączyć w programie).
Na koniec (tylko dla czystości sumienia) dodam jeszcze, że należy pamiętać iż MISSAH nie przeskoczy ograniczeń układu SID co do ilości głosów (3) i nie wiem czy oferuje jakieś dodatki typu programowe LFO i inne takie. Więc potencjał kreacji brzmienia jest z pewnością zdecydowanie mniejszy niż w MIDIbox. Ale z drugiej strony, sam zakup niezbędnych elementów do budowy tego cacka może znacząco przekroczyć cenę MISSAH+C64, a robocizna też będzie swoje kosztować.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ