UPS line interactive - symulowana fala sinusoidalna

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD

UPS line interactive - symulowana fala sinusoidalna

Post autor: DJOZD » wtorek 18 maja 2010, 22:33

Witajcie.

Mam doczynienie z UPS'em  Line interactive, gdzie w instrukcji pisze że sygnał na wyjściu to symulowana fala sinusoidalna.

O ile wiem że aproksymowana sinusoida nie nadaje sie do zasilania odbiorników innych niż komputer czy monitor LCD (z zasilaczami impulsowymi), to czym różni sie symulowana ?  Jak daleko jej w rzeczywistości do czystej sinusoidy którą produkują zasilacze online?

Chodzi mi głównie o to że chce podłączyć pod UPS'a nie tylko komputer i LCD, ale również monitory odsłuchowe, interfejs audio i premapy. Głównie jako zabezpieczenie przed przepięciem.

Czy mogę to zrobić w przypadku UPS'a z takim prądem na wyjściu?

Bede wdzięczny za wskazówki.

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: UPS line interactive - symulowana fala sinusoidalna

Post autor: DJOZD » środa 19 maja 2010, 09:52

Które urządzenia studyjne można wogóle podłączyć do takie UPS'a line interactive, zeby im nie zaszkodzić?  Słyszałem że niektóre zasilacze komputerowe z aktywnym PFC moga mieć problem ze schodkową sinusoidą.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 19 maja 2010, 10:57

UPS off-line jest gorszym zabezpieczeniem antyprzepięciowym od dobrej listwy. Bez uziemienia swoją drogą nawet listwa jest nie specjalnie zabezpieczeniem.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 19 maja 2010, 13:14

...UPS off-line jest gorszym zabezpieczeniem antyprzepięciowym od dobrej listwy. Bez uziemienia swoją drogą nawet listwa jest nie specjalnie zabezpieczeniem.... 

Ok, a patrząc pod kontem  samego zasilania sprzętu w przypadku chwilowego braku zasilania (po to zeby calość nie zrobiła wielkiego BUM kiedy prądu nie ma przez 3 sek), można podłączyć reszte sprzętu? Ktoś to juz testował jak to działa na takim line interactive? (off-line nazywasz line interactive rozumiem?)

Moze Monter by sie wypowiedział, on jest świetnym elektronikiem.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 19 maja 2010, 13:16

No i czy jest wogole jakaś różnica pomiedzy symulowaną falą sinusoidalną i aproksymowaną sinusoidą?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 19 maja 2010, 16:33

Ja Ci odpowiem na podstawie własnego doświadczenia. Mam tutaj Mustek LCD 400W nie pamiętam dokładnie jaki model.

Nie raz pracowałem offline z włączonym laptopem, korgiem radias, korgiem m3, i monitorami Fostex pm1mk2. Przez rok nic się nie stało a średnio raz w miesiącu tak "pracuje"a dokładnie to ostatnie poprawki i zapis obecnego stanu. Na wsi to raz prąd jest a raz go nie ma.

Jeśli chodzi o stacionarke to mam zasilacz 550W no i nie odpala co jest oczywiste.

Tak nawiasem, wiedz że generalnie o ile antyprzepięciowo się spełni o tyle "anty-piorunowo" to już na pewno nie.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » czwartek 20 maja 2010, 21:02

...Jestem żywo zainteresowany rozwojem tematu bo wczoraj przez "krótkotrwały brak sieci" będę musiał przeinstalowywać system
Mam zamiar podłączyć APC Smarta 1000 i przez to przepuszczać zasilanie. Wiadomo przecież, że roztropnie jednak mieć UPS-a, i myślę, ze wszyscy maja.
Jaki jest najlepszy do nagrywania? ON-line? ...

Tez jestem ciekaw. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 21 maja 2010, 11:17

Cóż, niewiele jest tak naprawde dobrych informacji na temat UPS'ów przy współpracy ze sprzętem studyjnym.

Oczywistym jest że zasilacze on-line są najlepsze bo odcinają elektrcznie od sieci z gniazdka i stanowią jedyne źródło zasilania. Do tego generują czystą sinusoide. Ale są drogie.

Są równiez zasilacze line-interactive które również generują czystą sinusoide, ale też są drogie.

Natomiast mnie interesuje czy w pojęciu symulowana fala sin jest czymś różnym od quasi-sin i jaki sprzęt studyjny mógłby byc tym zasilany np. ze względu na rodzaj zasilania który akceptowałby taki sygnał.

Moze jest ktoś na tym forum kto juz testował taki układ i wie że pewne rodzaje urządzenia mogą działa na takim UPS'e (np. monitory studyjne, lub preampy).

Tutaj ciekawy link  http://www.ups.hg.pl/UPS%20zasilacz%20awaryjny.htm

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 21 maja 2010, 12:20

Dlaczego interesuje mnie ta symulowna fala sin. Ponieważ mam taki UPS (wcale nie tak drogi) gdzie w dokumentacji jest napisane że sygnał jest właśnie taki, a dla na przykład UPS line interactive dla serwerów CyberPower UPS OR1000 również ma napisane cos podobnego, z dopiskiem że dzięki temu możebyc stosowany dla wszelkich odbiorników. Lekkie zamieszanie i niech sie wypowie jakaś mądra głowa elektrniczno-techniczna i rozjasni temat. Smile

ODPOWIEDZ