Karta muzyczna

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
public-c

Karta muzyczna

Post autor: public-c » czwartek 13 lis 2003, 19:30

Mam do wyboru SB audigy2 zs platinium pro albo terratec ews 88d co wybrać i dlaczego?

Awatar użytkownika
qen

Re: Karta muzyczna

Post autor: qen » czwartek 13 lis 2003, 22:38

...Mam do wyboru SB audigy2 zs platinium pro albo terratec ews 88d co wybrać i dlaczego? ...

weź terrateca...

dlaczego ? - poszukaj opinii na temat karty Audigy w wyszukiwarce postów froum, całekiem niedawno był poruszany temat...więc nie powiesz że chcesz poznać "świeże" opinie... ;)

Osobiście nie kupiłbym SB'ka - już za samą nazwę ....no chyba że jako sterownik interfesju MIDI

pozdr

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 13 lis 2003, 23:09

......Mam do wyboru SB audigy2 zs platinium pro albo terratec ews 88d co wybrać i dlaczego? ...

weź terrateca...

dlaczego ? - poszukaj opinii na temat karty Audigy w wyszukiwarce postów froum, całekiem niedawno był poruszany temat...więc nie powiesz że chcesz poznać "świeże" opinie... ;)

Osobiście nie kupiłbym SB'ka - już za samą nazwę ....no chyba że jako sterownik interfesju MIDI

pozdr

...

hehe - i tu popełniasz błąd... A właściwie kilka:

1. EWS88D z wejściowych złączy mają TYLKO cyfrowe (ADAT)

2.Karty SB nie mają interfejsów MIDI, chyba że serii Platinum lub Platinum eX

Takim stwierdzeniem jak Twoje wprowadzasz pytającego w błąd. Kupi kartę ze złączami ADAT bo ktoś mu zasugerował na Forum, żeby z tych dwóch kart nie brać karty SB. Jak piszesz, to zajmij się merytoryczną stroną.

mógłbym pisać więcej, ale mi się nie chce

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Slavecky

Post autor: Slavecky » piątek 14 lis 2003, 00:23

ups, sorka za to powyżej (nie lubie IE)

(...)hehe - i tu popełniasz błąd...

2.Karty SB nie mają interfejsów MIDI, chyba że serii Platinum lub Platinum eX.........(...)

Ty również wprowadzasz w błąd... Karty z serii Sound Blaster zawsze miały i mają interfejs midi. Konkretnie port do gier po podłączeniu specjalnego kabla (30zł) staje się portem MIDI. Całkiem funkcjonalnym.

Nie polecam kart SB dlatego, że nie jest to dobra propozycja dla muzyka. Szumy, beznadziejne sterowniki(no chyba że sainstalujesz KX'y) i problemowa praca na niektórych płytach głównych. Atutem SB Audigy jest to, że ma on złącze FireWire. Są przecież interfejsy które obsługują ten standard (tylko trochę kosztują), a wtedy wszystko idzie po cyfrze. Z tego co wiem to działa. Pozdrovionka

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 14 lis 2003, 00:38

...ups, sorka za to powyżej (nie lubie IE)

(...)hehe - i tu popełniasz błąd...

2.Karty SB nie mają interfejsów MIDI, chyba że serii Platinum lub Platinum eX.........(...)

Ty również wprowadzasz w błąd... Karty z serii Sound Blaster zawsze miały i mają interfejs midi.

## nieprawda - mają jeden z ELEMENTÓW interfejsu, ale nie mają KOMPLETNEGO interfejsu MIDI. Wiem, co piszę - link do mojego artykułu:

Artykuł o interfejsach MIDI

Konkretnie port do gier po podłączeniu specjalnego kabla (30zł) staje się portem MIDI. Całkiem funkcjonalnym.

## też nieprawda... Próbowałeś kiedyś wysyłać dużeilości komunikatów włącznie z SySexami? Zapycha się, jak jasna anielka

Nie polecam kart SB dlatego, że nie jest to dobra propozycja dla muzyka. Szumy, beznadziejne sterowniki(no chyba że sainstalujesz KX'y)

## ciekawe... Zatrzymałeś się na etapie kart Live! A co do jakości:

wyniki pomiarów Audigy2 ZS Platinum Pro

i problemowa praca na niektórych płytach głównych.

## żart. Bardziej problematyczny jest Terratec :)

Atutem SB Audigy jest to, że ma on złącze FireWire.

## jest to zaleta - fakt. Nawet podłączałem MOTU 828 mkII - działa, aż miło ;)

Są przecież interfejsy które obsługują ten standard (tylko trochę kosztują), a wtedy wszystko idzie po cyfrze. Z tego co wiem to działa.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 14 lis 2003, 09:09

Nie będe się rozpisywał.

Zeby nie było, że popełniam błąd - poczytaj sobie o kartach muzycznych TUTAJ...sprawdź sobie czy karta ma to wszystko czego potrzebujesz - a później wal na forum o ewentualne opinie...

jak chces z terratec' a to polecam Terratec Phase 28 ewentualnie w tej cenie kupisz coś od M-Audio albo ESI...

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 14 lis 2003, 10:08

Osobiście nie kupiłbym SB'ka - już za samą nazwę ....

Miałem na myśli to, że Creative Labs nie specjalizuje się aż tak bardzo w produkcji sprzętu profesjonalnego...nawet jeśli ta ZS PRO jest udaną pozycją - to i tak nie ufam tej firmie (to moje osobiste zdanie). Przekonałem się na własnej skórze (a raczej zawiodłem), że wszystkie te przecudne wartości wypisane złotymi literkami na pudełku - często nie pokrywają się ze stanem faktycznym ;) Miałem Audigy - ok działała...ale...hm...stery do bani - niby jest ASIO II, ale...poza tym przetworniki A/D słabe....ponoć to wszystko jest niby poprawione w ZS PRO....ale - osobiście dziękuję już za produkty tej firmy...nie chce się naciąć po raz drugi...Na twoim miejscu kupiłbym coś od ESI lub M-Audio...Moją opinię już znasz ;) Mam nadzieję że nie wprowadzam Cie w błąd ;)

POZDR

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » piątek 14 lis 2003, 13:19

Określ się dokładnie - czego oczekujesz ? To są bardzo różne karty - mają swoje zalety i wady. A opinie z góry coś przekreślające to sam sobie przemyśl.

Awatar użytkownika
muscato

Post autor: muscato » piątek 14 lis 2003, 14:14

z innej beczki

od pary tygodni przewalalem forum, wszystkie strony dystrybutorów i producentó, stronki uzytkowników i magazynów specjalistycznych - w poszukiwaniu, oczywiście karty dźwiękowej, naważniejsze były conajmniej 2*in analogowe i midi interfejs, poszukałem, pogrzebałem i wybrałem terratec jeden z bazyjących na chipie envy EWS88 phase 26 /28 dmx6fire..zadowolony zaczałem dobierać komponenty i co PC został złożony wporzo ale niestety brak kart mnie napotkał, ponoć dystrybutor terrateca na PL padł, w adiofactory jakoś długo nie mogliśmy znaleźć osoby coby nam sprzedała terra..... dalej poszukałem OK ide po esi albo m-audio, ale nie...bo sklep czynny maja wtedy kiedy ja pracuje,nie no to juz amatorka jest ostawiłem to i w 2h miałem SB Audigy 2ZS pro,

jak zaczne ją męczyć to popisze co nieco

jak na razie to ma wszystko czego potrzebuje a nawet więcej :)) zobaczym sie, a tym którzy gadają coś o fatalnych właściwościach kart creativa i innych tzw. budżetowych zalecam umieszczenie od razu jakie mieli odsłuchy ze tak dobrze je poznali, i na jakich płytach i z jakimi procesorami pracowały

pozdrawiam

ZenG
residance - warsaw
destination - space

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » piątek 14 lis 2003, 19:07

a tym którzy gadają coś o fatalnych właściwościach kart creativa i innych tzw. budżetowych zalecam umieszczenie od razu jakie mieli odsłuchy ze tak dobrze je poznali, i na jakich płytach i z jakimi procesorami pracowały

pozdrawiam

ZenG...

uppsss -to chyba do mnie ;)

Płyta MSI K7N2 - L Delta + DDR 400 MHz, windows 2000

Masz rację w zależności od zasstosowań - może ona spisywać się całkiem nieźle... Jak powyżej pisałem - miałem przez jakiś czas |AUDIGY Platinium, byłem zadowolony z niej (a szczególnie dlatego że ją kupiłem używaną okazyjnie). Lecz gdy moje wymagania wzrosły, cóż...Aczckolwiek da się pracować na tej karcie....mimo wszystko osobiście bym już drugi raz w SB kasy nie pakował...wolałbym dołożyć ok 100 zł i kupić np: waveterminala 192X, ale oczywiście to zależy od zastosowań...

Swoją drogą - ciekaw jestem opinii "muscato" na temat ZS Pro ;)

ODPOWIEDZ