Windows 7 - najwydajniejsza wersja dla DAW

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
mst

Re: Windows 7 - najwydajniejsza wersja dla DAW

Post autor: mst » poniedziałek 28 cze 2010, 17:34

Dzieki za informację. To chyba kupie home x64. Po co mi zabawki sieciowe?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 29 cze 2010, 18:19

Wielowątkowość, wielordzeniowośc a wieloprocesorowośc to różne rzeczy więc nie mieszjacie

wielowątkowość obsługuje kazdy system Windows(no może prócz WIN 1.0)

wielordzeniowość bodajże każdy na jądrze NT (2000,2003,xp)

Wieloprocesorowość to już do zobaczenia w microsofcie - serwerowe i ultimate /visty/7 napewno z ograniczeniami do ilości procesorów(vista/7 bodajże tylko 2 procesory - NIE RDZENIE!!!)

FIRE

Post autor: FIRE » wtorek 29 cze 2010, 20:43

...
Wielowątkowość, wielordzeniowośc a wieloprocesorowośc to różne rzeczy więc nie mieszjacie

wielowątkowość obsługuje kazdy system Windows(no może prócz WIN 1.0)

wielordzeniowość bodajże każdy na jądrze NT (2000,2003,xp)

Wieloprocesorowość to już do zobaczenia w microsofcie - serwerowe i ultimate /visty/7 napewno z ograniczeniami do ilości procesorów(vista/7 bodajże tylko 2 procesory - NIE RDZENIE!!!)
...

Czyli procek Pentium III, pod Windows 98 będzie obsługiwał wielowątkowość, czy tak?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 29 cze 2010, 21:40

Czyli procek Pentium III, pod Windows 98 będzie obsługiwał wielowątkowość, czy tak?

...

Jeżeli masz na myśli wielozadaniowość/multitasking to jak najbardziej. Nie zależy to od procesora tylko od systemu.  Systemy domowe juz  w latach 80 były wielozadaniowe. Potrafiły uruchomić wiele aplikacji w jednym czasie. Wielowątkowość kojarzy się z architekturą Pentiumów 4 HT, które posiadając jeden fizyczny rdzen potrafiły wykonywać dwa zadania w jednym cyklu procesora (tak jak dwa rdzenie). Ztąd dwa wątki. Nowsze Intele również bywają wielowątkowe.  (To tak mniejwiecej)

PIII może co najwyżej wykonywać w jednym wątku wiele różnych zadan jeden po drugim (a od tego który ważniejszy są priorytety przydzielane dla procesów).

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 01 lip 2010, 15:09

Witam serdecznie!

Mam Windowsa 7 Home pRemium i jestem bardzo zadowolony, Cubase, transwer projektów itp. bez problemów.

Mam jednak mały problem z Instalacją ILoka, do wtyczek EW. Po istalacji obu plików ze strony Iloka, nadal ich strona nie wykrywa na moim kompie oprogramowania od klucza. Sprawdziłem też, czy być może antywirus nie blokuje sygnału i okazało się, że jednak nie. Może popełniam jakiś błąd podczas instalacji, ale wszystko robię według wskazówek i próbowałem już kilku sposobów, ale się nie udało. Za wszelkie sugestje i podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Bardzo Was proszę o pomoc.

Serdecznie pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

danarasz

Post autor: danarasz » poniedziałek 11 paź 2010, 16:26

...
Używam Windows 7 Pro 64 i jak na razie mam mieszane uczucia. Ciągle wracam do XP. No bo np. w Cubase 6 kodowanie i zapis pliku ok 600 MB Wav do MP3 w Windows 7 trwa - 1 min 27 sek, podczas gdy na tym samym komputerze na Win XP trwa to tylko 18 sek. Nie działa  klawiatura MIDI w podwójnej klawiaturze Prodikeys DM.  Z lepszych wiadomości to ta, że działa karta EMU 1820m na ostatnich sterownikach.

danarasz

Post autor: danarasz » poniedziałek 11 paź 2010, 16:29

...
...
Używam Windows 7 Pro 64 i jak na razie mam mieszane uczucia. Ciągle wracam do XP. No bo np. w Cubase 6 kodowanie i zapis pliku ok 600 MB Wav do MP3 w Windows 7 trwa - 1 min 27 sek, podczas gdy na tym samym komputerze na Win XP trwa to tylko 18 sek. Nie działa  klawiatura MIDI w podwójnej klawiaturze Prodikeys DM.  Z lepszych wiadomości to ta, że działa karta EMU 1820m na ostatnich sterownikach.
...

Sorry, chodziło o Wavelab 6.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 11 paź 2010, 19:28

kodowanie i zapis pliku ok 600 MB Wav do MP3 w Windows 7 trwa - 1 min 27 sek, podczas gdy na tym samym komputerze na Win XP trwa to tylko 18 sek.

Godzinny plik wav do mp3 w 18 sekund? Hmmm...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 12 paź 2010, 10:33

...

Jakiś mega potwór komputer. Ale czy nie poprzestawiles czegoś w kodeku ze jest taka roznica? 

Ja w Samplitude wystarczy ze przeocze jedną opcję w konfiguracji kodeka i roznica czasu kodowania zmienia się nawet o 400%. Jakościowo tego tak nie czuć, ale za to czasowo. hmm..

danarasz

Post autor: danarasz » wtorek 12 paź 2010, 20:53

...

...

Jakiś mega potwór komputer. Ale czy nie poprzestawiles czegoś w kodeku ze jest taka roznica? 

Ja w Samplitude wystarczy ze przeocze jedną opcję w konfiguracji kodeka i roznica czasu kodowania zmienia się nawet o 400%. Jakościowo tego tak nie czuć, ale za to czasowo. hmm..

...

Raczej nic nie przestawiałem. Wczytywałem plik Wav 612 MB do Wavelaba 6, a potem kazałem go zapisać jako MP3, niczego nie ruszając, bo chciałem porównac Win7 i XP. Wychodził plik MP3 wielkości ok 55 MB, ok. 56 min. muzyki. Sam byłem zdziwiony taką różnicą czasu, więc sprawdziłem wielokrotnie. Najlepszy wynik, to 15, 8 sek. a Win 7 -  87 sek., czyli ok 5 razy wolniej. Robiłem to samo na różnych dyskach, bo myślałem że może szybkość dysku ma wpływ, ale nie. Ponieważ zgrywam swoje stare płyty i kasety, więc dużo tego robię i taka różnica czasu dyskwalifikuje na razie WIN 7. A komputer to Core 2 Duo podkręcone do 3,2 GHz. Ponadto jest wiele innych problemów z Win 7 (dużo wtyczek nie działa, pomocniczych programików itp.),  więc nie widzę na razie zysku w przechodzeniu na Win 7, jeśli ktoś nie posiada programów 64 bitowych. Wavelab 6 jest 32 bitowy, więc pewnie dlatego działa wolniej na Win7 64. Co innego Cubase 5, który można zainstalować w wersji 64 i chodzi dużo szybciej.

ODPOWIEDZ