Przeróbka keyboardu na klawiaturę sterującą

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
psysutra

Przeróbka keyboardu na klawiaturę sterującą

Post autor: psysutra » niedziela 11 lip 2010, 19:27

Witam wszystkich.

Od roku zalega u mnie nieużywany Keyboard C.Giant M-10 otrzymany w prezencie. Niestety prezent jest totalnie nietrafiony prócz jednej kwestii- zawiera w sobie port USB i MIDI Out dzięki czemu mogę go wpiąć w lapa bądź w inny instrument (w tym przypadku Plugiator). Niestety jest to zbyt duże bym mógł go pomieścić na biurku i na LiveAct się to specjalnie nie nada...

Owe toto wygląda następująco:

http://store.streetlife-music.com/media/images/popup/A047238_2.jpg

Właśnie dumam jak jasny gwint- co by można zrobić z tym fantem?

Z elektroniki jestem niestety głąb kapuściany i się boję, że to po prostu uszkodzę.

Druga myśl na przeróbkę polega na tym: odkręciłbym płytę czołową a od niej całe bebechy, zaizolował, wrzucił do środka a na to miejsce zostałaby przykręcona cienka płyta ze sklejki i mógłbym wtedy na tym sobie spokojnie postawić laptop i interfejs.

Bardzo mile widziałbym tutaj wypowiedź JankoMuzykanta, gdyż wiem że on dość się zna na tych klockach. Tak samo jak innych którzy mogą tutaj poczestować radą.

Pozdrawiam

Stay Psychedelic People!

Radomir

Re: Przeróbka keyboardu na klawiaturę sterującą

Post autor: Radomir » poniedziałek 12 lip 2010, 00:11

Nie żebym nie chciał doradzić ale po pierwsze to nie wiadomo o co Ci wogóle chodzi a po drugie, czytając o pomysłach typu "sklejka i zaizolowanie" lepiej sobie wogóle dać z tym spokój i oddać to do zabawy biedniejszym dzieciakom.Calkiem powaznie teraz mówię.
Mniej poważnie to odkręciłbym płytę czołową a od niej całe bebechy, zaizolował i wrzucił do środka sporych rozmiarów petardę i na to miejsce (już po eksplozjii) wstawiłbym małą, zgrabną klawiaturę sterującą (np. Axiom 25).

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 12 lip 2010, 10:10

...Nie żebym nie chciał doradzić ale po pierwsze to nie wiadomo o co Ci wogóle chodzi a po drugie, czytając o pomysłach typu "sklejka i zaizolowanie" lepiej sobie wogóle dać z tym spokój i oddać to do zabawy biedniejszym dzieciakom.Calkiem powaznie teraz mówię.
Mniej poważnie to odkręciłbym płytę czołową a od niej całe bebechy, zaizolował i wrzucił do środka sporych rozmiarów petardę i na to miejsce (już po eksplozjii) wstawiłbym małą, zgrabną klawiaturę sterującą (np. Axiom 25)....

Jeśli o takiego Axioma mnie wielce ekszpercie zasponsorujesz to skorzystam z Twojej rady
I niestety nie mam komu oddać, bo zrobiłbym to z chęcią.
Stay Psychedelic People!

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 12 lip 2010, 12:22

...Mniej poważnie to odkręciłbym płytę czołową a od niej całe bebechy, zaizolował i wrzucił do środka sporych rozmiarów petardę i na to miejsce (już po eksplozjii) wstawiłbym małą, zgrabną klawiaturę sterującą (np. Axiom 25)....

Nie wolno niszczyć instrumentów, bo potrafią się one odegrać za swoje

...I niestety nie mam komu oddać, bo zrobiłbym to z chęcią...

Można np. wysłać go na mój koszt do naszej redakcji. Szybko znajdę dla niego zacne miejsce.

Osobiście zrobiłbym dla niego coś w rodzaju półki pod którą można by go wsadzić tak, aby wystawała tylko sama klawiatura.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Radomir

Post autor: Radomir » poniedziałek 12 lip 2010, 12:32

Jest takie powiedzenie, które tutaj pasuje, że z g...a bata się nie ukręci i choćby nie wiem jak Ci tutaj doradzali w tej sprawie to ostatecznie skończy się na wywaleniu tego samograja do kosza:)
Nie wiem jakiej rady oczekujesz ale z góry ukłony w stronę tego, który podejmie się wyzwania i poda Ci w punktach co i jak miałbyś zrobić.
Zwyczajnie wymyśl sobie jakiś plan, wprowadź go w życie i ewentualnie pokaż fotki po zakończeniu prac.
Chętnie ocenię rezultaty!:)

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 12 lip 2010, 12:43

Osobiście zrobiłbym dla niego coś w rodzaju półki pod którą można by go wsadzić tak, aby wystawała tylko sama klawiatura. ...

Dobra myśl!

Stay Psychedelic People!

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » poniedziałek 12 lip 2010, 14:50

...

Osobiście zrobiłbym dla niego coś w rodzaju półki pod którą można by go wsadzić tak, aby wystawała tylko sama klawiatura. ...

Dobra myśl!...

Obkój ścianę w salonie by były cegły wyeksponowane. Powieś i podświetl halogenkami. mozesz jeszcze kilka pociągnięc ze spraja zrobić dla lepszego efektu albo...

...ddaj biednym dziecią. z domu dziecka albo w biedniejszej rodzinie;)

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » poniedziałek 12 lip 2010, 17:03

Na twoim miejscu wystawiłbym to na alledrogo i mysle ze za 350 zeta to sprzedasz a za te kase można smiało kupić przyzwoitą klawiaturkę np CME - na 100% mobilniejsza, ładniejsza i pewnie wygodniejsza niż ta zabawka.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 12 lip 2010, 17:13

...Na twoim miejscu wystawiłbym to na alledrogo i mysle ze za 350 zeta to sprzedasz a za te kase można smiało kupić przyzwoitą klawiaturkę np CME - na 100% mobilniejsza, ładniejsza i pewnie wygodniejsza niż ta zabawka.... 

20 złotych wydałem na samo wystawianie tego klawisza, za głupią stówkę tego nikt kupić nie chciał...

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 12 lip 2010, 18:38

Ciężko będzie, bo klawiatura zmatrycowana ''po ichniemu'' więc bez cięcia połączeń na płytce pewnie nie obejdzie się. Poza tym chyba ta klawiatura w ogóle jest dość marna więc raczej nie warto...

Pozostaje zbierać na najtańszą ''prawdziwą'' klawiaturę albo... awangarda - im gorsze brzmienia, tym ciekawszy przebój... Da, da, da... :)
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

ODPOWIEDZ