tworzenie studia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
TeeR

Re: tworzenie studia

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 15:26

...
na samym początku chcę napisać, że moje pytanie zabrzmi banalnie dla niektórych ale po przekopaniu setek postów na różnych forach nadal nie mam odpowiedzi...

od niedawna zajmuję się nagrywaniem (jestem w trakcie tworzenia amatorskiego studia)

chcę zakupić bramkę szumów ale nie wiem czy można ją podłączyć w taki sposób gdy:

wokale, giatary, klawisze, i inne bajery podłączone są do mixera następnie międzt mixerem a podłączeniem do komputera chcę umieścić bramkę szumów tylko jak i czy tak można w ogóle ?

mam więcej tego typu pytań, może gdyby ktoś znalazł czas i ochotę mógłby napisać do mnie na gg (nr 4844932) i mi pomóc... z góry dzięki ;)...

Musisz mieć dużo bramek. I wpinać je między wszystkie urządzenia a także między mikser i mokrofon. Pamiętaj o specjalnej bramce między komputerem a monitorem (znajdziesz na Allegro). Czy ja dobrze zrozumiałem, że masz tylko jeden mikser?!

Kup jeszcze 2 miksery i z 17 bramek i na start do studia masz wszystko :)

TeeR

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 15:58

Nikt nie powiedział, że będzie tanio :/ Bramki kosztują.

Jak podłączyć. Jak chcesz PRO to nie używaj kabli z wtyczkami tylko porozkręcaj obudowy i wlutuj kable w wewnętrzną stronę gniazd zaraz pod obudową. Nie stracisz wtedy na jakości przy podłączeniach. Tylko pamięta nie rób tego pod napięciem! Najlepiej użyj specjalnej lutownicy parowej (zapytaj w sklepie elektronicznym). Jeszcze raz pamiętaj o odłączeniu prądu od urządzeń.

Jak studio na użytek własny to wystarczą 2 miksery. Jak super pro to 3-4.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 18 sie 2010, 16:08

:-D

Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Radomir

Post autor: Radomir » środa 18 sie 2010, 16:13

Czasami już nie wiem gdzie się kończy poważna dyskusja a gdzie zaczynają żarty:)

Radomir

Post autor: Radomir » środa 18 sie 2010, 16:15

Chodziło mi o te bramki, bo wszędzie trąbią, że rozsądne minimum to jednak 25sztuk...:)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 18 sie 2010, 16:37

...
Nikt nie powiedział, że będzie tanio :/ Bramki kosztują.

Jak podłączyć. Jak chcesz PRO to nie używaj kabli z wtyczkami tylko porozkręcaj obudowy i wlutuj kable w wewnętrzną stronę gniazd zaraz pod obudową. Nie stracisz wtedy na jakości przy podłączeniach. Tylko pamięta nie rób tego pod napięciem! Najlepiej użyj specjalnej lutownicy parowej (zapytaj w sklepie elektronicznym). Jeszcze raz pamiętaj o odłączeniu prądu od urządzeń.

Jak studio na użytek własny to wystarczą 2 miksery. Jak super pro to 3-4....

Komus tu chyba baba w nocy nie dala:)

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » środa 18 sie 2010, 17:04

Kolego robia Cię jak młodego. Nie wynika to jednak z braku ich wiedzy, tylko z jej nadmiaru. Czasami palma odwala. ;)

ps.
Co Ty masz za mixer? Z portem USB? Z FW? I do czego Ty chcesz używać tej bramki w tym swoim studio?

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 19 sie 2010, 07:58

...
Kolego robia Cię jak młodego. Nie wynika to jednak z braku ich wiedzy, tylko z jej nadmiaru. Czasami palma odwala. ;)

ps.
Co Ty masz za mixer? Z portem USB? Z FW? I do czego Ty chcesz używać tej bramki w tym swoim studio?

Nie znasz się to się nie wtrącaj :/ Z portem FW lub USB to może być laptok a nie mikser.

ODPOWIEDZ