Odszumienie!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mysza

Odszumienie!

Post autor: mysza » piątek 14 lis 2003, 20:29

Mam minutowy fragment pewnego nagrania a capella ktore potrzebuje doprowadzic do stanu "uzywalnosci"!Probowalem zrobic to w CEP ale za bardzo "wali" teraz cyfra!Czy moglby mi ktos pomoc i po kolezensku doprowadzic ten fragment do porzadku?!Prosze pilne!!!!
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
kk

Re: Odszumienie!

Post autor: kk » piątek 14 lis 2003, 20:53

A jak odszumiałeś? Jaką miałeś wartość Noise Reduction Level? Jak z innymi parametrami? Może nie trzeba odszumiać na 100% tylko jakiś tam szum może zostać, a będzie i tak maskowany przez inne instrumenty. Próbowałeś też zmienić charakterystykę odszumiania (np. odszumić ponad powiedzmy 10 kHz, a to co niżej zostawić, jak jest?)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » piątek 14 lis 2003, 21:13

Wlasnie nie odszumialem na 100 %!Generalnie robilem prawie wszystko(wedlug mojego mniemanja) a rezultat mi sie nie podoba!

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » piątek 14 lis 2003, 21:55

Cooledit 2000 i PRO 1.0 odszumiaja BARDZO ŚREDNIO. CEP 2.0 odszumia b.dobrze, a najlepiej to chyba Sound Forge! Sprobuj!
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 14 lis 2003, 21:56

...Wlasnie nie odszumialem na 100 %!Generalnie robilem prawie wszystko(wedlug mojego mniemanja) a rezultat mi sie nie podoba!...

Czasami lepsze wyniki niż CEPem (ten gorszy) lub SF Noise Reduction (ten lepszy) uzyskiwałem za pomocą "prostackiego" Steinberg DeNoisera... :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 14 lis 2003, 22:36

A poniewaz trzeba probowac roznych metod, to cos, co chyba kazdy ma: Nero. Moze nie pomoze, ale czemu nie sprobowac.

Awatar użytkownika
kk

Post autor: kk » piątek 14 lis 2003, 23:41

Naprawdę mocno zaszumiony ten wokal musi być ;) Ja także użwyam czasami CEP2.0, czasami używałem Denoisera z Wavelaba, ale np. jeszcze można spróbować np. któregoś z tych: http://proaudio.republika.pl/literatura.htm . A tak pozatym, to naprawdę nie idzie znaleźć kompromisu pomiędzy ilością szumów a "cyfrowym posmakiem" tegoż wokalu?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Andrzej1

Post autor: Andrzej1 » sobota 15 lis 2003, 00:36

...Mam minutowy fragment pewnego nagrania a capella ktore potrzebuje doprowadzic do stanu "uzywalnosci"!Probowalem zrobic to w CEP ale za bardzo "wali" teraz cyfra!Czy moglby mi ktos pomoc i po kolezensku doprowadzic ten fragment do porzadku?!Prosze pilne!!!!...

Spróbuj wejść na stronę www.waves.com zarejestrować się i pobrać z tamtąd program demo który jest w pełni funkcjonalny przez dwa tygodnie ten program to Waves Restoration Bundle potrafi on z zaszumionym nagraniem zrobić cudo polecam

Awatar użytkownika
twist21

Post autor: twist21 » sobota 15 lis 2003, 00:41

jest jeszcze jedno wyjście - tniesz wysokie częstotliwości, a potem dajesz na exciter - czesem wypada nieźle.. podobno. sam jeszcze tego nie robiłem Jeżeli spróbujesz to zawiadom mnie o efekcie;-)

Pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 15 lis 2003, 10:49

Wlasnie jestem w trakcie pobierania dema Waves Restoration!Przetestuje i powiadomie Was o wynikach....mam nadzieje ze bedzie lepiej niz po CEP Pozdrawiam

ODPOWIEDZ