Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Sergey_Nevone
autor: Sergey_Nevone » środa 25 sie 2010, 09:36
Jestem tu nowo zarejestrowanym, (lecz starym czytelnikiem ESI'a) dlatego na początku chciałbym Wszystkich serdecznie powitać!
Jakiś czas temu M-Audio wypuściło na rynek nowe klawiatury Axiom'a, link: http://www.m-audio.com/products/en_us/Axiom61New.html
Cena producenta zdecydowanie zawyżona, gdyż spokojnie można kupić na zagranicznych stronach za 399$
Moje pytania: Czy ktokolwiek miał przyjemność mieć jakikolwiek kontakt z tą maszynką? Najbardziej zależy mi na jakości klawiszy, czy są takie jak w "jedynce" czy jednak w tym temacie zostało coś poprawione? Czy zniknął efekt klejących się klawiszy? i wreszcie pytanie które nie daje mi spokoju - Jak logicznie można wytłumaczyć to, iż MK2 ma niższa cenę od serii PRO skoro ma to wszystko, a nawet więcej (ulepszony system Direct link)?
Poważnie myślę nad zakupem tej sterki, ale jednak chciałbym wymagać od niej więcej niż od starszych klawaitur od M-Audio
Jeśli ktoś miałby jakieś namiary na polski sklep z tą klawiaturką to również byłbym wdzięczny.
Mam nadzieję że nie złamałem żadnego regulaminu forum:)
Dziękuję i pozdrawiam
Sergiej
[addsig]
-
richtig
autor: richtig » środa 25 sie 2010, 11:57
Gdzieś (bodajże na e-muzyk.net.pl) była dość obszerna informacja o nowych Axiomach. Z tego co pamietam od Pro różnią się klawiaturą, na pewno wyświetlaczem i też trochę funkcjami. Poza tym (chyba) pro są aluminiowe, a reszta plastikowa
www.myspace.com/pchelki
-
Sergey_Nevone
autor: Sergey_Nevone » środa 25 sie 2010, 13:34
Dzięki wielkie!
na E-muzyk faktycznie znalazłem artykuł, jednak nie ma tam nic o samej klawiaturze ani o materiałach wykorzystanych.
Dziękuję bardzo za odpowiedź i zachęcam do wypowiadania się nt. Axiom MkII
Pozdrawiam!
-
Redakcja
autor: Redakcja » środa 25 sie 2010, 14:53
...Czy ktokolwiek miał przyjemność mieć jakikolwiek kontakt z tą maszynką? Najbardziej zależy mi na jakości klawiszy, czy są takie jak w "jedynce" czy jednak w tym temacie zostało coś poprawione? Czy zniknął efekt klejących się klawiszy?...
Tego jeszcze nie wiemy. Jak tylko ten kontroler będzie dostępnym w naszym kraju natychmiast się za niego "weźmiemy". Tym bardziej, iż osobiście jestem mocno zadowolonym posiadaczem jego pierwszej wersji, będzie więc można łatwo porównywać je 1:1
...Jak logicznie można wytłumaczyć to, iż MK2 ma niższa cenę od serii PRO skoro ma to wszystko, a nawet więcej (ulepszony system Direct link)?
DirectLink jest pochodną mocno zaawansowanego systemu HyperControl zastosowanego w wersji Axiom Pro. Coś mi jednak szepce za uszami, iż o wiele bardziej praktyczną z punktu widzenia mało zaawansowanego w MIDI użytkownika. Sprawdzę to w wolnej chwili. Tym bardziej, iż akurat mam koło siebie kontroler M-Audio Oxygen w którym zastosowano ten system po raz pierwszy. Póki co więcej info na temat tego systemu znajdziesz na stronie
Music Info (polskiego dystrybutora).
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
blanko
Moje pytania: Czy ktokolwiek miał przyjemność mieć jakikolwiek kontakt z tą maszynką? Najbardziej zależy mi na jakości klawiszy, czy są takie jak w "jedynce" czy jednak w tym temacie zostało coś poprawione? Czy zniknął efekt klejących się klawiszy? i wreszcie pytanie które nie daje mi spokoju - Jak logicznie można wytłumaczyć to, iż MK2 ma niższa cenę od serii PRO skoro ma to wszystko, a nawet więcej (ulepszony system Direct link)?
Ja mam Axioma Pro i nie kleją mi się klawisze więc wątpię aby to znów wprowadzili :)
-
Sergey_Nevone
autor: Sergey_Nevone » środa 25 sie 2010, 21:52
Dziękuję Wam za odpowiedzi!
Jeśli chodzi o Music Info to do nich nawet dzwoniłem rano, ale nie uzyskałem jakiś konkretnych odpowiedzi, wszystko pewnie za sprawą tego, iż za wcześnie jest jesszcze na jakiekolwiek konkrety.
Bardzo mnie ciekawi ta klawiatura, M-Audio jakby czytało mi w myślach, jeśli chodzi o design - Nowy ma wszystko to, co brakowało mi w starszych seriach, może jedynie pitche mi mniej podeszły, chociaż taki syntezatorowo-oldschoolowy styl też jest fajny :)
Dziękuję za zaangażowanie!
Pozdrawiam
-
Redakcja
autor: Redakcja » czwartek 26 sie 2010, 09:15
... M-Audio jakby czytało mi w myślach, jeśli chodzi o design - Nowy ma wszystko to, co brakowało mi w starszych seriach, może jedynie pitche mi mniej podeszły, chociaż taki syntezatorowo-oldschoolowy styl też jest fajny :)...
Masz rację. W nowej wersji moje najwyższe uznanie budzi przesunięcie wyświetlacza do pozycji centralnej. Poprzednie jego usytuowanie nie było najszczęśliwsze. Co do pokręteł Pitch i Modulation uważam to za znacznie bardziej uniwersalne rozwiązanie niż jeden zintegrowany drążek z automatycznym powrotem do pozycji centralnej.
[addsig]
-
Sergey_Nevone
autor: Sergey_Nevone » czwartek 26 sie 2010, 13:06
Masz rację. W nowej wersji moje najwyższe uznanie budzi przesunięcie wyświetlacza do pozycji centralnej. Poprzednie jego usytuowanie nie było najszczęśliwsze. Co do pokręteł Pitch i Modulation uważam to za znacznie bardziej uniwersalne rozwiązanie niż jeden zintegrowany drążek z automatycznym powrotem do pozycji centralnej. ...
Otóż właśnie to! wycentrowany wyświetlacz jest bardzo dużym atutem - lubie mieć pewną symetrie.
Mam jeszcze takie nietypowe pytanie, czy ktoś z posiadaczy Axioma mógłby odmierzyć i podać mi dokładne wymiary JEDNEGO białego klawisza? (Jeśli podacię wymiary czarnego to też się przyda ;) )
Dziękuję i pozdrawiam!
-
Redakcja
autor: Redakcja » czwartek 26 sie 2010, 14:45
...czy ktoś z posiadaczy Axioma mógłby odmierzyć i podać mi dokładne wymiary JEDNEGO białego klawisza? (Jeśli podacię wymiary czarnego to też się przyda ;)...
Wow..., poczekaj do jutra. Dostaniesz wymiary co do 0,1mm.
Ale w sumie ciekawe po co Ci takie info?
[addsig]
-
Sergey_Nevone
autor: Sergey_Nevone » czwartek 26 sie 2010, 15:06
Wow..., poczekaj do jutra. Dostaniesz wymiary co do 0,1mm.
Ale w sumie ciekawe po co Ci takie info? ...
O, Super, byłbym bardzo wdzięczny :)
Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia chyba, jestem fanem klawiatur Yamahy, szczególnie serii SY, gdzie są długie, klasyczne, 14 cm klawisze. W klawiaturach sterujących różnie to bywa, np. w Behringerach (tych szarych, modelu nie pamietam) klawisze mają 13.1cm (prawie 1cm różnicy!) Albo ja nie jestem normalny albo po prostu mocnym wzrokowcem, chociaż myślę że na grę ma to również przełożenie.
Fakt faktem nie ma co porównywać tych klawiatur. Szkoda że producenci klawiszowych kontrolerów taką małą uwagę przywiązują do jakości tego co najważniejsze - klawiszy.
Czekam na wymiary klawiszy z niecierpliwościa! i oczywiście o jakiekolwiek nowe informacje dot. Axioma mkII :)
Dziękuję i pozdrawiam!