Pickup i skrzypce...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Max_to_max

Pickup i skrzypce...

Post autor: Max_to_max » niedziela 16 lis 2003, 05:21

Witam... Mam taki dylemat: co wybrać pickup piezzoelektryczny czy pojemnościowy? Gram na skrzypcach i chciałbym kupić jakiś dobry pickup w cenie do 1500pln. Kiedyś słyszałem pickup pojemnościowy i strasznie dudnił!? Co polecacie? Chciałbym uzyskać barwę bardziej zbliżoną do elektrycznych skrzypiec niż classic. Z góry dziękuj za pomoc!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Pickup i skrzypce...

Post autor: Groover » niedziela 16 lis 2003, 12:08

...Witam... Mam taki dylemat: co wybrać pickup piezzoelektryczny czy pojemnościowy? Gram na skrzypcach i chciałbym kupić jakiś dobry pickup w cenie do 1500pln. Kiedyś słyszałem pickup pojemnościowy i strasznie dudnił!? Co polecacie? Chciałbym uzyskać barwę bardziej zbliżoną do elektrycznych skrzypiec niż classic. Z góry dziękuj za pomoc!...

maczałem raz palce w nagłośnieniu skrzypiec (no, DWA :)

jak masz dużo zdrowia i dokłądnie wiesz, w jakich warunkach będziesz grać i kto będzie miksować - bierz pojemnościówę. W innym przypadku - piezo. Swoją drogą, bardziej "elektryczną" barwę uzyskasz na piezo.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » poniedziałek 17 lis 2003, 10:20

...Witam... Mam taki dylemat: co wybrać pickup piezzoelektryczny czy pojemnościowy? Gram na skrzypcach i chciałbym kupić jakiś dobry pickup w cenie do 1500pln. Kiedyś słyszałem pickup pojemnościowy i strasznie dudnił!? Co polecacie? Chciałbym uzyskać barwę bardziej zbliżoną do elektrycznych skrzypiec niż classic. Z góry dziękuj za pomoc!...

Mam w zespole skrzypka. Używa elektrycznych skrzypiec Fendera, które kosztują około 1500,- zł, ale kompletnie nie brzmią, za to nie ma z nimi problemu. Testowaliśmy ostatnio zawodowe rozwiązania, ponieważ nie gramy folku, a dość ostrego rocka, więc trudno się przebić z "gęślami". Owóż najlepiej w teście wypadł (i został zakupiony) system AKG mikrofon miniaturowy C417 L (pojemnik) + zasilacz AKG B29L, cena kompletu raptem 700,- , a efekt świetny. Na drugim miejscu był AKG C411, ale ten z kolei trzeba przykleić do skrzypiec, co mu nie pasiło, ale takiego rozwiązania używają nawet klasyczni zawodnicy. Chcialiśmy popróbować innych rzeczy, ale jak to u nas: "będzie za 3-4 tygodnie, jak Pan wpłaci zaliczkę", a goście od AKG przysłali do testu i tyle.

Pozdrawiam

Hofi

zabojad

Post autor: zabojad » poniedziałek 09 lut 2004, 03:24

......Witam... Mam taki dylemat: co wybrać pickup piezzoelektryczny czy pojemnościowy? Gram na skrzypcach i chciałbym kupić jakiś dobry pickup w cenie do 1500pln. Kiedyś słyszałem pickup pojemnościowy i strasznie dudnił!? Co polecacie? Chciałbym uzyskać barwę bardziej zbliżoną do elektrycznych skrzypiec niż classic. Z góry dziękuj za pomoc!...

O to widze, ze jest tu kilku nas skrzypkow - rockmenow. Macie mzoe jakeis probki swoich nagran??? Chetnie bym posluchal.

Sam mam taka kapele..... ale tutaj staram sie wypracowac jak najbardziej naturalne brzmienie plus troche kompresji i stad mamy klasyczne skrzypcowe, rockowe miesko. :)

pozdrawiam.
GG: 3639545

ODPOWIEDZ