Instalacja DAW a praca dysku

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
edneysis

Instalacja DAW a praca dysku

Post autor: edneysis » wtorek 07 wrz 2010, 22:51

Chcialem sie dowiedziec jednej rzeczy, otoz wlasnie robie nowy system i wszystko instaluje od poczatku , jedna rzecz wpadla mi do glowy: czy instalacja programu na okreslonym dysku wplynie na szybkosc pracy z programem i z wtyczkami. Moja sytuacja wyglada tak ze mam 3 dyski jeden systemowy z dwoma partycjami , drugi tysk zwykly caviar , trzeci dysk caviar black, na peirwszysm trzymam glownie dane , drugi wtyczki vst i biblioteki do kontakta , trzeci bardzej wymagajace biblioteki do kontakta itd. na ktorym dysku najlepiej zainstalowac DAW?? czy jezeli zainstaluje go na 3 dysku odczyt i praca z vsti bedzie lepsza?(ale odczyt sampli z trzeciego dysku moze byc gorszy tak??). nie wiem czy dobrze mysle dlatego zwracam sie do was o pomoc.

Pietro

Re: Instalacja DAW a praca dysku

Post autor: Pietro » środa 08 wrz 2010, 00:55

Nie ma to znaczenia wydajnościowego.

Program ładuje wszystkie komponenty przy starcie, potem w trakcie pracy nie wymaga ciągłego dostępu do plików instalacyjnych, a jedynie w momencie, gdy np. otwierasz jakąś wtyczkę. I to też tylko jednorazowo, potem już wszystko jest w pamięci i pozostaje tylko kwestia strumieniowania ścieżek czy sampli - z lokacji, w których się znajdują.

- Piotr 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 08 wrz 2010, 12:34

...
Nie ma to znaczenia wydajnościowego.

Program ładuje wszystkie komponenty przy starcie, potem w trakcie pracy nie wymaga ciągłego dostępu do plików instalacyjnych, a jedynie w momencie, gdy np. otwierasz jakąś wtyczkę. I to też tylko jednorazowo, potem już wszystko jest w pamięci i pozostaje tylko kwestia strumieniowania ścieżek czy sampli - z lokacji, w których się znajdują.

- Piotr ...

Czyli jedyne co możesz poprawic odpowiednią konfiguracją dysków szybkość ładowania sesji i brak zakłuceń (dropy) podczas uzywania samplerów strumieniowo ladujących z dysku. Dwa dyski to raczej minimum. 3 to jest standard. 

Bylo na forum wielokrotnie o tym mówione. Mozesz tez znaleść artykuł w EIS. W całkiem nie starm numerze. Jak mi wpadnie to napisze. Ale póki co mozesz znaleść info na tej stronie.  

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 08 wrz 2010, 21:40

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=25395&forum=8

ODPOWIEDZ