Audiophile USB, dlaczego nie mam odsłuchu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
hardstep

Audiophile USB, dlaczego nie mam odsłuchu?

Post autor: hardstep » niedziela 16 lis 2003, 13:20

Od tygodnia posiadam M-Audio Audiophile USB,niestety mam problem z odsłuchem,to znaczy kiedy mam włączone dwa kanały analog in i analog out,nie mogę równocześnie słuchać tego co nagrywam z klawisza.Dopiero po nagraniu (nagrywam w Cool Edit Pro 2.0) mogę posłuchać moich wypocin.Dzwoniłem do AkuTech(tam właśnie nabyłem owy interfejs) i dostałem informację że muszę w programie włączyć odpowiednią funkcję.Niestety nie mam pojęcia dlaczego tak jest,nie wiem też gdzie mam ją właczyć,właściwie to nie bardzo wiem czego szukać.Wydałem niebotyczną sumę,jak na moje finanse i boje się że popełniłem błąd Mam nadzieję że nie będę musiał zmieniać CoolEdit'a na inny program.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,Bartek.

bagatela

Re: Audiophile USB, dlaczego nie mam odsłuchu?

Post autor: bagatela » niedziela 16 lis 2003, 13:43

A wiec otóż proszę jak ciebie.

Spróbuj na początek popatrzeć w ustawieniach systemowych czy wszystko jest w porządku tzn. w Panelu Sterowania/ Dźwięki i urządzenia audio w zakładce audio. Jak jest OK to dalej otworz panel karty muz. i w zakładce Ruting lub coś w tym stylu ustaw wyjście na Monitor. Nie zaszkodzi sprawdzić w Cool Edicie czy wszystkie wejśca i i wyjścia są prawidłowo ustawione.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » niedziela 16 lis 2003, 14:02

...A wiec otóż proszę jak ciebie.

Spróbuj na początek popatrzeć w ustawieniach systemowych czy wszystko jest w porządku tzn. w Panelu Sterowania/ Dźwięki i urządzenia audio w zakładce audio. Jak jest OK to dalej otworz panel karty muz. i w zakładce Ruting lub coś w tym stylu ustaw wyjście na Monitor. Nie zaszkodzi sprawdzić w Cool Edicie czy wszystkie wejśca i i wyjścia są prawidłowo ustawione.

...

Jedyną opcje do mojej karty jakie mam to ustawienia częstotliwości próbkowania,włączanie wejść,wyjść itp.Nie mam innych zakładek.W panelu sterowania/Dźwięki i urządzenia audio wszystko mam włączone na M-Audio.

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » niedziela 16 lis 2003, 14:10

Nie wiem czy w tej karcie tez tak jest, ale przy kanale wejsciowym przy sterownikach karty wylacz MUTE (moze juz to zrobiles to przepraszam, ale ja czesto sie na to nabieram przy Delta 66), albo sprobuj wlaczyc Monitor Mixer dla wyjscia w zakladce Patchbay/Router.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » niedziela 16 lis 2003, 14:22

albo sprobuj wlaczyc Monitor Mixer dla wyjscia w zakladce Patchbay/Router.

Niestety nie posiadam takiej zakładki.

Awatar użytkownika
rapp2sebast

Post autor: rapp2sebast » poniedziałek 17 lis 2003, 08:45

Miałem niedawno M-Audio USB Quattro - Twoja karta działa prawdopodobnie tak samo:

Karta ta nie ma routowania wewnętrznego sygnału z wejścia na wyjście. Do dyspozycji masz dwie opcje:

(1) wyłączyć opcję DIRECT MONITORING w karcie (taki przycisk) i uruchomić monitoring w programie nagrywającym (w Cubase ustawia się opcję monitoring na np. tape type // takie ustawienie powoduje, że program nagrywający wysyła dane z wejścia na wyjście - ale trzeba się liczyć z opóźnieniem, które może być spore (zależy od wydajności kompa i ustawień dla drivera ASIO

(2) włączyć opcję DIRECT MONITORING - wtedy karta zwiera wejścia z wyjściami, ale nie masz podsłuchu materiału odtwarzanego z kompa (czyli nici z dogrywania ścieżki do akompaniamentu

Trzeba sobie poradzić np. z użyciem miksera:

do miksera wpinamy klawisz, a potem z jednego wyjścia wchodzimy do wejścia karty a z drugiego wejścia do monitorów, następnie wyjście karty wpinamy do monitorów (jeżeli monitory mają jedno wejście, to potrzebny jest drugi mikser)
Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » niedziela 23 lis 2003, 13:07

Niestety opcji Direct Monitoring nie posiadam (brak przycisku,w karcie),mixera też nie posiadam.Co robić?Powoli się załamuję.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 23 lis 2003, 16:46

...Niestety opcji Direct Monitoring

## jeśli masz Cubase, to posiadasz - w ustawieniach

Pozdro

Groover
[Post edytowany przez Admina w dniu 24/11/2003]
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 23 lis 2003, 21:14

Moze jest tak, ze karta dla czestotliwosci probkowania 96kHz nie moze pracowac w trybie full duplex? Ktorys Midiman na USB tak mial, moze ten tez? Nie piszesz, z jaka czestotliwoscia pracujesz, wiec moze to nie to.

Awatar użytkownika
rapp2sebast

Post autor: rapp2sebast » środa 10 gru 2003, 15:13

...Moze jest tak, ze karta dla czestotliwosci probkowania 96kHz nie moze pracowac w trybie full duplex? Ktorys Midiman na USB tak mial, moze ten tez? Nie piszesz, z jaka czestotliwoscia pracujesz, wiec moze to nie to....

Nie ma ful duplexu na USB przy 96kHz na żadnej karcie USB!!! Przepustowość USB pozwala na transfer 96kHz tylko w jedną stronę.

Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.

ODPOWIEDZ