Yamaha HS-80M czy Adam Audio A5x?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Mark7

Yamaha HS-80M czy Adam Audio A5x?

Post autor: Mark7 » poniedziałek 11 paź 2010, 11:42

Witam serdecznie,

proszę o praktyczną poradę i sugestie w kwestii zakupu monitorów. Przeczytałem wszystkie opinie, testy (oczywiście także na Forum) dot. tych lub podobnych modeli (YAMAHA HS-80M, HS-50M, Adam Audio A3x, A5x, A7x), nie znalazłem nigdzie jednak nigdzie porad, dotyczących wyboru akurat spośród dwóch typów monitorów jak w temacie niniejszego posta.

Odsłuchałem Yamahy HS-80M (jak dla mnie przyzwoite), jednak niestety żaden sprzedawca w rozsądnej odległości nie dysponuje możliwością odsłuchu Adam A5x.

Monitorki mają pracować w zaadaptowanym pokoju ok 10 m.kw., poza miksem ich rola ma polegać także na odsłuchu podczas nagrań basu, gitary elektrycznej, sporo dynamicznych sampli, muzyka gitarowo-elektroniczna (lżejszy rock, pop), również z wokalem.

Sprzęt przynajmniej przez pół roku będzie musiał w miarę przyzwoicie pracować bez suba.

Budżet na monitory to 2,5 tys zł, na tym etapie rozpoznania inne modele raczej już nie wchodzą w grę (odsłuchiwałem już kilka innych modeli).

A7x zebrał oczywiście bardzo dobre recenzje, A5x również nie najgorsze, moje pytanie jest proste - czy do powyższych zadań (i pokoju 10 m.kw) kupić w ciemno A5x bo np. "bardziej warto", czy bazować na tym co odsłuchałem.

Jak postąpilibyście?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie.

Mark

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Re: Yamaha HS-80M czy Adam Audio A5x?

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 11 paź 2010, 18:18

Adam A7X

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 12 paź 2010, 09:03

...
Adam A7X...

... znowu ten ADAM fanPoy x-P Sorry ... przypomniała mi się dyskusja jak zastanawiałem się pomiędzy A7X a APS IO ... :P Ale do rzeczy : kolega ma na monitory 2500 PLN ... a ADAM A7X kosztują ~1000 PLN więcej.

ps. kupiłem ADAM A7X i mają podbity bas i soprany (przy regulatorach na 0 - wyraźnie to słychać jak ktoś nie jest głuchy {o dziwo niektórzy uważają że są równe} ... pomiary potwierdzają że są podbicia) ... trzeba korygować by brzmiały jakoś równo ... po korekcji regulatorami z tyłu jest OK. APS IO domyślnie są równiejsze (regulatory na 0). Jestem ciekaw jak by brzmiały APS IO z metalowym tweeterem

Mark7

Post autor: Mark7 » wtorek 12 paź 2010, 09:26

Cześć,

dzięki za Wasze podpowiedzi, tak naprawdę nie do końca chodzi o te kilka złotych (można przecież uzbierać :)), tylko o swobodną możliwość pracy w niewielkim pomieszczeniu, w rozsądnej głośności, żeby nie dręczyć sąsiadów i samego siebie dudnieniem.

Chodzi o niewielkie monitory, które przyzwoicie spiszą sie i przy miksowanku, i jako odsłuch przy rejestracji gitar, basów, oraz namiętnym tłuczeniu w sample (czyli jednak trochę dołu by się przydało bo na razie bez suba...)

Jeżeli np fizyczna wielkość Adam A5x dyskredytuje je do takich celów, to oświećcie mnie, czy wziąć większe by grały sporo ciszej niż powinny, czy te mniejsze, bo odpowiednio rozkręcone dadzą radę, a reszta nie będzie miała większego znaczenia.

dzięki za pomoc, pzdr,

Mark

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 12 paź 2010, 09:54

Jeżeli np fizyczna wielkość Adam A5x dyskredytuje je do takich celów, to oświećcie mnie, czy wziąć większe by grały sporo ciszej niż powinny, czy te mniejsze, bo odpowiednio rozkręcone dadzą radę, a reszta nie będzie miała większego znaczenia.

Rozkręcanie głośności monitorów nie poszerzy pasma ;)

Wiadomo ... lepiej kupić A7X niż A5X jak możesz przekroczyć zakładane 2500zł o okolice 1000zł. Jeśli jesteś uczulony na soprany to rozważ APS IO ;) (też dobre monitory ... porównywałem je A/B z A7X u siebie w pomieszczeniu). Chyba wszystkie monitory ADAM mają uśmiech dyskoteki, więc jak chcesz równo to będziesz musiał kręcić (A3X, A7X - widziałem pomiary, a A7X mam - jest w nich "V" ... podobno nawet S3X-H mają uśmiech dyskoteki x-P).

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 12 paź 2010, 09:57

Aha ... pokój 10m ... może będzie OK ... ew. są jeszcze Focal CMS50 - ale z kolei słyszałem że są "ścięte" - cokolwiek to znaczy x-P ... CMS65 np. wg. pomiarów mająpodbitą średnicę - moze o to chodzi (czyli w CMS50 jest podobnie)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 paź 2010, 10:01

Rozkręcanie głośności monitorów nie poszerzy pasma ;)

Wiadomo ... lepiej kupić A7X niż A5X jak możesz przekroczyć zakładane 2500zł o okolice 1000zł. Jeśli jesteś uczulony na soprany to rozważ APS IO ;) (też dobre monitory ... porównywałem je A/B z A7X u siebie w pomieszczeniu). Chyba wszystkie monitory ADAM mają uśmiech dyskoteki, więc jak chcesz równo to będziesz musiał kręcić (A3X, A7X - widziałem pomiary, a A7X mam - jest w nich "V" ... podobno nawet S3X-H mają uśmiech dyskoteki x-P).
...

Bardzo mnie już ciekawi jak te nowe Adamy grają. Mam nadzieję, że niebawem będę już je testować. Póki co, jeśli chcesz monitory do pracy a nie "do wszystkiego", to dla mnie w kategorii do 4 tysięcy pln jak na razie nic nie bije Sonodyne SM 100Ak. Na niczym mi się lepiej nie pracowało do tej pory.

Jeśli możesz, to postaraj się przed zakupem przetestować wszystko co możesz.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 12 paź 2010, 10:31

poza miksem ich rola ma polegać także na odsłuchu podczas nagrań basu...

Nagrywanie basu na pieciocalowych monitorkach?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 12 paź 2010, 10:33

...
poza miksem ich rola ma polegać także na odsłuchu podczas nagrań basu...

Nagrywanie basu na pieciocalowych monitorkach?
...

Wszystko jest możliwe Wink

Mark7

Post autor: Mark7 » wtorek 12 paź 2010, 10:57

nie, no nie przesadzajmy, mam kilka słuchawek DT77 pro, audiotechnica i denony; posiłkuję się tym ustrojstwem przy nagraniach.

Poprostu jestem realistą, nie lubię przepłacać, nie jestem typem który kupi złoty drucik za 3 tysiące i się tym dowartościuje :)

Znam swoje ograniczenia, ale nie znam ograniczeń sprzętu, więc wątpliwość dotyczy sensu wydawania większej kasy na monitorki które nie będą pracowały w idealnym środowisku (niestety) i nie będa mogły grac głośno.

Jak wspomniałem w pierwszym poście, nie mam możliwości posłuchania Adamów (ot, Polska...), stąd mój pomysł zapytania Was, czy warto zaryzykować A5x, czy większe A7x, które będą poprostu grały raczej cicho jak na swoje możliwości.

pzdr,

Mark

ODPOWIEDZ