Alesis'y

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Hofander

Re: Alesis'y

Post autor: Hofander » środa 12 lis 2003, 16:50

Skoro miałeś do czynienia z M1 Pasive - to czy też uważasz, że przenoszą mało środka? Poza tym jak się na nich ustawia bass? Czy zastosowanie 6,5" woofer'a faktycznie poprawia w Alesis'ach możliwość kontorlowania basu? Słuchałem w tym przedziale cenowym innych (aktywnych) monitorów ale 5 calowych i szczerze mówiąc - basu jest za mało....

Mają środka dużo, nie wiem skąd ta opinia. Co do dołu to trzeba się niestety nauczyć go kontrolować, ponieważ jest podbity elektronicznie w paśmie około 45-50 Hz, chociaż w pasywych modelach ten problem wydaje mi się mniejszy, może to kwestia wzamcniacza?

Pozdrawiam

Hofi.

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » poniedziałek 17 lis 2003, 20:58

Przy doborze wzmacniacza zwrocilbym tylko uwage na mozliwosc odlaczenia barwy tonu oraz na to, aby moc wzmacniacza byla wystarczajaca albo jeszcze wieksza - inaczej szybko bedziesz szukal nowych glosnikow wysokotonowych :)...

Naprawdę to ma aż takie duże znaczenie...czy ma to może znaczenie przy słuchaniu na dużym poziomie głośności ? Jesteś jedyną osobą od której zasłyszałem taką opinię... Możesz to uzasdnić ?
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » poniedziałek 17 lis 2003, 20:59

Naprawdę to ma aż takie duże znaczenie...czy ma to może znaczenie przy słuchaniu na dużym poziomie głośności ? Jesteś jedyną osobą od której zasłyszałem taką opinię... Możesz to uzasdnić ?...

dopytuję się tak-ponieważ mam problem ze znalezieniem 80 Watowego wzmacniacza - za to słabszych jest pełno...Na końcówkę narazie mnie nie stać.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » poniedziałek 17 lis 2003, 21:53

Ja mam do NS-10 120W....

A podkręciłeś kiedyś przez przypadek gałeczkę Volume na 75%? Ciekawe jak latają białe membrany?
Nie ma co

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 17 lis 2003, 22:24

Naprawdę to ma aż takie duże znaczenie...czy ma to może znaczenie przy słuchaniu na dużym poziomie głośności ? Jesteś jedyną osobą od której zasłyszałem taką opinię... Możesz to uzasdnić ?...

Moc wzmacniacza ma kolosalne znaczenie. W studiu bardzo czesto zdarzaja sie rozne sprzezenia i inne niekontrolowane skoki glosnosci, slucha sie surowych, nieskompresowanych sladow a przede wszystki galka glosnosci sie nazywa "glosnosc" a nie "cichosc", nie ?

Przy zbyt malej mocy latwo moze dojsc do przesterowania wzmacniacza a wtedy sygnal na wysjciu zawiera duzo harmonicznych i gwizdki leca w diably. Dlatego lepsza jest za duza moc niz za mala - wzmacniacz o mocy 2x25W napedzi dobrze domowe glosniki, ale studyjne maja zwykle mniejsza sprawnosc, w dodatku slucha sie glosniej niz muzyki w "salonie". To powoduje, ze w zasadzie caly czas wzmacniacz jest na granicy przesterowania, a sygnal nieco mocniejszy wysyla na wyjscie prostokat i... efekty wiadome.

To nie jest moj wymysl, takie uwagi zdarzaja sie nawet w instrukcji zestawow glosnikowych.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 17 lis 2003, 22:29

...Ja mam do NS-10 120W....

A podkręciłeś kiedyś przez przypadek gałeczkę Volume na 75%? Ciekawe jak latają białe membrany? ...

Zdarzylo sie i na maksa

Membrany lataja, ale jest to doswiadczenie nieniszczace, w odroznieniu od odkecenia na maksa wzmacniacza 25W z takim samym sygnalem wejsciowym.

PS.

Pozdrawiam rowerzyste! Ja maratony i wyscigi XC, a ty?

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » poniedziałek 17 lis 2003, 23:41

Quote:

Moc wzmacniacza ma kolosalne znaczenie. W studiu bardzo czesto zdarzaja sie rozne sprzezenia i inne niekontrolowane skoki glosnosci, slucha sie surowych, nieskompresowanych sladow a przede wszystki galka glosnosci sie nazywa "glosnosc" a nie "cichosc", nie ?

Przy zbyt malej mocy latwo moze dojsc do przesterowania wzmacniacza a wtedy sygnal na wysjciu zawiera duzo harmonicznych i gwizdki leca w diably. Dlatego lepsza jest za duza moc niz za mala - wzmacniacz o mocy 2x25W napedzi dobrze domowe glosniki, ale studyjne maja zwykle mniejsza sprawnosc, w dodatku slucha sie glosniej niz muzyki w "salonie". To powoduje, ze w zasadzie caly czas wzmacniacz jest na granicy przesterowania, a sygnal nieco mocniejszy wysyla na wyjscie prostokat i... efekty wiadome.

To nie jest moj wymysl, takie uwagi zdarzaja sie nawet w instrukcji zestawow glosnikowych....

A czy w w takim razie jeśli do ALESIS'ów M1 MK2 - pasywnych (jak w 2gim poście pisalem-75 watowy wzmacniacz dla niskotonowego- w wersji altywnej) czy będe tak ryzykować jeśli kupię 60 WAT na 4 OHMY - i nie będe dawać głośniej niż na 3/4 ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 17 lis 2003, 23:49

A czy w w takim razie jeśli do ALESIS'ów M1 MK2 - pasywnych (jak w 2gim poście pisalem-75 watowy wzmacniacz dla niskotonowego- w wersji altywnej) czy będe tak ryzykować jeśli kupię 60 WAT na 4 OHMY - i nie będe dawać głośniej niż na 3/4 ?...

Pewnie bedzie dobrze - ale nie zarzekaj sie, ze bedziesz dawal na 3/4, bo to zalezy nie od galki ale od poziomu wejsciowego

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » poniedziałek 17 lis 2003, 23:52

Quote:

...A czy w w takim razie jeśli do ALESIS'ów M1 MK2 - pasywnych (jak w 2gim poście pisalem-75 watowy wzmacniacz dla niskotonowego- w wersji altywnej) czy będe tak ryzykować jeśli kupię 60 WAT na 4 OHMY - i nie będe dawać głośniej niż na 3/4 ?...

Pewnie bedzie dobrze - ale nie zarzekaj sie, ze bedziesz dawal na 3/4, bo to zalezy nie od galki ale od poziomu wejsciowego ...

A czy w takim razie wzmacniacze HiFi lub końcówki mocy nie mają jakiegoś limitera na wejściu ? czy co?

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » poniedziałek 17 lis 2003, 23:53

Quote:

ale nie zarzekaj sie, ze bedziesz dawal na 3/4, bo to zalezy nie od galki ale od poziomu wejsciowego ...

ostatnio jak miałem HiFi - chyba 40 WAT- nie dawałem głośniej niż na połowę...

ODPOWIEDZ