V3.1
http://www.solid-state-logic.com/support/duende/downloadsV3.asp
V3.1
http://www.solid-state-logic.com/support/duende/downloadsV3.asp
Dzisiaj miałem okazję przekonać się, że proces DSP w Duende V3 nie opiera się wyłącznie - jak niektórzy sądzą - na natywnych obliczeniach CPU, a samo urządzenie nie robi jedynie za dongla.
Uruchamialem DAW na nowym komputerze, który na chwile obecną ma wyprowadzone tylko jedno przyłącze FW. Na tym przyłączu bez problemu byłem w stanie w pelni obciążyc zamiennie PowerCore Firewire oraz Duende Classic.
O ile w przypadku PoCo nie miałem nigdy większych problemów ze sporym obciążeniem czterech DSP przy zachowaniu stabilności na różnych komputerach, o tyle z Duende trzeba było już ostrożniej, choć średnio 24 czy nieraz nawet 26, 28 slotow dało się uruchomić przy założeniu, że cały DAW jest stabilny.
Dużo gorzej było, jeśli byłem zmuszony na jednej linii firewire połączyć szeregowo oba urządzenia (co jest zresztą niezalecane przez różnych producentów DSP po firewire). Wtedy Duende stawał się zawsze niestabilny, niezależnie od komputera (a więc i FW), na jakim pracowałem, jeśli tylko DSP PowerCore było mocno obciążone. W zasadzie dla stabilnej pracy całego DAW nie należało przekraczać połowy obciążenia na PoCo, a liczbę slotów w Duende trzeba było ograniczać do ok. 20 max.
Dzisiejszy test na Duende V3 pokazał, że całość jest stabilniejsza w przypadku owego nieprawidłowego (a raczej niezalecanego) połączenia obu urządzeń na jednej linii FW. Przy prawie pełnym obciążeniu na PoCo byłem w stanie uruchomić 24 sloty na Duende V3, a przy próbie uruchomienia następnego plug-ina otrzymywałem komunikat o braku zasobów DSP. Z kolei po zwolnieniu jednej z wtyczek w PoCo, można było włączyć kolejny plug-in w SSL-u. Świadczy to więc dobitnie o braku pasma na FW, które jest zjadane przez PoCo. Co jednak ważne, Duende wydawało się być stabilne, kończyło się tylko na informacji o barku zasobów. Gorzej było w odwrotnej sytuacji, kiedy to Duende było obciążone a 32 slotach, a na PoCo dołączałem kolejne wtyczki zabierajac tym samym zasoby firewire dla Duende - wtedy w pewnej chwili SSL się wywalił, trzeba było go restartować.
Tak czy inaczej, powyższy test świadczy o tym, że Duende w wersji V3 mimo wszystko generuje dość spory ruch po FW, jak na urządzenie, które w wersji V3 miało by działać tylko w oparciu o CPU, a sam hardware miałby pozostać tylko wielkim zabezpieczającym pudłem, jak niektórzy twierdzą. Zastanawia mnie, jak to będzie wyglądać przy rozszeżeniu do 64 lub 128 slotów. Można przypuszczać, że dla 128 slotów niemożliwa będzie praca na tym samym złączu FW czegoś oprócz samego Duende.Sprawdzę po dokonaniu upgrade ;) (raczej do tylko do 64, więcej mi niepotrzebne z uwagi na posiadanie innych kart DSP)
Duende v 3.5.2 - dużo zmian!
...
Duende v 3.5.2 - dużo zmian!...
Joachim to jaki soft instalowac jak kupie Duende mini na firewire? V3? V2?
...
...
Duende v 3.5.2 - dużo zmian!...
Joachim to jaki soft instalowac jak kupie Duende mini na firewire? V3? V2?
...
Moj procesor to Inteli7-950.