Dobry darmowy dual delay

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Słavomirus

Re: Dobry darmowy dual delay

Post autor: Słavomirus » wtorek 09 lis 2010, 20:13

Dziękuję za wszystkie sugestie i namiary. Rady pasjonatów i doświadczonych producentów są dla mnie o wiele cenniejsze niż żmudne przeszukiwanie sieci w ciemno.

Aktualnie ściągnąłem sobie Bionic Delay i Tal Delay (pozostałych jeszcze nie testowałem). Ale wciąż mam pewną niejasność:

Moi Drodzy, delaye te nie posiadają czegoś takiego jak "Steps "(ilość powtórek), a tylko tryb podziału (1/16, 2/1, itp...) oddzielnie dla kanału lewego i prawego. Może zadaję w tym momencie głupie pytanie, ale właściwie od czego jest Forum:

Chciałbym uzyskać np. efekt 3 powtóek dla kanału lewego i 5 dla prawego, mając do dyspozycji powyższe pluginy, które nie posiadają sekcji "steps" nie wiem do końca jak zaprogramować taki efekt. Jeśli macie cierpliwość do mojej niewiedzy, to proszę o rady i wskazówki :). Będę wdzięczny.

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » czwartek 11 lis 2010, 23:54

Mam już swój komputer więc uzupełniam:

Delay z "głową" to echographz, a autorem jest scuzzphut. Karlette faktycznie ma taka opcję jak opisałem. Kjaerhus Classic Delay ma funkcję "ping pong" chociaż nie można ustalać osobnej ilości odbić dla poszczególnych kanałów. ReaDelay też by się sprawdził.

Pozdrawiam
Janusz

Awatar użytkownika
Słavomirus

Post autor: Słavomirus » sobota 13 lis 2010, 11:59

...
Mam już swój komputer więc uzupełniam:

Delay z "głową" to echographz, a autorem jest scuzzphut. Karlette faktycznie ma taka opcję jak opisałem. Kjaerhus Classic Delay ma funkcję "ping pong" chociaż nie można ustalać osobnej ilości odbić dla poszczególnych kanałów. ReaDelay też by się sprawdził.

Pozdrawiam
Janusz

...

Dziękuję wszystkim za pomoc. Przed chwilą widziałem obrazek delaya echographz, wygląda świetnie i pewnie jest prosty w użyciu :). Też go wypróbuję.

Pozdrawiam

Goddard

Post autor: Goddard » czwartek 18 lis 2010, 10:30

Hm, teraz sobie pomyślałem, że może nie jest Ci potrzebna żadna wtyczka. Może zrób to w najprostszy możliwy sposób - stwórz 2 dodatkowe tracki, jeden spanninguj hard left, drugi hard right, na lewy skopiuj ślad źródłowy 3 razy, na prawy 5 razy (oczywiście każda kolejna kopia z coraz większym opóźnieniem) i włala.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 18 lis 2010, 20:16

...
Hm, teraz sobie pomyślałem, że może nie jest Ci potrzebna żadna wtyczka. Może zrób to w najprostszy możliwy sposób - stwórz 2 dodatkowe tracki, jeden spanninguj hard left, drugi hard right, na lewy skopiuj ślad źródłowy 3 razy, na prawy 5 razy (oczywiście każda kolejna kopia z coraz większym opóźnieniem) i włala....

Zależy od DAW-u. Bo możesz w jednej ścieżce MIDI ustawić ślad tak, by kolejne miały mniejsze Velocity i ustawiać Panning :) w FL tak się da ale to jest kupa dłubaniny

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Słavomirus

Post autor: Słavomirus » czwartek 18 lis 2010, 21:02

...
...
Hm, teraz sobie pomyślałem, że może nie jest Ci potrzebna żadna wtyczka. Może zrób to w najprostszy możliwy sposób - stwórz 2 dodatkowe tracki, jeden spanninguj hard left, drugi hard right, na lewy skopiuj ślad źródłowy 3 razy, na prawy 5 razy (oczywiście każda kolejna kopia z coraz większym opóźnieniem) i włala....

Zależy od DAW-u. Bo możesz w jednej ścieżce MIDI ustawić ślad tak, by kolejne miały mniejsze Velocity i ustawiać Panning :) w FL tak się da ale to jest kupa dłubaniny

Tak, tak, moi drodzy, macie rację, o tych metodach nie pomyśłałem... Dzięki za kolejne sugestie.

Właśnie używam FL Studio i te delaye od Image Line jakoś nie bardzo przypadają mi do gustu. Mam jakiś sentyment do tych prostych delayów rodem z Rebirtha, Arturia Storm czy też Reasona, w których jednak znajdziemy coś takiego jak "steps" kontrolowane dla obu kanałów oddzielnie, ech... Natomiast w tych proponowanych pluginach bez sekcji "steps" trudniej jest uzyskać takie trance'owe efekty (przyp. 3 odbicia na lewo i 5 odbić na prawo).

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 19 lis 2010, 05:08

Nawiązując do twojej wiadomości na PW:

- Jeżeli chodzi ci o o efekt "ping pong" to we wtyczce Kjaerhus Classic Delay ustawiasz w sekcji Input, Pan na R (pierwsze odbicie pojawi się w prawym kanale), następnie w sekcji Feedback  włączasz opcję Ping-Pong. Liczbę powtórzeń ustal "na słuch" za pomocą opcji Level w sekcji Feedback. Jeśli załączysz opcję Sync wówczas tempo odbić będzie zsynchronizowane z tempem projektu.

- Jeżeli chcesz mieć tylko różną ilość odbić to w TAL DubII ustawiasz osobny Feedback dla poszczególnych kanałów (trzeba wyłączyć opcję Link). Jeżeli ustawisz różny Feedback i podział tempa (np. dla lewego kanału 1/4 a dla prawego 1/8) efekt może nieco przypominać "ping-pong".

- Sprawdziłem na stronie Image Line wtyczkę Delay i piszą tam o jakimś dodatkowym menu jeśli się kliknie na potencjometr Time prawym przyciskiem myszy. Sprawdzałeś co tam jest?

Pozdrawiam

Janusz.

ODPOWIEDZ