Program do sumowania widm akustycznych

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Floyd

Program do sumowania widm akustycznych

Post autor: Floyd » piątek 21 lis 2003, 13:57

Poszukuję programu do sumowania widm akustycznych,zna ktoś coś takiego?
Shine On!!!!

Awatar użytkownika
MB

Re: Program do sumowania widm akustycznych

Post autor: MB » piątek 21 lis 2003, 14:45

Wyjaśnij proszę dokładnie co ten program miałby robić, bo tak górnolotnie sformułowany tytuł jest deczko nieczytelny. Co nazywasz widmem akustycznym i jak rozumiesz pojęcie sumowania takich "widm"?

Floyd

Post autor: Floyd » sobota 22 lis 2003, 01:17

Wiem MB, nieraz pokazałeś że jestes zawodowcem,myślałem że wyraziłem sie jasno,no ale widać pozory mylą.Otóż:mam wav'a o częstotliwości 400Hz, powiedzmy że jest to "czysty" ton podstawowy.Dokonuję jego FFT i dostaje widmo ,tak mi sie wydaje,popraw jezeli zle to nazywam.Nastepnie kopiuje ten plik do nowego i w tym nowym pliku dokonuję inwersjii,a nastepnie FFT.Po nazwanym przezemnie "sumowaniu" widm akustycznych tych dwóch plików otrzymuję ciszę ktorą eksportuję do nowego wav'a.Mam nadzieje ze wyrazilem sie jasno

pozdro dla MB

Shine On!!!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 22 lis 2003, 02:34

OK, masz zatem prawdopodobnie na myśli dodawanie wyników dyskretnego przekształcenia Fouriera (DFT lub FFT) obliczonego dla ciągów próbek dwóch sygnałów. Nie za bardzo jednak rozumiem, po co chcesz dodawać widma, bo chyba nie chodzi o ekstrawaganckie otrzymywyanie ciszy, które tak obrazowo opisałeś

Jeśli masz nadzieję otrzymywać w ten sposób jakieś efekty specjalne, to muszę Cię rozczarować.

Operacja obliczania widma (czyli operacja transformacji sygnału w dziedzinie czasu do jego reprezentacji w dziedzinie częstotliwości) jest operacją liniową. Oznacza to między innymi, że sumowanie w dziedzinie czasu i sumowanie w dziedzinie częstotliwości są sobie równoważne. Innymi słowy, suma transformat Fouriera 2 sygnałów jest identyczna z transformatą Fouriera sumy tych 2 sygnałów. Nie ma więc najmniejszego sensu obliczać widmo, dodawać i obliczać odwrotne przekształcenie, bo dostaniesz wynik identyczny z wynikiem zwykłej operacji sumowania. A może masz jednak na myśli zupełnie inną operację?

Floyd

Post autor: Floyd » sobota 22 lis 2003, 03:02

MB ja chcę nazwę programu,który zrob tę sumę.Spraw mi tę radość i podaj jaki to program:)!!Nie chodzi o to że nie wiem po co mi to,ja doskonale wiem,tylko nei chce tego zdradzać do czego to używam,wiem nie wierzysz mi:),nie dziwie się:)ale podaj jaki program potrafi sumować widma:)

pozdro
Shine On!!!!

Floyd

Post autor: Floyd » sobota 22 lis 2003, 03:10

Aha zapomniałem:tylko nie pisz że potrafi to tylko Matlab,nie lubie go.
Shine On!!!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 22 lis 2003, 08:35

Każdy program, który pozwala zsumować dwa dźwięki równocześnie dokonuje zsumowania ich widm. To to samo.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 22 lis 2003, 08:57

Eeeh, jeśli koniecznie chcesz: http://www.plogue.com/bidule/

Floyd

Post autor: Floyd » sobota 22 lis 2003, 18:55

...Eeeh, jeśli koniecznie chcesz: http://www.plogue.com/bidule/...

No ok,a znasz coś darmowego? i cos co chodzi pod 98SE?

pozdro
Shine On!!!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 22 lis 2003, 23:32

No ok,a znasz coś darmowego? i cos co chodzi pod 98SE?

pozdro...

Nawet nie chciało Ci się przeczytać dokładnie co tam jest napisane. Obecnie dostępna jest darmowa wersja deweloperska Beta, a autorzy sami zachęcają do jej ściągnięcia. Co do w98, jest przecież komentarz, że nie jest obsługiwane, ale u niektórych chodzi. Poza tym w dzisiejszych czasach nikt poważny nie domaga się, żeby ludzie pisali programy pod archaiczne systemy operacyjne, które nie są już nawet supportowane przez Microsoft a większość producentów sprzętu nie robi już do nich sterowników.

ODPOWIEDZ